SVI NA ŠTRUDLAFEST

Uskoro počinje mnogima omiljeni festival, imamo recept za slasnu štrudlu koja će se tamo pripremati

Svatko tko je barem jednom bio na Štrudlafestu, iz godine u godinu na ovaj se festival rado vraća, a evo i zašto

Početak rujna već je tradicionalno rezerviran za mnogima omiljeni festival - Štrudlafest u Jaškovu nedaleko Ozlja. Samo pola sata od Zagreba i sat vremena od Rijeke, smjestio se festival koji svake godine obiđe tisuće posjetitelja. Ove godine Štrudlafest ponovno nudi velik broj kombinacija okusa i namirnica upakiranih u domaće kore za savijače, ali i zanimljiv program.

image
Promo Štrudlafest/
image
Promo Štrudlafest/

Štrudlafest se otvara u petak, 6. rujna, kada posjetitelje očekuju aktivnosti poput ‘Štrudla step by step‘, ali i show zlatne ambasadorice Štrudlafesta – tete Marice. Subota je rezervirana za natjecanje pa se tako i ove godine bira najbolja štrudla Hrvatske, a ove godine održat će se i ‘Štrudla iz Chicaga‘ – show koji pripremaju Hrvati iz Amerike.

PRIČU O TETI MARICI PROČITAJTE OVDJE

image
Promo Štrudlafest/

Tu je i panoramska vožnja helikopterom iznad Štrudlafesta, samo jedan od noviteta ove godine. Osim letenjem, ovaj festival možete istraživati i biciklom, a tu su i brojne kreativne i gastro radionice koje će vas puno toga naučiti, poručuju organizatori. Čeka vas i tradicionalni gastro kutak, a nikako nemojte propustiti ni ranč sa škotskim govedima.

image
Promo Štrudlafest/

Nedjelja je također rezervirana za brojne gastro radionice, a stiže i ekipa iz Austrije koja će se predstaviti štrudlom iz Seebodena. KUD Vivodina upoznat će posjetitelje s domaćinstvom iz nekih davnih vremena. Uz bogat gastro program, posjetitelje očekuju i koncerti te sadržaj za najmlađe, a cijeli program možete pronaći ovdje.

Za one nestrpljive, koji ne mogu dočekati petak i obilazak štandova sa slasnim štrudla, u nastavku ostavljamo recept za slasnu štrudlu, inspiriran kuhinjom i starim receptima plemićke obitelji Zrinski koja se pripremala na čarobnom Starom gradu Ozlju u 17.stoljeću.

image
Promo Štrudlafest/

Štrudla s ozaljskog dvora (cca 12 porcija)

Tijesto:

480 g brašna

100 ml ulja

20 g soli

300 ml vode

Nadjev:

1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica)

0,10 kg đumbir

0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni)

0,5 kg špek

0,3 kg stari luk

0,2 kg domaće svinjske masti

sol po potrebi i ukusu

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.

Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržiti luk dok ne pozlati, dodati špek i gljive, dinstati otprilike 20 minuta. Smjesu ohladiti. Naribati buče, posoliti ih i ostaviti 10 minuta da stoje koje bi pustile vodu.

Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje. Na razvučeno tijesto na polovicu staviti ocijeđene buče zatim posipati ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribati đumbir i posipati po prethodno stavljenom nadjevu, Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik).

Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 07:03