Novo na sceni

U centru grada uskoro će biti otvoren ambiciozan bar u kojem će služiti dim sum

 Darko Kontin
Poznati zagrebački poduzetnik, koji se lani proslavio otvorenjem restorana Kiyomi, uskoro na istoj adresi širi ponudu

Dim sum, tipično kinesko jelo, koje se sastoji od prženih ili na pari pripremljenih jastučića od tijesta punjenih mesom, plodovima mora ili povrćem, bit će glavni specijalitet novog bara u centru Zagreba. A taj novi bar ujedno je i novi projekt zagrebačkog poduzetnika Davora Bienenfelda, koji uskoro, prenose domaći mediji, otvara u podrumu njegova uspješnog lani otvorenog azijskog restorana Kiyomi i zvat će se Yakuza.

No, ako još niste čuli ili probali dim sum, vrijeme je da se upoznate s ovim tradicionalnim kineskim jelom, jer ga osim u Kiyomiju, koji smo uvrstili na listu novih restorana u gradu koje trebate posjetiti, u Zagrebu možete pronaći i u popularnom restoranu Yezi, o čemu smo vam pisali i ovdje.

image
Darko Kontin

Danas je dim sum popularan i diljem svijeta, no vjeruje se da jelo potječe iz regije Guangdong na jugu Kine. Dim sum predstavlja male porcije dumplingsa, najčešće tri do četiri komada, punjene plodovima mora, mesom ili povrćem koje se pripremaju na različite načine te mogu biti kuhani na pari, prženi ili pečeni. Na svijetu, inače, postoji više od sto različitih vrsti dim suma, no daleko najpopularniji su još uvijek onaj sa škampima ili har gow, shumai sa svinjetinom i škampima, char siu bao s BBQ svinjetinom i drugi.

image
Darko Kontin

"Kantonski dim sum je međunarodno renomiran. Kantonci njeguju kulturu posjećivanja mjesta gdje se poslužuje čaj da bi uživali u dim sum pripravcima još od dinastije Qing. Dim sum ima jako važnu ulogu u kantonskoj kulturi objedovanja. Profinjen je i slastan te također pun raznovrsnosti. Nije teško pronaći preko stotinu izbora dim suma koji se nude u kineskim restoranima. Dim sum je maleno jelo, ali ono zahtijeva sve vrste vještina koje se mogu upotrijebiti u pripremanju jela. Sofisticiran je to i jedan od najvažnijih elemenata kineskog kulinarskog umijeća", objasnio je svojevremeno chef Chan Chun Hung, predavači Kineskog kulinarskog instituta ICI iz Hong Konga kada je gostovao na Kulinarskom Institutu Kul IN.

image
Darko Kontin

A upravo to jelo bit će u ponudi novog Bienenfeldova lokala u centru Zagreba na adresi Gajeva 10, naravno, uz bogat izbor vina i koktela, premda se dim sum po kineskoj tradiciji služi uz čaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. siječanj 2025 08:02