30. obljetnica

U ovaj nepretenciozni otočni bistro gosti se već tri desetljeća vraćaju s dobrim razlogom

Lokalci, nautičari, turisti i gurmani rado uživaju u jelima koja sa svojim timom sprema samozatajna chefica Gracia Horvatin

U središtu Murtera, mjesta na istoimenom otoku šibenskog arhipelaga, u uskoj uličici opasanoj kamenim zidovima nalazi se popularni restoran Fine Food Murter. Njime već točno trideset godina suvereno vlada Gracia Horvatin, chefica i ugostiteljica velike životne energije i strasti prema svom poslu. Srdačna, otvorena, prepuna podrške, ova visoka blondina u tren oka vas uvuče u razgovor i nasmije, da bi već idući zbrisala provjeriti štima li sve u kuhinji.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Dok sjedimo za visokim stolom u bistrou, uz širok osmijeh Gracia nam opisuje svoje početke, odmahujući pritom glavom, uvjerena kako ne bi ništa ponovila da se ponovno rodi, iako joj nešto već tri desetljeća ne dopušta da odustane od ugostiteljstva. No, upravo je ona prototip pravog ugostitelja starog kova - o njezinu se restoranu vijest širi usmenom predajom, dočekuje vas raširenih ruku, neprestano vas nutka hranom i pićem te nemate nikakve sumnje da će se za vas stvarno dobro pobrinuti.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Od fast fooda do bistroa

Gracia je svoj ugostiteljski put počela kao 21-godišnja djevojka, ne obazirući se na sumnjičave poglede i predviđanja propasti njezina prvog lokala. Odrasla u Zaprešiću, no po baki prava Murterka, Gracia je 1994. godine konobu u kući svoje bake u Mainovoj ulici 5 odlučila pretvoriti u malu zalogajnicu s američkim fast foodom - burgerima, krumpirićima i sličnim jelima. S vremenom se njezina ponuda mijenjala, razvijala i evoluirala, da bi danas uključivala domaću hranu koja u isto vrijeme slavi zanemarene dalmatinske namirnice i spaja utjecaje iz različitih svjetskih kuhinja u atraktivno servirana, a nadasve ukusna jela.

image
Berislava Picek/Cropix

image

Arhivske snimke

Berislava Picek/Cropix

image

Arhivske snimke

Berislava Picek/Cropix

U restoranu ima 96 sjedećih mjesta raspoređenih na dvije terase - dok je jedna ulična, druga je skrivena od pogleda i nalazi se na katu kuće. Sama unutrašnjost restorana podijeljena je na dva dijela s visokim stolovima, uz dodatnu prostoriju na katu s velikim stolom oko kojeg se blaguje obiteljski, kao nekada. A obiteljske i povijesne veze utkane su i u sam prostor koji je, prije nego što je postao konoba, bio mjesto na kojem je Gracijin pradjed gradio tradicionalne murterske gajete. Taj je prvotni prostor proširen i na susjedni lokal u kojem je nekada bio dućan s odjećom te preuređen u ugodan i pomalo eklektičan bistro, s brojnim detaljima iz pradjedove radionice i samog modnog dućana.

image

Arhivske snimke

Berislava Picek/Cropix

image

Arhivske snimke

Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

S Gracijom je u projektu i njezin suprug Davor Ivanjko, a pomaže im i sin David. Zahvalna je što ima izvrstan tim marljivih ljudi za koje joj je važno da imaju dobre osobnosti: "Genijalna su ekipa, dobri su stvarno i svi se međusobno dobro slažu. Kad zapošljavam ljude, uvijek ih prvo pitam što znaju raditi, a zatim gledam kakav im je karakter. Jer, posao se može naučiti, no karakter je presudan".

