Marendati je najljepše u društvu, zato je i nepisano pravilo da se marenda kuha u velikom loncu. Pravila nema ni kod pripreme vrste jela, može to biti i najobičnija panceta ili špek uz komad kruha, paradajz i luk, no ipak se iz tog marendaškog lonca obično grabi nešto na žlicu. I naravno, komadom kruha pomaže se ono što ostane na dnu jer to su najslađi zalogaji. Nekad su marendaška jela bila skromnija nego danas jer meso se ionako jelo samo u posebnim prilikama, možda je koji komad suhog mesa, primjerice bravetine, završio u teći s nekim zelenjem ili je sačuvana kost pršuta pa dodana da zamiriše i podigne pašta fažol.
Fešta od janjetine
Pripremale su se češće iznutrice koje se i danas smatraju delikatesom, no ili ih se obožava ili se od njih bježi glavom bez obzira. No, u čast tim nekadašnjim jelima koja su se kuhala za gablec iliti marendu, na ovogodišnjoj Trudnoj teći - koja se kao dio festivala Imena održava u Bolu na Braču - kuhala se baš ta takozvana siromašna spiza, iako bismo je mi prije nazvali hranom za bogove. Dva dana zaredom na bolskom pazaru (tržnici) ova noseća teća okupila je Bračane, bračke kuhare i ugostitelje, proizvođače hrane, ali i goste Bola, sve one željne jednostavne, konkretne hrane koja naprosto grije, koja vraća u djetinjstvo i stvara dobre osjećaje.
Carevala je janjetina, što i ne čudi jer je Brač po njoj poznat, a Bračani su pak poznati kao majstori njezine pripreme. Netko bi možda pomislio da otočna hrana i nije bogznakako raskošna, no na ovogodišnjoj Trudnoj teći gostilo se kao na kakvu dvoru. Bilo je tu janjećeg gulaša s varenikom i domaćim njokima koji je skuhao Ivan Jugović iz konobe Kopačina iz Donjeg Humca, koju vodi njegova obitelj, a na pogaču se mazala pašteta od janjećih jetrica.
Dupla porcija tripica
Šepurila se i teća puna janjećih iznutrica na žlicu s OPG-a Kaštil Gospodnetić iz Dola, pripremao se i zapečeni fažol koji je ovaj put pratilo meso, a pripremila ga je ekipa bolskog restorana Pumparela. Bio je tu i raguž od morskih plodova sa slanutkom, koji je na plus trideset i nešto miješao kuhar Ivan iz restorana Vendetta iz Bola. Dimilo se, jelo se svakako, sjedeći i s nogu, no najvažnije je da se jelo u društvu jer teća je ta koja poput svake domaćice okuplja obitelj i prijatelje.
Gospođa Jerkica Santo, koja inače u svom restoranu Santo kuha prava domaća marendaška jela, pripremila je tripe, tripice iliti fileke za koje se tražila porcija, pa čak i dvije više. Naravno, marendu je pratio i brački lot na kojemu je sreće imao naš poznati umjetnik, karikaturist Davor Štambuk koji je osvojio pršut. Darovala ga je obitelj Mikulić čiji je zeleni banak na bolskoj pijaci nemoguće ne zamijetiti, a isti taj pršut, sir, skutu i ostale fine stvari na njemu se mogu i probati. Štambuk je rekao da će pršut načeti s prijateljima i s njima ga pojesti do kosti i u svom stilu komentirao da su mu ipak draži ženski pršuti, ali proći će i ovaj.
Za kraj se sladilo kolačinicima, suhim kolačima s mediteranskim voćem, orašastim plodovima i začinima, a sve što se našlo u bračkim tećama zalijevalo se sjajnim Stininim vinima. Što reći, svaki tanjur na ovogodišnjoj Teći bio je čista sreća. I tko još kaže da su Bračani škrti! Bolska Trudna teća definitivno pobija tu tezu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....