GLJIVE NA MENIJU

Tri drugačija recepta s gljivama

 Mario Kučera
Donosimo tri malo drugačije recepture, ali i nekoliko savjeta kako ne srozati kvalitetu i okus gljivama

Provjerena jedinstvena receptura? Gljive lagano prepržiti na maslacu, malo soli i malo više papra. Savršeni kulinarski minimalizam.

  1. Vrganji i lisičarke, kao i većina drugih raširenih samoniklih jestivih gljiva, dobiju svu vodu koju trebaju na svom staništu. Ne trpe pranje prije pripreme.
  2. Zrnca zemlje, komadiće grančica, iglica i lišća lako ćemo odstraniti četkicama ili krpicama.
  3. Nemojte ih predugo termički obrađivati; bilo da je riječ o kuhanju, prženju ili pečenju. Uvijek treba imati na umu kako je dobar dio jestivih samoniklih gljiva jestiv i u sirovom izdanju, što vrijedi i za vrganje i za lisičarke.
  4. Najdelikatniji način pripreme gljiva jesu razne kratke marinade, žestoki prekomjerni začini u ovom će slučaju pričiniti štetu sličnu dugoj termičkoj obradi.
  5. Maslac je jedna od najboljih masnoća za prženje gljiva, iako se neki kuhari odlučuju za svinjsku ili gusju mast

Sad recepti!

Rižoto s trubama i komoračem

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Juha s vrganjima, lisičicama, trubama i porilukom

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Carpaccio od vrganja i špinata

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 22:59