"Budi u sadašnjem trenutku, ovdje i sada. Vježbaj zahvalnost prema okolini i ovom trenutku za stolom. Osvijesti blagostanje u obliku hrane i trud uložen u uzgoj i pripremu…", stajalo je ispisano na poleđini jednostavnog, a efektnog jelovnika koji je nosio naziv "Rana jesen". U ekološkim vrtovima Koprivnica te se nedjelje okupilo društvo stranaca različitih profila i životnih priča, za zajedničkim stolom na koji su hranu iznosile i u čaše vino točile kuharica Ena Čulić i njena prijateljica i poznavateljica vina Izabela Andrašić. Obje Koprivničanke, s velikom željom da zagrle svijet i svom kraju ponude nešto novo, u svega dva-tri tjedna uspjele su organizirati malo, ali važno događanje koje je odjeknulo upravo radi njihove neposrednosti i dobre energije koja ga je okruživala.
Tom su se prilikom na stolu našla povrtna jela od šumskih gljiva, graha, bundeve i jabuka, a sve je spremala 27-godišnja Ena, visoka, elegantna, ali izrazito prirodna djevojka koju nije lako zaboraviti. Ena je nomad, prava urbana skitnica čija se adresa tijekom godine više puta mijenja pa smo uhvatili priliku dok je još u rodnoj Koprivnici da otkrijemo nešto više o samom događanju, ali i njenim drugim kulinarskim pothvatima.
Okupljanje oko stola
Dočekala nas je bosih nogu i širokog osmijeha, dok su se iz kuhinje širili ugodni mirisi hrane koji su otvarali apetit. Nešto slično poslužila je i na samom ručku, okružena neznancima koje sada smatra novim prijateljima. Ispričala nam je kako je došlo do organizacije tog događanja upravo u Koprivnici.
"Najbolje stvari se dogode neplanski. Imala sam tu ideju još davno prije, ali se ne bih usudila tako nešto pripremiti sama, a do sada nisam bila našla osobu s kojom bih to mogla", uvela nas je u priču. Izabelu poznaje još iz školskih dana, no nedavno su se ponovno povezale preko društvenih mreža.
"U jednom trenutku sinulo mi je da bih je mogla pitati da zajedno razradimo ideju i povežemo se jer znam da ima sličnu viziju i želju da joj hrana bude organska i iz biodinamičkog uzgoja. Ona se usto bavi prirodnim vinima te i sama voli kreirati nešto drugačije, da nije tipično i tradicionalno", ispričala nam je Ena i otkrila da se lokacija za ručak u koprivničkim eko vrtovima nametnula sama od sebe.
"U subotu smo na placu kupile što je bilo lokalno, ja sam kod bake iskopala pastrnjak i mrkvu, pobrale smo te jabuke i bundeve i tako je nastao naš povrtni meni. Nazvale smo događaj "Rana jesen" jer smo u tom godišnjem dobu, ali nam je ideja ustvari bila stvoriti malu zajednicu. Čim dijelimo hranu, radi se zajedništvo. Okupilo se čak 14 ljudi na ručku! Bilo je tu roditelja s djecom, pasa, ljudi starije životne dobi, kao i mladih, predivno je bilo gledati kako se svi upoznaju i slušati razgovore koje vode. Prvi put smo ovako nešto napravile, no dobile smo podršku od svih, doista smo se iznenadile. Već nas ljudi zovu da dođemo u Split i Osijek pripremiti nešto slično, čak smo dobile poziv da dođemo na Pelješac!", oduševljeno nam je ispričala, ponosna što je upravo u Koprivnici bio prvi ovakav događaj i to na samom kraju sezone.
Ena je, naime, već nekoliko godina privatna kuharica na luksuznim jahtama na kojima svakodnevno sprema hranu od sezonskih namirnica, i to većinom od raznog povrća. Budući da ne voli rad u sistemu, upravo se nomadski način života pokazao kao idealan za nju, barem u ovoj fazi njenog života.
Izazov na brodu
"Ovdje sam rođena i dva-tri puta godišnje dođem u Koprivnicu, a ostatak vremena provodim tamo gdje me srce vuče. Nakon studija turizma na Ekonomskom fakultetu u Puli, rada u hotelima i restoranima u Hrvatskoj, ali i vani, dobila sam poziv da dođem kuhati na brod. Te prve sezone sam se dosta nesigurno odazvala. Razmišljala sam o tome kako inače kuham za prijatelje, radila sam i u restoranu, ali nikad u toj ulozi da sve pripremam sama. No, nakon te sezone samopouzdanje mi je poraslo jer je bilo riječ o brodu na koji su došli ljudi koji puno putuju pa kada su bili zadovoljni i još me pitali koju sam kulinarsku školu završila, to mi je dalo vjetar u leđa. Sad zadnjih četiri do pet godina kuham svako ljeto na charterima i jahtama i volim to jer imam slobodu biti kreativna dok kuham. Ostatak vremena cilj mi je kuhati vegansku hranu na retreatovima i festivalima te raditi upravo ovakve evente", opisala je svoj gastronomski put, koji prati objavama na svom Instagram profilu Healthy on board.
Kada ne radi sezonu, putuje na daleke destinacije, a ona posljednja ju je oborila s nogu. Naime, početkom godine provela je tri mjeseca u samoodrživoj zajednici usred prašume u Oaxaci u Meksiku.
Volontiranje
"Putujem već sedam godina i svugdje je lijepo i posebno, ali Meksiko je specifičan, osobito u tim zajednicama u kojima ljudi žive izdvojeni. Bila sam u jednom centru i volontirala tri mjeseca. Spavala sam u šatoru i pomagala u izgradnji centra, kuhala za ljude u zajednici… Kad dođeš u tu džunglu, treba vremena da se navikneš na sve zvukove, ali izgleda kao raj, kolibrići lete posvuda, sve buja oko tebe. Kad si u takvom okruženju shvatiš da smo dio prirode, da smo tu da se mi prilagodimo, a ne da se priroda prilagodi nama. Tamo shvatiš da, što god da se dogodi, dogodit će se s nekom svrhom, da budeš svjesniji, oprezniji i da nešto naučiš. Upravo me zato nešto zove da se vratim u Meksiko. Voljela bih biti šest mjeseci tamo, a šest mjeseci u Europi. Inače, već sam odlučila, putujem za dva tjedna natrag!", otkrila nam je za kraj i dodala da ne zna ni sama točno još gdje ni na koliko dugo. Ono u što smo sigurni jest da ide puna srca, a s takvim će žarom pripremiti i idući event, jednom kad se vrati.
Kao odličan uvod u pravi jesenski ručak, Ena Čulić, kuharica i svjetska putnica, pripremila nam je tri sjajna jela za koja recepte donosimo u nastavku, da vam jesen bude puna okusa i boja.
GUSTA JUHA OD BUNDEVE I MARONA
SALATA OD BATATA, NARA I KOZJEG SIRA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....