Orecchiette su jedna od onih tjestenina za koju ne morate koristiti stroj za tjesteninu pa ju je samim time jednostavno za napraviti (ili bar jednostavnije i vremenski manje zahtjevno od ostalih vrsta tjestenine).
Ako želite napraviti savršenu tjesteninu, bitno je da imate domaća jaja i po mogućnosti, domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje. Za tjesteninu koristite omjer brašna i jaja 1:1, dakle na 100 g brašna koristite 1 jajae, na 200 g brašna 2 jaja… Također, obavezno dodajte sol i malo maslinova ulja. Recept vam donosimo u nastavku!
Sastojci:
200 g glatkog brašna 2 jaje prstohvat soli malo maslinova ulja |
Priprema:
Najbolje je da tijesto mijesite rukama. Pomiješajte sve sastojke i tijesto mijesite što dulje. Ono treba biti jako elastično. Pustite ga da malo odmori i možete krenuti s oblikovanjem, o kakvim god oblicima se radilo.
Za orecchiette tijesto odvojite na manje dijelove i napravite malene ''zmijice''. Nožem ih izrežite na malene kolutiće. Kažiprstom i prstenjakom pritisnite kružiće da ostavite otisak. I orecchiette su gotove!
Inače, prijevod ove tjestenine je ''malene uši'' jer njihov izgled upravo upućuje na malene uši! Inače se orecchiette rade pomoću malenog nožića kojim se tijesto formira u oblik malenih ušiju. Talijanske nonice su već dobrano usavršile ovu tehniku, ali mi preporučujemo da koristite svoje prste, uštedjeti ćete na vremenu. Ovako napravljenu tjesteninu možete zamrznuti i čuvati u hladnjaku, osušiti na zraku ili skuhati svježu, kakva je i najbolja! Ideje za umake su nepresušne, kombinirajte ih s kaduljom i češnjakom, bosiljkom i rajčicom ili dubokim, tamnim bologneseom.
Dobar tek, hranoljupci!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....