DETALJNI IZRAČUN

Stvarno, zašto pečeni kesteni stoje 30 kn: Evo koliko u mjesec dana zaradi kestenjar...

Da doznamo stvarnu ekonomiju kestena vagali smo, mjerili, pitali i računali

Koliko vrijedi mjerica kestena? Svake jeseni na zagrebačkim se ulicama i trgovima pojave prodavači pečenih kestena, a s njima i isto pitanje: 30 kuna za veliku mjericu, je li to realna cijena ili obijest, kako smatraju neki?

Uputili smo se stoga na ulicu kako bismo saznali koliko ulične prodavače stoje najam, sirovine i energenti, a kolike su im marže. Koliko kilograma ugljena mjesečno potroše, a koliko kilograma kestena prodaju? Gdje kupuju sirovi kesten i po kojoj cijeni? Koliko komada stavljaju u veliki bijeli papirnati tuljac? Htjeli smo ustvari doznati najvažniju stvar: koliko zarađuju?
I zašto građani toliko plaćaju za jesensku hit-poslasticu.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Ljudi su takvi, ako kažem da će ih jedna mjerica koštati pet kuna, opet će nekome biti preskupo. Za kilogram kestena na placu plaćam od 30 do 50 kuna, a znam i neke koji prodaju po 70 kuna. Mislim da jeftinije ne mogu prodavati niti u ludilu - žali nam se Zulfikar koji pečene kestene na Zrinjevcu prodaje već 32 godine. Kada nije sezona kestena, on na štandu prodaje kukuruz, kokice i dječje igračke, a tijekom jeseni živi od njih. Mjesečni najam Gradu, dodaje, plaća 670 kuna mjesečno, a smjena mu traje, uvjerava nas, nekad i 14 sati. Ima jednu stanku dnevno, kad jede, a tada ga mijenjaju ili supruga ili sinovi. Njegova je računica sljedeća: u malu mjericu stavlja 16 pečenih kestena i to naplaćuje 15 kuna, srednju s 19 kestena naplaćuje 20 kuna, a velika s 24 kestena kod njega stoji 30 kuna. Sirovi kesten kupuje, tvrdi, od prijatelja, a cijena mu je između 20 i 30 kuna po kilogramu.

image
Antonija Vulić

Ekonomija mjerice

Ove cijene drži posljednje četiri godine, kaže, a radi jer mu je mirovina premala, no sada misli da mu ni ovaj posao ne osigurava normalan život.

- Čovjek je tu stalno, neovisno o suncu, vjetru, snijegu ili kiši. Nekada se od ovoga lijepo živjelo, sada se samo preživljava - objašnjava nam.

Osim s njim, razgovarali smo s još pet uličnih prodavača pečenih kestena, a neki su nam i odbili dati informacije koje smo ih tražili. Neke smo dodatno provjeravali. Od brojki koje su nam prezentirali i nizom testova uspjeli smo stvoriti grubu sliku prosječne potrošnje i zarade zagrebačkih kestenjara. Ovako izgleda ta ekonomija kestena:

Prosječna cijena sirovog kestena je oko 17 kuna po kilogramu. Taj smo iznos odlučili koristiti u našem istraživanju, a dobili smo ga tako što smo uzeli prosjek podataka koje smo saznali anketiranjem kestenjara, obilaskom tržnica i online potragom za prodavačima kestena u zemlji. Na tržnicama cijene se kreću od 15 do 30 kuna po kilogramu, a tako je i u Veletržnici Zagrebačkog holdinga na Žitnjaku. Jedan veletrgovac iz Karlovca, pak, kesten prodaje po 10 kuna za kilogram ako se, primjerice, kupi više od 300 kilograma. U trgovinama, pak, za koje sumnjamo da u njima kestenjari nabavljaju robu, ovisno o porijeklu, cijene kestena dosežu i do 50 kuna po kilogramu. Zbog navednog, 17 kuna je cijena koje smo se držali.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Većina prodavača za određivanje količine kestena koristi male metalne posude kojima pečene kestene grabi i stavlja u papirnate tuljce, a nakon što smo kupili veliku mjericu, išli smo je izvagati te saznali da teži 216 grama. Što znači da je nekad više ili manje, ali da je prosjek u velikoj mjerici oko 200 grama. Na većini mjesta cijena velike mjerice je 30 kuna, a na Ilici, neposredno prije Trga bana Josipa Jelačića, stoji 40 kuna. S druge strane malo dalje od Trga, isto na Ilici, velika mjerica stoji samo 15 kuna.

image
Cijene kestena na štandu na Zrinjevcu
Antonija Vulić

Cijene najma

Međutim, najčešće ćete tih 200 grama platiti 30 kuna. Osim sirovine, prodavači se moraju pobrinuti i za mjesečni najam prostora na koji postavljaju svoju peć. Za lokacije u užem središtu grada, prema podacima u Službenom glasniku Grada Zagreba, a uzimajući u obzir veličinu štandova, cijena je 700 kuna mjesečno, dok je u kvartovima poput Trešnjevke i Maksimira mjesečni najam 460 kuna. U ovom slučaju za izračun smo odlučili uzeti opet prosjek ili 580 kuna na mjesec.

