Okus tradicije

Teta Marica, ambasadorica iz Jaškova: ‘Štrudle jaškovskog baruna sad učim pripremati i Amerikance‘

Uoči rujanskog Štrudlafesta Marica Vrbančić uputila nas je u tajne svojih štrudli i otkrila da će ih ove godine pripremati čak i s janjetinom

Svoju prvu štrudlu teta Marica Vrbančić iz Ozaljskog polja ispekla je s deset godina, a sve trikove dobrog tijesta naučila je od svoje bake. Mjesecima je stajala pokraj velikog drvenog stola u kuhinji i pokušavala razvući tijesto bez rupica. "Nikako mi nije uspijevalo, pa me baka špotala, ali kada sam jednog jutra ostala sama kod kuće, ohrabrila sam se i krenula s pripremom. Tijesto koje sam razvukla nije imalo niti jednu rupicu, pa sam ga napunila nadjevom od svježeg sira i zarolala", govori nam teta Marica dok na dugački stol slaže sastojke za štrudlu koju nam je odlučila pripremiti.

image
Berislava Picek/Cropix

Inače, teta Marica, poznatija u svojem kraju kao Maca, do mirovine je kuhala u restoranu Žganjer u Jaškovu, a prije osam godina sudjelovala je i u pripremi štrudle koja je dužinom od 1479,30 metara ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Na najvećoj štrudli na svijetu radila je s još pedesetak ljudi iz ozaljskog kraja, a samo za tijesto potrošili su 825 kilograma brašna, 55 litara ulja, 10 kilograma soli i 480 litara vode.

Danas se, kaže, ponosi titulom ambasadorice štrudle, pa svake godine sudjeluje na Štrudlafestu, a u Žganjeru vodi radionice pečenja te tradicionalne slastice. Polaznici su joj uglavnom strani turisti, a do sada su joj najčešće dolazili Nizozemci. Sljedećeg tjedna razvlačit će tijesto i pred dvadesetak Amerikanaca, a jezična barijera, kaže, nije joj nikakav problem.

image
Berislava Picek/Cropix

"Do sada smo se uvijek dobro sporazumijevali. Polaznici pažljivo gledaju svaki moj korak, a ako nešto zapne, uvijek netko uleti s prijevodom", smije se gospođa Marica i dodaje da ćemo vidjeti cijeli postupak jer će za nas pripremiti nešto posebno - štrudlu jaškovskog baruna koju je godinama pekla u Žganjeru.

Za dobru štrudlu, naglašava, potrebni su kvalitetni domaći sastojci, a kod izrade tijesta postupno treba dodavati malčice posoljenu vodu, ulje i brašno. Nekada se umjesto suncokretova ulja koristila svinjska mast, a u posebnim prilikama i maslac. "Ljudi danas ne vole miris masti, pa je izbjegavam, ali kada radim štrudle svojim ukućanima, uvijek je koristim jer mi ima bolji šmek", govori Marica istovremeno miješajući kuhačom sastojke za tijesto.

"Evo vidite, sad je tijesto još ljepljivo, ali ako postupno dodajem brašno i vodu i sve dobro izmiješam, ono će se sve manje lijepiti." Nakon što je ubacila sve sastojke, tijesto je iz posude premjestila na čist bijeli stolnjak obilno posut brašnom i počela ga žustro mijesiti. Naglasila je da se tijesto uvijek mijesi donjim dijelom dlanova, a da prsti služe samo za pridržavanje. Nakon nekoliko minuta tijesto je prestalo biti ljepljivo, pa ga je oblikovala u mekanu, nježnu kuglicu, ubacila je u najlonsku vrećicu i ostavila pola sata na sobnoj temperaturi.

