Ljubitelji dobre kave, oni koji prvu jutarnju vole popiti u kakvom lijepom kafiću, ali i skeptični Splićani, ovih dana naveliko raspravljaju o novom mjestu u gradu - D16 Unique. Otvoreno je kao svojevrsni nastavak priče na kafić D16, koji u splitskoj Dominisovoj ulici postoji već nekoliko godina i iznimno je popularan među domaćima, ali i turistima, a kako su objasnili za Slobodnu Dalmaciju, cilj je bio otvoriti lokal koji će nuditi nešto što nitko drugi nema. Stvoriti mjesto s kavom vrijednom Michelin zvjezdice.
Kavu nabavljaju direktno od malih proizvođača, a za to je, kako su otkrili, zadužen Ivan Kapuralić, koji na Žnjanu ima skladište, prži i obavlja pripremu. Voditelj lokala Stanko Jurišić objasnio je i kako kavu prije uvođenja u ponudu nabavljaju u manjim količinama, obavljaju slijepo testiranje i biraju onu koja im se sviđa najviše. Testiranja vrše već neko vrijeme i ponavljaju ih svakih nekoliko mjeseci pa će se tako ponuda mijenjati sezonski.
"Otprilike, može se usporediti s berbom vina. Ili je dobra ili ne. A mi uzimamo samo najbolju. I baza je da tako ljudi mogu uvijek probati nešto drugačije. A i za sve postoji preporučeni način pripreme. Trenutno imamo dvije iz Kolumbije i po jednu iz Hondurasa i Kostarike. Diego Samuel Bermudez, čija je jedna od te dvije kolumbijske, jedan je od najpoznatijih proizvođača u specialty svijetu kave. Uvijek nešto kombinira, izmišlja neke nove procese... Evo je sad jedna Rumunjka, na svjetskom prvenstvu kuhanja turske kave, osvojila drugo mjesto s njegovom kavom. I nikad ne znamo koliko ćemo moći te kave dobiti. U pitanju su mikro-lotovi, kojih godišnje ima po 500 kila ili tonu. I onda smo mi ti koji nekako dođemo do 10-20 posto te ukupne količine. Jasno, to sve onda i puno košta", objasnio je Jurišić za Slobodnu Dalmaciju.
Odabranu specialty kavu u D16 Unique možete popiti na maloj terasi ispred samog lokala u Trogirskoj ulici na broju 8, a cijene se kreću od 3 do 5 eura za espresso, pa sve do 10-ak eura za, jedan od favorita mnogih, duplu kavu s mlijekom. Gosti ovdje mogu uživati i u tasting meniju koji uključuje espresso te capuccino po želji. Kavu se može naručiti u kombinaciji s kravljim ili biljnim mlijekom, a za sve dodatne informacije svakako zapratite njihove - Facebook i Instagram. Dobro je dodati i kako, osim u Splitu, kavu ekipe iz D16 od prošle godine možete popiti i u Zadru, na adresi Poljana Pape Aleksandra III 3.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....