TOTALNI JE HIT

Svaki tulum ima onu jednu osobu koja uvijek mućka koktele, a mladi ugostitelj iz Vrbovca baš za takve napisao je knjigu

Dugo nas neka domaća knjiga gastronomske tematike nije osvojila kao "Kako kod kuće složiti koktel kao iz birtije" Nikole Vidakovića

Svatko tko je barem jednom stao u Vrbovcu (a nismo li svi?), vjerojatno je barem čuo za Birtiju, ako tamo već nije sjeo i popio piće. Jedan od onih malo posebnijih kafića u koji se, jednom kada ga posjete, mnogi odluče vratiti, nalazi se blizu trga, odmaknut od ceste i buke, u voćnjaku Marice Bešen, gospođe koja je površinu od 220 metara kvadratnih svojevremeno odlučila iznajmiti poduzetnom Nikoli Vidakoviću. A on je potom tamo stvorio pravu malu oazu s toplinom dnevnog boravka.

image
Ustupljena Fotografija/

Vidaković je u sklopu svoje Birtije, na prostranoj terasi, zadržao čak i nekoliko voćaka, gdje svake godine rastu šljive, viljamovke i trešnje, od kojih zatim u Birtiji rade rakije. Na istoj toj terasi nalazi se i Slavekov bunar, koji je mjesto okupljanja različitih ekipa i gdje nerijetko kuća časti vesela društva. I nije Birtija samo za starije, ovdje i najmlađe čeka čarobni ormar sa slatkišima, posebno osmišljena pića i, najvažnije, igra i zabava.

Već iz ovih nekoliko detalja jasno je zaključiti da Birtija, dakle, nije tek obična birtija i da se ovdje pišu neke drugačije priče.

image
Ustupljena Fotografija/

Logično je stoga samom Vidakoviću bilo da njegova ljubav, strast i predanost prema poslu koji je odabrao i koktelima koje toliko voli negdje ostanu trajno zabilježeni pa je nedavno predstavio svoju knjigu simpatičnog naziva "Kako kod kuće složiti koktel kao iz Birtije". Nakon što smo je prolistali, bit ćemo vam iskreni, ostali smo oduševljeni dizajnom, konceptom i samom idejom.

image
Ustupljena Fotografija/

Riječ je, zapravo, o zbirci recepata, ali i priručniku koji će itekako dobro doći svakom entuzijastu i amaterskom kućnom koktel majstoru. Sadrži recepte za tople, hladne, alkoholne i bezalkoholne koktele, od kremastog Spektakularnog s čokoladom i kavom, preko osvježavajućeg Top Guna s kupinom i malinom, Stidljive ljubičice s pjenušcem i ginom, Alkara s jabukom i whiskeyem, pa sve do Mazala, Smucala i Bonga, koktela inspiriranih likovima iz svima omiljenih Smogovaca. Ali ono najvažnije, knjiga je pisana poznatim rječnikom, za pripremu svih tih koktela neće vam trebati posebna oprema niti posebna pića, a upute su precizne i, držeći "Kako kod kuće složiti koktel kao iz birtije" u rukama, dobar koktel zbilja može napraviti svatko. Važno je dodati, svaki koktel u knjizi je autorsko djelo koje je Vidaković kreirao, prezentirao i testirao na gostima svoje Birtije, što cijelu priču čini još autentičnijom.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Privatna arhiva

Osim recepata, na kraju knjige nalazi se i popis adresa gdje svaki od navedenih sastojaka možete kupiti, što nam se čini više nego korisnim. Također, osim korisnog sadržaja, za oko su nam posebno zapele i fotografije, koje su sjajne i zbog kojih smo u nekoliko navrata pošteno ožednili, a potpisuju ih Luka Gudić (El Gee Photography) i Zvonimir Ćurić (Fotkalo).

image
Ustupljena Fotografija/
image
Ustupljena Fotografija/

I nakon svega, lako je zaključiti da ovo nije obična knjiga, baš kao što ni Birtija nije običan kafić. Stoga, razmislite o tome da jedan od nadolazećih ljetnih vikenda rezervirate upravo za izlet u Vrbovec, svratite u Birtiju kupiti svoju knjigu, pa je prelistajte uz kakav osvježavajući koktel. Poželite li je nakon toga kupiti i dragim prijateljima i koktel entuzijastima koje poznajete i volite, pronaći je možete, među ostalim, i u knjižarama Hoću knjigu po cijeni od 36 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 09:14