image
Berislava Picek/Cropix

Sljedeći korak bio je valjanje tijesta, a nakon što ga je valjkom oblikovala u krug veličine omanje pizze, dobro ga je premazala suncokretovim uljem i ostavila nekoliko minuta da ga upije pa ga tek tada počela nježno rastezati vršcima prstiju. "I ovdje ljudi često griješe. Rastežu tijesto dlanovima, pa se čude zašto im puca. Evo, pogledajte, rastezanje tijesta radi se nježno i smirenim pokretima prstiju, a najvažnija je volja", pokazuje nam Marica.

image
Berislava Picek/Cropix

Za jedan kraj stola zakvačila je dio tankog tijesta i polako ga nastavila rastezati na drugi kraj. Višak tijesta koji je visio s rubova odrezala je nožićem i sve je bilo spremno za punjenje. Na jednu trećinu tijesta dodala je naribane jabuke s malo cimeta, fino mljevene orahe, krušne mrvice i grožđice koje nije prethodno namakala, a na samom kraju posipala je to mješavinom vanilina i kristal šećera. Objasnila je da se šećer dodaje na kraju kako jabuke ne bi pustile previše soka, pa tijesto ne bi dobilo hrskavu koricu.

image
Berislava Picek/Cropix

"Sada je na redu rolanje štrudle", uskliknula je Marica, primivši rub stolnjaka na kojem je ležalo tijesto i brzim, uigranim pokretom napravila metar i pol dugu štrucu koju je rukama podijelila na tri dijela. Spojila je rubove da nadjev ne bi iscurio i sve rolice premjestila u veliki protvan. Premazala ih je suncokretovim uljem i zapekla. Nakon pola sata mirisna štrudla ponovno se našla na stolu, a Marica ju je posipala štaub šećerom.

image
Berislava Picek/Cropix

Prije kušanja vodili smo i vječnu raspravu kaže li se štrudla, štrudl ili štrudel, a Marica je kao iz topa odgovorila - ćupurica. Primijetila je naše zbunjene poglede i objasnila da se u njezinu selu nekada koristio taj izraz, ali da se danas ipak uvriježila riječ štrudla. "Jeli smo ćupuricu svakodnevno za doručak, a kako se s godinama mijenjala moda, pa je mast zamijenilo ulje, tako se nekako i to ime izgubilo i sve se manje koristi", kaže Marica.

Ispričala nam je da se priprema i za skorašnji Štrudlafest, koji će se u Jaškovu održati od 1. do 9. rujna, a ove godine na toj manifestaciji imat će i svoju kućicu s natpisom "U dvorišću kod Marice". Ispeći će, kaže, štrudle s raznim punjenjima: od voćnih s jabukama i šljivama do povrtnih i janjećih. "Vesele me ti dani jer nas posjećuju ljudi iz svih krajeva. Na štandovima i kućicama nudi se više od stotinu okusa štrudli, a ukupno se proda više od 40 tisuća porcija štrudli", kaže za kraj Marica.

Štrudla jaškovskog baruna (oko 12 porcija)

Tijesto:

480 g brašna
300 ml ulja
20 g soli
300 ml vode

Nadjev:

1,4 kg jabuka
200 g mljevenih oraha
100 g grožđica
240 g šećera
120 g vanilin šećera
10 g cimeta
100 g krušnih mrvica
rum po želji

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix

Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke ogulite i naribajte te pripremite šećer, vanilin šećer, cimet, grožđice, mljevene orahe i krušne mrvice.

image
Berislava Picek/Cropix

Razvaljajte tijesto valjkom i premažite uljem te ostavite tako 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

image
Berislava Picek/Cropix

Zatim prstima razvucite tijesto i na polovicu stavite krušne mrvice.

image
Berislava Picek/Cropix

Naribanim jabukama prekrijte jednu trećinu ili polovicu razvučenog tijesta, a na jabuke posipajte orahe, šećer i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu.

image
Berislava Picek/Cropix

Zarolajte štrudlu i položite je u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem.

image
Berislava Picek/Cropix

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 25-30 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix

Štrudlu posipajte šećerom u prahu i poslužite dok je još topla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 16:30