A kako ih peku? Većina s kojima smo razgovarali koristi ugljen. U jednom radnom danu uglavnom potroše ugljena za 50 kuna, kažu, a to nam je potvrdio i kestenjar na Kvaternikovom trgu. Riječ je, dakle, o mjesečnom trošku od 1500 kuna.

Koliko kestena ustvari prodaju? Tu brojke najviše variraju, ovise o nekoliko nepredvidljivih parametara, pa čak i meteorološkim uvjetima, ali prema tvrdnjama jednog od njih prosjek je 50 kilograma tjedno. Ako se to pomnoži s prosječnom cijenom, govorimo o trošku od 850 kuna.

Međutim, da bismo provjerili tu tvrdnju, otišli smo na Zrinjevac u dva različita termina i promatrali koliko mjerica kestena će prodati. Prvi termin bio je tzv. sporiji, prijepodnevni, u ponedjeljak između 10 i 12 sati. Kao što smo i očekivali, u tom vremenu prodano je malo mjerica kestena, samo 6. Riječ je o sredini radnoga dana. Prodana je jedna velika mjerica, tri srednje i dvije male. Ljudi koji su prolazili Zrinjevcem uglavnom su bili u žurbi te nisu obraćali pažnju na štand. U utorak između 19 i 21 sat priča je bila posve drukčija. Zrinjevac je bio pun ljudi koji šetaju pa je i prodaja bila veća. Prodane su 22 mjerice, od čega je pet ljudi uzelo veliku, 13 srednju te četvero ljudi malu mjericu.

Uzimajući u obzir prosječnu težinu velike mjerice u koju idu 24 kestena, ispadne da jedan kesten teži oko 8,3 grama. Stoga smo dobili računicu kako je u ponedjeljak u prijepodnevnim satima prodano oko 950 grama kestena, dok je u utorak, u samo dva sata, prodano 3,5 kilograma kestena.

Činjenica je da je teško u komad izračunati koliko svaki od njih proda u mjesec dana, ali na primjeru prodavača na Zrinjevcu ispada da je to u prosjeku 7 mjerica po satu. Kada to pomnožimo s prosjekom od 12 sati dnevno i 30 dana u mjesecu, ispada da mjesečno proda 2520 mjerica po srednjoj cijeni od 21,6 kuna.

Sve poskupljuje

A plaća radnika? Zikret radi na štandu u Ilici i kao jedan od rijetkih otkriva nam cijenu. Za četrnaest sati rada dnevno tvrdi da dobije plaću od dvije tisuće kuna. Kod njega je cijena pečenih kestena jeftinija od ostalih, mala mjerica iznosi pet kuna, dok velika stoji samo deset kuna.

image
Antonija Vulić

- Sve je u današnje vrijeme skupo, pogledajte samo cijenu ulja i kruha, sve nenormalno raste, a ne samo cijena kestena. Za ovaj postao vam trebaju ugljen, voda, plaćena lokacija, akumulator, papir... Zagreb je skuplji za život od Beča i Pariza - govori Zikret i dodaje kako je prošao mnoge gradove i zemlje, ali ovako visoke cijene u odnosu na standard vidio je samo u Hrvatskoj.
Mi smo na kraju zaključili da je najtočnije ravnati se po iznosu minimalne plaće u Hrvatskoj, koja neto iznosi 3400 kuna, i taj trošak uvrstiti u ukupne troškove.

Konačan rezultat? Jedan kestenjar, kad plati sirovinu, energent i najam te isplati minimalnu plaću jednom radniku (primjerice sebi), mjesečno utroši 13.130 kuna, a ako u prosjeku proda 2520 mjerica, od kojih nisu sve velike pa računamo prosječnu cijenu mjerice po 21,66 kuna, ispada da na mjesec uprihodi 54,5 tisuća kuna. Po mjerici kestena dakle utroši 6,33 kune, a zaradi 15,33 kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 15:24