Što s češnjakom koji proklija?

Baciti ga ili upotrijebiti, pitanje je sad

Smeta li vam gorak okus? Ako ne, razmislite još jednom hoćete li baciti češnjak koji je proklijao. Naime, po istraživanju časopisa za poljoprivredu i upotrebu kemije u hrani češnjak koji je proklijao do pet dana ima višu razinu antioksidansa nego svježi. Slastičar i autor brojnih kuharica David Lebovitz išao je toliko daleko da je testirao njihov okus te je ipak došao do očekivanog zaključka – svježi je ukusniji. Časopisi kao što su Food Republic i Fine Cooking nisu pristalice upotrijebljavanja proklijalog češnjaka i savjetovat će vas da uklonite cijelu glavicu češnjaka.

Ako ste na nekom posebnom režimu prehrane koji zahtijeva pojačan unos antioksidansa, proklijali češnjak bi mogao biti dodatan izvor. Također, ako vam smeta gorak okus dulje ga prepržite na malo maslinova ulja i dodajte začine.

Zaključak? Nakon što proklije, češnjak možete iskoristiti unutar pet dana. Okus će biti blago gorkast, ali nećete ugroziti zdravlje.

Samo za ljubitelje češnjaka donosimo po jedan recept za svaki dan u tjednu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 21:46