Ugrijte se iznutra: četiri napitka za zimogrozne

U hladna zimska jutra ugrijte se prefinim toplim napitcima

priprema: Ana-Marija Bujić

snima: Biljana Gaurina

Zima vam se uvukla u kosti? Tu su četiri jednostavna i brza prijedloga kako da ove zime zagrijete dušu, grlo i prste. Obični karamel napitak obogatite s nekoliko zrna kardamoma, napravite alkoholni koktel od kokosova mlijeka i ruma ili kombinirajte ljute naranče s naribanim đumbirom…

Karamel napitak

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Mlijecni karamel.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Kao dijete bila sam uvjerena da je ovaj napitak iz mamine kuhinje bolji od bilo kojeg sirupa za grlobolju. Kad malo bolje razmislim, i sada imam isto mišljenje. Ovaj sam mu put dodala par zrnaca kardamoma za dodatnu aromu.

  • 1 žlica šećera
  • 250 ml mlijeka
  • nekoliko zrna kardamoma (po želji)

U jednom lončiću ugrijte mlijeko zajedno s kardamomom koji ste malo usitnili mužarom. U drugi lončić stavite žlicu šećera pa ga kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvori u zlatnosmeđi karamel. Procijedite mlijeko u karamel, dobro promiješajte i poslužite toplo.

Koktel od kokosa i ruma

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Coquito.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Brzo rješenje za tulum – promućkajte nekoliko sastojaka, ohladite koktel i razveselite prijatelje. Umjesto sirupa od lješnjaka možete dodati pola žlice ili žlicu šećera. Aroma neće biti tu, ali će i dalje biti dobro za pijuckanje.

  • 200 ml kokosova mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml ruma
  • 3 žlice sirupa od lješnjaka
  • 1 vrećica burbon vanilin šećera
  • cimet

Dobro izmiješajte kokosovo mlijeko, vrhnje, rum i sirup od lješnjaka. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa se ne morate bojati da ćete pretjerati). Stavite u hladnjak na nekoliko sati i poslužite posipano cimetom.

Napitak od ljutih naranača i đumbira

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Napitak od narance i djumbira.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Zamijenite li svoju redovnu šalicu čaja ovim napitkom, gripa vam se ove sezone neće usuditi prići ni na deset metara. Ako ne možete pronaći ljute naranče, umjesto njih možete upotrijebiti limun.

  • 200 ml soka od ljute naranče ili limuna
  • 1 prst naribanog svježeg đumbira
  • grančica svježeg ružmarina
  • 5 žlica meda

Sok od limuna, đumbir i ružmarin stavite na laganu vatru i čim počne vreti, maknite lončić s vatre. Kad se mješavina malo ohladi, dodajte med i miješajte dok se potpuno ne rastopi. Ulijte u steriliziranu bocu ili staklenku. Kad se ohladi, čuvajte u frižideru. Za posluživanje: prelijte 4 žlice napitka kipućom vodom i po želji dodajte još žlicu meda.

Vruća čokolada

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Vruca cokolada.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Ni prerijetka, ni pregusta, baš onako kako treba. Da biste dobili najfiniji rezultat, pazite koju čokoladu upotrebljavate. Budući da je ovdje čokolada zaista glavna zvijezda, mora biti neka koju i inače volite.

Za dvije osobe

  • 150 g čokolade
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta

Čokoladu sitno nasjeckajte (ili je usitnite u blenderu). Pomiješajte mlijeko i vrhnje pa ih kuhajte na srednje jakoj vatri. Čim mješavina provrije, prelijte je preko nasjeckane čokolade i promiješajte. Dodajte sol i cimet i poslužite odmah. Možete servirati sa šlagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 20:30