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Gracia je i korporativna chefica za španjolski brend Josper, što je vodi po brojnim restoranima u zemlji, ali i šire gdje organizira edukacije i prezentacije njihovih pećnica i grillova, koje i sama u svom restoranu svakodnevno koristi. "Jako mi puno znači što mogu zaviriti u kuhinje drugih restorana pa vidjeti kako rade, s čim se suočavaju i, na kraju, kako neke stvari rješavaju jer mi to daje mogućnost usporedbe s našim radom", povjerila nam je, ponosna na svoj tim. Rado sudjeluje i u humanitarnim akcijama pa je tako redovito prisutna na događanjima koja organizira humanitarac i kuhar Vedran Habel u sklopu udruge UNUO, posvećene kulinarskom obrazovanju osoba s invaliditetom.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Tijekom sezone Fine Food Murter radi za ručak i večeru, a za ovo potonje najbolje je rezervirati mjesto, pogotovo jer je večera samo za odrasle, a ovaj nepretenciozno restoran bude dupkom pun. Kako nam je Gracia objasnila, na njihovu su jelovniku klasici koje ljudi obožavaju i koje zbog toga ne žele mijenjati, no zato se svakodnevno igraju jelima od dnevnog ulova iz ribarnice, koja zatim završe ispisana kredom na velikoj crnoj ploči. Na dan našeg posjeta pripremali su tris od sipe i fregole, tjesteninu casarecce s dagnjama, parmezanom i umakom od salikornije, odnosno morske šparoge, a tu je bio i brancin s palentom i povrćem sa žara.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Tradicija s pomakom

U ponudi imaju i nekoliko tradicijskih jela pripremljenih na njima svojstven način, poput hobotnice na murterski. U ovom je slučaju riječ o zapečenoj hobotnici s povrćem koja dolazi u umaku od domaće rajčice, a poslužuju je na prethodno zapečenoj palenti. A tu i je i murterska gusta riblja juha sa škampom i pjenom od pošipa.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

"Imam jednog mladog ribara, Ivu, koji se stvarno jako trudi i jednostavno ga moramo podržati pa od njega onda uzmemo ulov i prema tome pripremamo dnevna jela. Od sitnijih škampa koje ulovi kuhamo temeljce i radimo tu gustu juhu kako bismo sve iskoristili, a gostima ponudili nešto posebno", opisuje Gracia. Osim od lokalnih ribara, namirnice nabavljaju i na šibenskoj tržnici, od dobavljača s Vranskog jezera koji okuplja male OPG-ove, ali i iz Italije i drugih zemalja, ovisno o tome što im treba.

Posebno mjesto na jelovniku Fine Food Murtera zauzima burger koji je Gracia posluživala na samom početku svoje ugostiteljske karijere, prije nego što su se burgeri raširili po sceni i zakomplicirali, objašnjava.

Burger za nostalgične

"Neki od mojih gostiju znaju dolaziti isključivo na taj burger, koji podsjeća na one popularne burgere iz zagrebačkog Ham-Hama zbog kojih smo čekali u redu. Jedan gost zna suzu pustiti kad ga zagrize i neprestano nam se vraća", nasmijala se Gracia pa dodala: "Nismo mijenjali ni pecivo ni meso ni dodatke, to je jelo meni dalo moj prvi kruh, to mi je stvorilo priliku i zato će uvijek biti na meniju".

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

U ponudi imaju i odležane steakove i wokove, a za glavna jela vole se poigrati utjecajima iz raznih zemalja, pa tako vrijedi probati Sečuan piletinu s pireom od batata i đumbira uz koji poslužuju sweet chili salsu ili carnaroli rižoto s jadranskim kozicama, jagodama ili smokvama i mascarpone sirom. Za deserte ističe da je gosti uvijek traže domaće kolače kakve bi pojeli kod svoje bake pa su odustali od kompliciranih deserta i nude slastice poput biskvita s makom, kolača od kokosa i čokolade ili, pak, pita s malinama.

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Sezonu otvaraju rano zbog nautičara. "Imamo tri marine u Murteru pa zapravo ima dovoljno ljudi već u travnju, a tu su i razne regate. Inače ne primam velike grupe jer nemamo toliko mjesta, ali zna se dogoditi da nam rezervira grupica od šestero ili osmero. Kad ih pitam jesu li već bili kod nas, znaju mi ispričati da su prethodni dan bili, recimo, na Pašmanu, brod do broda s drugim nautičarima kojima su ispričali da idu u Murter. Oni su im tada preporučili da obavezno dođu k nama u Fine Food i doista su došli. To mi je najdraže, kada preporuka ide od usta do usta. To je za mene uspjeh", razdragano zaključuje Gracia Horvatin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2024 14:26