snima: Berislava Picek i Biljana Gaurina
piše: Vana Babić
City Center One East ovaj je vikend bio prava gastro meka! Naučili smo kako pripremiti domaću spizu s daškom Istoka, kako pripremiti brzi i zdravi obrok s tunjevinom i ukusan falafel s jogurtom. Napeto smo iščekivali završnicu dvoboja chefova, bili smo u maloj vinskoj školi Saše Špiranca i pogledali kako je Vesna Miletić pripremila neretvanski brudet na Svjetskoj izložbi u Milanu. Vesna je u Milanu uz obvezne jegulje i žablje krake u teću stavila i poznate kozice s ušća Neretve. Priču je zaokružila starinskom polentom od grubo mljevenog kukuruza stare sorte, maslinovim ulje selekcije Mate i crnjakom Superistrian vinarije Roxanich.
Oni koji se trude održavati prehranu zdravom uživali su u radionici Mihaele Devescovi koja je ujedno i autorica kuharice Sirova hrana. Sirova hrana kao stil
– Radeći recepte za svoju knjigu, htjela sam dokazati da sirova hrana nije bauk, da ne moraš biti majstor kuhar za njenu pripremu i, naravno, da osim što je izuzetno zdrava, sirova hrana može biti itekako ukusna. Tvrdim da prehrana sirovom hranom nije hit-dijeta ili trend, nego stil života jer se nabavom namirnica i samom pripremom mijenja razmišljanje o hrani, a potom i funkcioniranje organizma – otkrila je Mihaela.
Od jučer možete uživati u specijalitetima u tri slijeda za 100 kuna Od 9. do 22. studenoga uživajte u specijalitetima u tri slijeda praćenima bočicom Jamnice diljem zemlje za samo 100 kuna. Svaki dan chefovi su osmislili tematske menije koji se mijenjaju na dnevnoj bazi posebno za ovu prigodu.
Jučer smo posjetili Malu hižu ili, kako je obožavatelji vole nazivati, gastronomsko čudo iz Mačkovca. Ove godine je Mala hiža proglašena drugim najboljim restoranom u zemlji po izboru Dobrih restorana. Ovo je zapravo izvrsna prigoda da po povoljnijoj cijeni isprobate njihove specijalitete i sami se uvjerite zašto su u samom vrhu hrvatske gastro scene. Jučer su pripremili divne heljdine palačinkice, takozvani blini s mariniranim mladim grahom, slanim sirom, špekom, bučinim uljem i marmeladom od pečene muškatne buče.
Teleće okruglice punjene mozzarellom sa zapečenim njokima od buče i sirom ribancem degustirali smo nešto kasnije, a cijelu smo priču zaokružili sladoledom od buče.
Danas na meniju imaju tjesteninu koju su zamislili zasladiti okruglicama punjenim šljivama s mrvicama i orasima popečenim na maslacu. Sutra putujemo oko svijeta i upoznajemo internacionalnu kuhinju, a fenomenalna mesna i riblja jela vas očekuju potkraj radnog tjedna. Popis svih restorana po regijama i njihove tematske menije pogledajte ovdje .
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....