150 g instant palente
600 ml mlijeka
sol i papar
na vrh noža ribani muškatni oraščić
200 g maslaca
staklenka ukiseljene oguljene pečene paprike
šaka crnih maslina bez koštica
5 većih kiselih krastavaca
200 ml kiselog vrhnja
U posudu stavite mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić i 50 g maslaca. Neka zakipi pa uz stalno miješanje usipajte palentu. Skuhajte je napola i stavite sa strane. Ocijedite paprike, narežite ih na trake. Ostavite sa strane malo za ukrasiti. Crne masline narežite na veće komade, krastavce uzdužno narežite na kriške. Nauljite dugački kalup. Ulijte malo palente pa po njoj rasporedite krastavce. Nakon toga ulijte još palente i rasporedite paprike, potom palentu, masline i na kraju opet palentu. Preko nje pažljivo razmažite vrhnje pa stavite u pećnicu ugrijanu na 180°C. Pecite dvadesetak minuta. Izvadite i pustite da se hladi u kalupu. Terinu izvrnite na poslužavnik i ukrasite paprikom te listićima rikule. Ako volite ljuto, u mlijeko u kojem ćete kuhati palentu dodajte malo čili papričice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....