Umro je Franko Lukež jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji gastronomski publicist koji se bavio područjem gastronomije još od 80-ih godina prošlog stoljeća. Prvi je uredio istarsku kuharicu, zatim i Slavonsku kuharicu te knjigu Dalmatinska kuhinja: gastronomsko turistički vodič, a od 1996. godine je radio na enogastronomskom vodiču Istra gourmet. Bavio se i gastro kritikom, te pisao za Jutarnji list i Globus 2000-ih godina, kasnije je pisao i za magazin Iće i piće, a surađivao je i s publikacijom "Wine & Gastro akademija". Od 2012. bio je predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Osim toga, vodio je i emisiju s novinarskom Jadrankom Nišević pod nazivom "Radiodegustacija" gdje je na svoj osebujan način otkrivao tajne gradova i što u njima treba kušati.
Ovdje je tek taksativno pobrojano nekoliko važnijih projekata na kojima je radio, ali Franko Lukež bio je daleko više od toga. On je postao legenda hrvatske gastronomske scene. Bio je veliki znalac, erudit, doista jedan od najvećih umova koji su se ikad bavili područjem gastronomije u Hrvatskoj. Njegovim odlaskom, gastronomska scena je izgubila mnogo, ostavio nam je u nasljeđe golemo znanje, a na nama koji ostajemo imamo tek jednu zadaću - sačuvati ga od zaborava i to pod svaku cijenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....