Tu je i torta od maka!

U SOL su stigle Petrine slastice, a zbog toga, sasvim sigurno, nije presretan samo Mate Janković

Vijest da je napustila Salo i prešla u restoran na glavnom zagrebačkom trgu napokon je dobila i najslađi epilog

"S velikim uzbuđenjem moram reći da smo danas u SOL tapas na hrvatski službeno krenuli s desertima Petre Jelenić. Petra i njen tim odradili su zbilja fantastičan posao i u budućnosti nas čeka još jako puno iznenađenja", objavio je na društvenim mrežama chef Mate Janković, vlasnik restorana SOL tapas na hrvatski, smještenog na glavnom zagrebačkom trgu u prostoru zagrebačke Gradske kavane.

U nastavku te iste objave naveo je i što je to jedna od najboljih domaćih slastičarki, koju trenutačno pratimo u gastro putopisnoj emisiji Slatka kuharica, sa svojim timom vrijedno radila proteklih tjedana.

"U ponudi trenutačno imamo: Tortu od maka - biskvit od maka, pekmez od maline, marcipan, glazura od čokolade; Čokoladnu dekadenciju - krema od čokolade sa 70% kakaa, gel od višanja i klinčića, tuile od kakaa; Štrudlu od jabuka - vučeno tijesto s medom, jabuke, cremeux od vanilije, mrvice od zobenih pahuljica i beurre noisette i Baba au rhum - baba u sirupu od ruma i citrusa, gel od mandarine, chantilly", naveo je, kako je i sam napomenuo, uzbuđeno chef Janković. No, nije on jedini. Na vijest da je napustila Salo, jer se razišla u ideji s dojučerašnjim suradnicima i partnerima u tom projektu, Petrina vojska obožavatelja nestrpljivo je iščekivala kada će biti objavljeno da su njezine slastice - i to baš one koje je ona radila po svojoj dobro razrađenoj recepturi - ponovno dostupne. Lijepe novosti iz ovog popularnog zagrebačkog restorana ne mogu zasjeniti ni prve fotografije trenutačno dostupnih Petrinih slastica, koliko god chef Janković bio uvjeren da nisu dovoljno dobre i da zaslužuju puno više. (Dakako da se oko posljednjeg apsolutno slažemo). No, do profesionalnog foto shootinga koji će prikazati novitete u ponudi, najbolje da ih sami isprobate. Posebno tortu od maka, ako ćete nas poslušati, jer upravo je to slastica koja o Petri govori najviše.

"Ja bez torte od maka ne mogu funkcionirati ni da hoću. Ona nema veza s tradicijom, ali ima veze sa mnom i mojim nasljeđem. Ako se negdje hoću udomaćiti, ispečem tortu od maka, to mi miriši poznato i odmah mi je dobro", priznala je jednom Petra ni ne znajući koliko se to i osjeti u svakom zalogaju...

image

Petra Jelenić, Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografije: Berislava Picek/Cropix

Na kraju, za sve one koji možda ne znaju, u aktualnom broju magazina Dobra hrana možete pronaći recepte Petre Jelenić za 12 slatkih i slanih jela inspiriranih šumskim blagom, a možemo vam najaviti i kako je za novi broj magazina u prosincu pripremila nešto zaista posebno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 01:11