‘BAKINA PIZZA‘

U centru Zagreba se otvara nova pizzerija i čini se da bi mogla biti potpuno drugačija od svega što se sada nudi

Sudeći po onome što smo vidjeli, Grandma Fogg trebala bi nuditi pizze koje se peku u pravokutnim posudama i jako su popularne u Italiji

Prolazeći zagrebačkom Vlaškom ulicom, ovih smo dana na broju 95 naišli na radove u jednom od lokala. Iznad staklenih vrata već je stajao natpis Grandma Fogg, a ispod njega ‘pizza al taglio‘. Budući da je sam ulaz u ono što će uskoro biti nova pizzerija u centru grada napravljen u industrijskom stilu, lako je shvatiti da je riječ o još jednoj pizzeriji ekipe koja stoji iza popularnog kafića u Martićevoj, Mr. Fogg, te jednako popularne pizzerije Mrs. Fogg u ulici Karla Metikoša.

image

Mrs. Fogg pizzeriju u ulici Karla Metikoša mnogi smatraju najljepše uređenom pizzerijom u Zagrebu

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Prema svemu sudeći, ovdje će se, dakle, nuditi pizza stila ‘al taglio‘, točnije pizza pečena u velikim pravokutnim posudama koja se u Italiji prodaje u pravokutnicima i po težini. Kupiti možete, primjerice, 100 grama pizze, ali i jedan kilogram. Pizza ‘al taglio‘ ili ‘al trancio‘ izmišljena je u Rimu, gdje lokale koji je prodaju u šetnji gradom ne možete zaobići, a popularna je i u ostatku zemlje.

image

Za interijer su zaslužni Nerisa i Argon Razzi iz brenda VaAr18

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kod nas ta pizza najviše podsjeća na onu koju obično nazivamo ‘bakinom pizzom‘, pa je naziv Grandma Fogg za lokal koji će nuditi ovakav tip zapravo prilično logičan.

image

Kada, primjerice, u Rimu želite kupiti pizzu al taglio, birate onu po želji i kupujete je po komadu, narezanu na pravokutnike

Zoranm/Getty Images

Malim pretraživanjem njihovih službenih stranica otkrili smo i kako ekipa iz Fogga trenutno traži nekoliko pizza majstora za različite lokacije pa skoro otvaranje Grandma Fogg poslovnica nije isključeno i na drugim adresama, točnije u City Centru West, u kvartu Špansko i u Buzinu. Točan datum otvorenja nije poznat.

image
Privatna Arhiva/

Inače, pizzerija Mrs. Fogg u ulici Karla Metikoša je, osim po osebujnom uređenju koje mnogi smatraju i najljepšim od svih pizzerija u Zagrebu, poznata i po svojim pizzama u napoletanskom stilu, a nude i slasne panuozzo sendviče o kojima smo svojevremeno i pisali. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 20:08