Što se čeka!?

U bogatom srijemskom i slavonskom kulinarskom nasljeđu Vukovara leži ogroman potencijal

 Vedran Čuljak/TZ Grada Vukovara
Iznimno bogata kuhinja trebala bi se uskladiti sa suvremenim trendovima i zahtjevima gostiju, u čemu će ovoj destinaciji pomoći ŠKMER akademija i njezin stručni kadar

Imaju sve - prvoklasne lokalne namirnice, stoljetnu tradiciju u kulinarstvu, autentična ukusna jela, poznatu slavonsku i srijemsku gostoljubivost i vrhunska vina. S nekoliko sjajnih restorana i OPG-ova, Vukovar zaslužuje titulu cjelogodišnje gourmet destinacije, a kako bi se iznimno bogata kuhinja uskladila sa suvremenim trendovima i sve specifičnijim zahtjevima modernih turista, u Vinogradarskoj kući Goldschmidt sredinom listopada kuhalo se punom parom na masterclassu tradicijske kuhinje.

U organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara te uz podršku Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i tvrtke Vupik plus, okupilo se probrano društvo vukovarskih kuhara, vlasnika restorana i OPG-ova koji su upijali najnovija znanja od poznatih chefova i stručnjaka akademije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER akademije).

image

Željko Neven Bremac i Petak Vlak

Vedran Čuljak/TZ Grada Vukovara

Uz chefa Željka Nevena Bremeca koji se školovao na najprestižnijim kulinarskim institutima u svijetu, masterclass je vodio i mladi Petar Vlak koji - kako ga kolege iz ŠKMER-a opisuju - jednom rukom vrti lonce, a drugom stranice kulinarskih klasika ili iz zaboravljenih kuharica izvlači vrhunske recepte.

image
Vedran Čuljak/TZ Grada Vukovara

Ovaj uigran tim u maniri najprestižnijih svjetskih restorana kombinirao je tipične namirnice za vukovarsko područje s neobičnim okusima. Pripremali su marinirani filet smuđa u soku od mandarina i chilija, sa salatom od cikle, kremom od graška i klicama od graška te šaran confit u svinjskoj masti, na kremi od confitiranog povrća uz pečeni kukuruz i crumble od bućinih sjemenki. Mesno jelo predstavljao je svinjski vrat mariniran sous vide osam sati, zatvoren na tavi uz gratinirani krumpir, kremu ala ajvar i kelj pikant. Za kraj slastice - sous vide engleska krema na vukovarski način, chatney od šljiva i fritule sa slavonskom šljivovicom.

image

Vukovar može biti itekako poželjna i atraktivna gourmet destinacija

Vedran Čuljak/TZ Grada Vukovara

Vinski stručnjak, novinar i publicist Željko Garmaz bio je zadužen za vinsku priču. Sljubio je vina Belje uz jela na masterclassu. Polusuha Graševina Goldberg 2022 naglasila je okuse mariniranog smuđa u umaku mandarina i neutralizirala snagu chilija, Vrhunska Graševina 2023 bila je idealna pratnja šaranu, Goldberg White 2021 pružio je balans mariniranom svinjskom vratu, a poluslatka, elegantna kupaža Ruby 2021 prijala je uz slastice.

image

Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara

Vedran Čuljak/TZ Grada Vukovara

Na edukaciji, koja je bila uvod u masterclass, voditeljica ŠKMER akademije i stručnjakinja za marketing i brendiranje gastronomske destinacije Alma Harašić Bremec, pojasnila je ključna obilježja gourmet destinacije i predstavila najbolje primjere iz prakse, dok je direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić, istaknula da u bogatom srijemskom i slavonskom kulinarskom nasljeđu Vukovara leži ogroman potencijal za njegovo brendiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 16:01