MLADI KULINARSKI TALENT

TINO SINOŽIĆ: Ime koje su mnogi nedavno čuli prvi put zahvaljujući drugom izdanju gastronomskog vodiča Gault&Millau!

 Matija Djanešić / HANZA MEDIA
U opatijskom hotelu Navis kuha chef čiji su rad prepoznali i strogi inspektori gastronomskog vodiča Gault&Millau

Tino Sinožić ime je koje su mnogi nedavno čuli prvi put zahvaljujući drugom izdanju gastronomskog vodiča Gault&Millau, a uzmemo li u obzir impresionirane inspektore koji su kušali kreacije tog mladog chefa i njegova tima, kao i činjenicu da su mu tek 23 godine, čvrsto smo uvjereni da će se o njemu još pričati. Naime, upravo je chef Sinožić proglašen hrvatskim mladim kulinarskim talentom za 2019. godinu. Profesionalno se bavi kulinarstvom od 2013. godine iako je već od početka srednje ugostiteljske škole ljeta provodio u hotelu Villa Kapetanović, odrađujući praksu i učeći.

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: Tino Sinozic, mladi chef.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Nakon završetka školovanja dobiva posao upravo u Villi Kapetanović, a nakon otvorenja novog hotela Navis u uvali Preluk blizu Opatije 2015. Sinožić mijenja lokacije i postaje zamjenik glavnog kuhara tog hotela. Marljivost, talent, upornost i pouzdanost pomogli su mu da prošle godine preuzme ulogu glavnog kuhara u kuhinji tog luksuznog kvarnerskog hotela, u kojoj je i zaslužio ovo priznanje za svoj rad. Porazgovarali smo s njim o planovima, uzorima i samoj nagradi.

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: interijer restorana.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Čestitke na tituli “mladog talenta godine” prema vodiču Gault & Millau. Jesu li vam se slegnuli dojmovi?

Izuzetno me je iznenadilo to proglašenje, doista nemam riječi. Dva su mi dana trebala da shvatim što se dogodilo. Naravno, dobivam pozitivne komentare od gostiju, ali tek sam počeo s radom i uvijek mislim da ima boljih kuhara od mene.

Od 2018. godine radite kao glavni kuhar u restoranu hotela Navis. Kako ste se priviknuli na novu ulogu?

Prelazak nije bio težak jer sam dvije godine pomagao chefu kao zamjenik glavnog kuhara, sve dok prošle godine nisam preuzeo tu ulogu. Pružila mi se prilika i odlučio sam prihvatiti izazov. Moj šef Krunoslav Kapetanović vjerovao je u mene, uočio je moj talent, volju i želju i u ovih deset godina, koliko radimo zajedno, uvelike je utjecao na mene. Doista voli mlade i potiče nas da se razvijamo! Cijeli naš tim je mlad, prosjek godina nam je ispod 25, ali svi smo željni učiti i raditi. Tako se i ja trudim biti sve bolji i bolji i još se izgrađujem, što poslovno, što po pitanju kuhanja, održavanja autoriteta…

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: Tino Sinozic, mladi chef sa svojim kuharskim timom.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Što vam je najveći izazov u svemu tome?

Izazov je svaki dan povisiti ljestvicu i postati dobar chef. Izgraditi se ujednačeno. Nije lako raditi s ljudima jer smo svi različiti, ali mi je zato važno da sam u prijateljskom odnosu sa svima i da radimo svi sa smiješkom. Ipak, puno vremena provodimo zajedno, doslovce smo si kao druga obitelj i sve znamo jedni o drugima. Moramo zato dati sve jedan za drugoga. U svakom poslu je tako. Ako je dobra atmosfera, radi se i dobar posao.

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: Tino Sinozic, mladi chef.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Od srednje škole, zapravo, radite za obitelj Kapetanović. Planirate li stažirati negdje, lokalno ili u inozemstvu?

Ove sam zime stažirao u zagrebačkom Noelu, gdje sam radio s Goranom Kočišem i jako sam zadovoljan iskustvom. Upoznao sam jedan potpuno drukčiji sistem rada. U nekom trenutku planiram otići i van, no volio bih prvo proći hrvatske chefove i od njih naučiti što više toga. Hrvatska je bogata, posebno kad je riječ o namirnicama te ima kuhara koji imaju golemo znanje i mogu nam puno toga pokazati.

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: Tino Sinozic, mladi chef.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Tko vam je uzor u kuhinji?

Od svakog chefa može se učiti. Sviđa mi se što rade David Skoko, Hrvoje Zirojević i Rudolf Štefan iz Pelegrinija. Sviđa mi se njihov princip kuhanja i smjer kojim idu te bih tamo i sam želio u budućnosti ići.

Kako biste opisali svoj trenutni stil kuhanja?

Riječ je mediteranskoj kuhinji interpretiranoj na blago moderniji način. Postupno mijenjamo ponudu i dižemo kvalitetu. Počeli smo raditi kompleksnija jela i, kad je riječ o samoj tehnici, pratimo trendove te uključujemo tako nastale elemente u postojeća jela.

Rijeka, 130319.
Hotel Navis, Tino Sinozic, mladi talent godine prema francuskom vodicu Gault and Milleau.
Na fotografiji: Tino Sinozic, mladi chef.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanešić / HANZA MEDIA

Što najviše volite pripremati i zašto?

S mora sam pa volim puno raditi s ribom i plodovima mora, to mi je prirodno i u krvi. Sve od obične ribe pečene na žaru pa do kompleksnijih jela koja pripremamo u restoranu. Naravno, i nezaobilazne kvarnerske škampe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 00:50