Trebat će vam i posebna putovnica

Umjesto na more, uputite se na turneju po planinskim proplancima i - siranama!

Posjetitelje koji skupe pečate iz nekoliko odabranih sirana čeka odličan poklon

Ako vam se ideja da se zaputite u prometne gužve prema moru čini odbojna, niste jedini. Volite li pritom svoja putovanja smišljati oko hrane, onda imamo sjajnu alternativu za vas! Istina, možda ćete morati malo više uložiti kako biste je ostvarili, no kada usporedimo cijene koje posvuda divljaju, više nema dvojbe, ako se želite malo maknuti od kuće, nešto ćete morati i potrošiti.

image
.shock/Getty Images

image
Clu/Getty Images

Nedavno smo otkrili da u Švicarskoj postoji posebna vrsta "putovnice" zvana Swiss Cheese Pass, koju doista vrijedi imati ako ste odlučili istraživati tu prekrasnu zemlju! U navedenoj putovnici, koju možete nabaviti u odabranim siranama, regionalnim turističkim uredima, kao i online (u trenutku pisanja ovog teksta ta opcija nije bila dostupna), nalazi se opis ture koja posjetitelje vodi do četiri izložbene mljekare u sklopu rute Grand Tour of Switzerland, čime ih vodi kroz regije sira u Švicarskoj. Izložbene mljekare smještene su u srcu netaknutih krajolika povezanih s poznatim švicarskim sirevima, a posjetitelji dobiju priliku otkriti sve njihove sličnosti, ali i razlike.

image
My Switzerland

image

The Swiss Cheese Passport

Mljekare koje su uključene u ovu turu su mljekara Appenzeller u kojoj se proizvodi poznati istoimeni sir. Slijedi mljekara Emmental, koja se prostire na 17.500 četvornih metara i posjetiteljima pruža pogled izbliza na to kako se proizvodi poznati Emmental AOP. Postoji i moderna izložbena mljekara koja proizvodi Le Gruyère AOP sir, "La Maison du Gruyère". Inače se u Švicarskoj godišnje proizvede 29 tisuća tona tog tvrdog sira. Zadnja na popisu je Milchmanufaktur Einsiedeln, a tijekom obilaska posjetitelji imaju priliku kušati razne proizvode iz tvornice mliječnih prerađevina.

image
Vichai Phububphapan/Getty Images

image
Pavel Vozmischev/Getty Images

U svakoj sirani vrijedi udariti pečat u Swiss Cheese Pass putovnicu, a sve četiri izložbene mljekare potrebno je posjetiti unutar dvije godine. Svi koji skupe sva četiri pečata na poklon dobiju elegantnu Grand Tour Snack Box kutiju u kojoj se nalazi švicarski nož i komad najfinijeg švicarskog sira.

Više informacija o samom projektu i pojedinačnim siranama potražite na službenim stranicama Švicarske turističke zajednice. Jeste li spremni krenuti u avanturu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 02:18