AHA! vinski bar nosi osobni pečat Tina Pattiere, čovjeka koji je dvadeset godina radio u marketingu. Iako se nikada nije osjećao u potpunosti povezanim s tim poslom, ideja o vinskom baru bila je nešto što je tinjalo u njegovoj glavi tijekom svih tih godina. Kroz razne poslove u marketingu, Tino je bio odgovoran za odabir vina za poklone, a mnogi su slušali njegove savjete. Upravo su ta iskustva omogućila Tinu da stekne kontakte s vinarima i ljubiteljima vina, pa nije ušao u ovaj posao potpuno neiskusan. Tino to vidi kao veliku avanturu, no siguran je u izazove koje donosi, i upravo to čini AHA! bar posebnom destinacijom.
Tino sam bira vinsku kartu za bar, a njegov glavni kriterij je jednostavan – ono vino koje njemu osobno prija, to je ono koje će vam i poslužiti. Za njega je važno ponuditi vino koje ne možete probati nigdje drugdje u Zagrebu, i upravo zato je odlučio dovesti nove vinare na tržište, koje ćemo detaljnije spomenuti. Iako vino vidi kao misterij, ne voli ga mistificirati – vjeruje da vino treba biti dostupno svima, bilo da ste iskusni poznavatelj ili netko tko tek počinje istraživati svoj paletu.
Tino s posebnom pažnjom obilazi svaki stol i prema željama gostiju nudi vino za koje smatra da će im najbolje odgovarati. Iako se sam smatra posrednikom između vina i gosta, a ne glavnom zvijezdom bara, upravo je njegov pristup taj koji mnoge ljude vraća u AHA! bar i svi se ovdje osjećaju dobrodošlim. Osobno smo se uvjerili u to i nekoliko puta se vratili – svaki put s novim entuzijazmom.
Vinska karta AHA! bara zaista je posebna – opširna, uzbudljiva i, što je najvažnije, drugačija od bilo koje druge u Zagrebu. Na čaše možete probati dvadesetak etiketa, od laganih pjenušavih vina do ozbiljnih crnjaka, a ukupno se nudi oko osamdeset butelja koje se redovito izmjenjuju. Zbog mnogih talijanskih etiketa koje možete pronaći u baru Tino osobno putuje u Italiju gdje posjećuje vinarije koje mu se čine zanimljivim kako bi donio nova vina koja nisu bila dostupna na hrvatskom tržištu.
Naziv "slow" wine bar također nije slučajan – Tino ističe kako je, želite li uživati u nekom ozbiljnijem vinu poput Miloševa Stagnuma, najbolje najaviti dolazak nekoliko sati unaprijed, kako bi vino imalo vremena za dekantiranje i kako bi uživanje bilo što potpunije. Rekao nam je kako primjećuje da ljudi u Hrvatskoj često piju vina premlada, zbog čega je u svom vinskom podrumu ostavio vina od kojih neka potječu i iz prošlog stoljeća i koja još uvijek, smatra on, nisu spremna za konzumaciju.
Također je od prošlog tjedna odlučio ponedjeljak posvetiti vinskim kušanjima i radionicama, što nam je najavio s velikim veseljem. Bit će tu slijepih testiranja, kušanja i predstavljanja novih vinarija. Također, uskoro će u ponudi biti i mali paketići hrane iz susjednog bio-restorana Zrno, što će cijeli doživljaj učiniti još potpunijim.
A evo i kratke crtice o tome zašto smo se mi, nakon prvog posjeta AHA! slow wine baru, nastavili vraćati, i to sve češće. Bila je subota, bar je bio do kraja popunjen, a mi, kao slučajni gosti, uhvatili smo mjesto za šankom. Na meniju nam je zapelo za oko jedno grčko vino za koje nikada nismo čuli. Umjesto da odmah krene s prodajnom pričom, Tino, vlasnik, uočio je naš interes i, bez imalo nagovaranja, natočio nam čašu na račun kuće. Rekao je: "Probajte, pa ćete vidjeti", a zatim s guštom ispričao priču o tom vinu – od vinograda i klime pa sve do specifičnosti okusa.
Nije nas forsirao da kupimo butelju, nije se ponašao kao trgovac na zadatku. Bio je samo čovjek koji napokon radi ono što voli i koji goste doživljava kao ljude, ne kao brojke. Na takvim ljudima, koji cijene kvalitetu i poštenu razmjenu priča o onome što nude, treba ležati ugostiteljska industrija. Zato vjerujemo da će Tino u AHA! slow wine baru uspjeti. I zato mu se stalno i vraćamo.
Tino Pattiera na hrvatsko je tržište donio više novih etiketa, a ovim putem izdvojio je pet i osobno nam ih predstavio:
AMPELEIA, UNLITRO 2022
Prvo vino koje smo naručili za bar i zato ima posebno mjesto na karti. Toskanska vinarija koja radi po biodinamičkim principima a, kako sami kažu, "htjeli smo proizvesti vino koje će obuhvatiti mineralnost tla, šumu, sve sorte iz vinograda, veselje naših ljudi i vjetar koji puše s mora, ali nam butelja od 0,75 l nije bila dovoljna za sve to pa smo morali ubaciti u litrenu bocu".
MONGARDA, COL FONDO 2023
Vrhunski proizvođač prosecca kojem se jako svidjela priča oko AHA! i odmah smo počeli surađivati. Martino ovo vino radi iz starih vinograda i opisuje ga kao vino prošlih vremena za sadašnjost i budućnost. Apsolutni hit u baru.
COSTADILÀ, MOZ 2023
Pionir prirodnih vina iz San Lorenza u Venetu. Ovaj pet nat je spoj glere i moscata, a u ustima ostavlja okus zrele naranče nabijene svježinom - skoro kao da je hrana. S njima imamo izvrsnu suradnju od samog početka i radimo s nekoliko etiketa. Posjetit će nas uskoro u Zagrebu.
IL CEO, VESPRI 2023
Najnovija suradnja s još jednim "prirodnjakom" s područja Breganze, u okolici Vicenze. Stari vinogradi sorte vespaiola koja budi duh i tijelo svakim gutljajem.
MARCO TURCO, SUPERNOVA 2023
25 godina stari vinogradi vespaiole i tlo vulkanskog porijekla. Fenomenalno vino za aperitiv, ali i uz hranu. U biti, teško ga je prestati piti. Nova zvijezda u našem baru i nova lijepa suradnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....