Nemojte štedjeti na jajima, na litru smjese stavite dva do tri jaja, jer ona itekako doprinose okusu. U smjesu svakako dodajte i otopljeni maslac (na litru dovoljno je 50 g maslaca) zahvaljujući kojemu će palačinke dobiti hrskavi rub. Volite li da palačinke budu prozračnije, možete se poslužiti s nekoliko trikova. Neke domaćice stavljaju u tijesto 1/3 gazirane mineralne vode, 2/3 mlijeka. Radite li tijesto samo s mlijekom, možete dodati prašak za pecivo (na vrhu žličice), a ako ste odlučili tijesto raditi s mlaćenicom, tada prašak za pecivo možete zamijeniti sodom bikarbonom (na vrhu žličice).
Naime, kad ona reagira s kiselinama iz mlaćenice, tada nastaju mjehurići Izbjegavajte miksanje ili predugo miješanje jer će palačinke biti gumaste. Bolje je da miješate ručno, pjenjačom. Što se pak brašna tiče, najbolja je kombinacija oštrog i glatkog brašna u omjeru 50:50. Da bi palačinke bile aromatične, dodajte malo ribane korice limuna, žlicu ruma, esencije vanilije ili žličicu cimeta Poželjno je da smjesa ne stoji dugo prije pečenja, jer će brašno upiti previše tekućine te će palačinke biti puno deblje nego što bi trebale.
Ako ipak stajanjem postane gusta, dodajte malo mlijeka ili mineralne vode. Dakle, u posudu stavite jaja, prstohvat soli i malo mlijeka. Kratko izmiješajte pjenjačom te dodajte otopljeni maslac. Lagano miješajući dodajte naizmjence brašno i mlijeko, a za prozračnost primijenite jednu od varijanti koju smo naveli (mineralna voda, prašak za pecivo+mlijeko ili soda bikarbona+mlaćenica). Dodajte toliko tekućine da smjesa postane žitka, a kad podignete pjenjaču, s nje mora ostati trag curenja. Kad ste pri kraju s miješanjem stavite tavu da se zagrije.
Možete je namazati maslacem (tako će rubovi biti još hrskaviji), ili je pokapajte s malo ulja. Pecite na srednje jakoj vatri jer će se tako palačinke ravnomjerno peći. Ne okrećite ih na drugu stranu dok jedna strana nije potpuno pečena. Najprije širokim nožem odvojite rubove, a potom pokušajte n a dignuti i okrenuti palačinku. Pojava mjehurića koji se rasprsnu znak je da ih možete okrenuti. Još tople premažite omiljenim džemom, rastopljenom čokoladom, pospite mljevenim orasima. Ako dodajete svježe voće, pričekajte malo da se palačinka ohladi.