Svi su ludi za tikvicama: pita s tikvicama

Poznajete li ikoga tko ne voli tikvice? Sigurni smo da takvi postoje, ali zaista su vrlo rijetki.

A zašto ih i ne biste voljeli? Jedna tikvica prosječne veličine ima samo 25 kalorija što je vrlo malo. Osim toga, kod tikvica su jestivi i cvjetovi, a također je iznimno zdrava: sadržava nutrijente koji pomažu u sprječavanju raka i srčanih bolesti.

Naposljetku, kod tikvica vrijedi pravilo: veće nije bolje. Naime, najbolje su one manje do srednje veličine.

No dosta teorije, prijeđimo na praksu – vrijeme je za recept za slasnu pitu s tikvicama i sirom.

  • 500 g tikvica
  • 4 jaja
  • 1 dl ulja
  • 120 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 150 g ricotte ili svježeg kravljeg sira
  • pušlek blitve ili špinata
  • sol



Tikvicu naribajte na krupno, stavite je u cjediljku te ostavite dvadesetak minuta da se ocijedi. Za to vrijeme umutite jaja i ulje, a zatim im dodajte brašno i prašak za pecivo. Tikvice ocijedite rukama da izađe sva voda pa ih dodajte u zdjelu s jajima. Blanširajte kratko blitvu ili špinat, dobro ocijedite, izrežite i dodajte također u zdjelu. Svemu pridodajte i ricottu i sol te dobro promiješajte da se povežu svi sastojci. Pleh za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu od sira i tikvica u pleh pa na to posložite kolutove tikvica i pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 00:26