U kakvim bocama čuvati ulje

Volite lijepe prozirne bočice i u njima čuvate ulje? I to k tomu na radnoj površini u kuhinji tako da vm uvijek bude pri ruci? To bi moglo biti pomalo problematično jer se upravo u takvim uvjetima ulje kvari. Dakle, recite zbogom prozirnim bočicaka koje su izložene dnevnom svjetlu.

Svjetlost, kisik i toplina neprijatelji su ulju i zbog njih se ono kvari. Umjesto u prozirnim bočicama, čuvajte ulje u tamnim bocama koje ćete spremiti na tamno, suho i hladno mjesto, primjerice u kuhinjski ormarić ili u smočnicu.

Ako često kuhate s nekom određenom vrstom ulja, odvojite manju količinu i spremite ga u manju bočicu koju ćete držati pri ruci (najbolje u nekom kuhinjskom ormariću koji vam je praktičan), a ostatak spremite na gore opisani način.

Neka su ulja osjetljivija od drugih, a to je slučaj s uljima od preprženih orašastih polodova ili nefiltrirano ekstra-djevičansko maslinovo ulje. S nima je potrebno biti još oprezniji pa ih je najbolje čuvati u hladnjaku. Neka će se od tih ulja skrutiti, a prije upotrebe potrebno ih je najprije vratiti na sobnu temperaturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 20:47