BERBA KOD MATOŠEVIĆA

"Uvijek je bolje u zalihama imati dobrog vina nego prosječnog, tako će biti i kod nas"

Vinarija Matošević
 Vinarija Matošević
U jednoj od najpoznatijih istarskih vinarija trenutno je u tijeku berba koju prati optimističan pogled prema naprijed

U vinogradima diljem zemlje s hladnijim su danima započeli veliki radovi. Dok se neki tek pripremaju, kod drugih su berbe grožđa već u tijeku i, unatoč manjim zastojima koje su prouzročili nepovoljni vremenski uvjeti, uglavnom sve teče po planu te su, kako saznajemo, u najavi kvalitetna vina koja će zadovoljiti kako vinare, tako i znatiželjne kušače. U tijeku užurbane berbe, nekoliko minuta uspjeli smo ukrasti vinaru Ivici Matoševiću iz jedne od najpoznatijih istarskih vinarija koji nam je zatim otkrio kako napreduje berba te oko čega se u vinariji Matošević ove godine posebno vodi briga.

"Mi smo u punoj berbi i osjećamo se kao da se utrkujemo s vremenom. Krajem vikenda prognoziraju nam kišu pa gledamo što više grožđa pospremiti u podrum do tada. Ovogodišnja berba je malo kasnije krenula, no iznimno dug i suh period ubrzao je zriobu pa nam se čini da imamo priliku napraviti nešto posebno, bogatije i kompleksnije nego inače. Čini nam se važnim da uz snagu, koje ove godine neće nedostajati, moramo voditi računa o eleganciji, svježini i pitkosti, što je ključno za istarsku stilistiku vina. Zato je važno pobrati grožđe dok je još harmonično i dok kiseline nisu pobjegle", pojasnio nam je.

image
Vinarija Matošević
Vinarija Matošević

Kako u podrumu vinarije Matošević u istarskim Krunčićima veliku ulogu igra njihova malvazija Alba, upravo su toj sorti odlučili posvetiti posebnu pažnju. Igraju se, dodaje, pa kombiniraju datume berbi s različitih lokacija koje obrađuju. Osim Albe, veliku inspiraciju pronalaze i u etiketama Grimalde, njihove kupaže kod koje, objasnio nam je Matošević, nastoje afirmirati posebnost lokaliteta.

"Ovogodišnje grožđe s Grimalde obećava moćnija vina, a kako će to na kraju izgledati još ćemo vidjeti. Tu nam je važno izvući onu crtu autentičnosti i vjerodostojnosti i ponavljati je iz godine u godinu."

image
Vinarija Matošević
Vinarija Matošević


Osvrnuo se i na trenutnu situaciju te nam otkrio što očekuje od ove, kako je naziva, koronske berbe, ali i dodao kako ga posebno veseli činjenica što, unatoč situaciji, velik broj gostiju još uvijek dolazi u njihov podrum na kušanja.

"Čini se da su u atmosferi opće nesigurnosti oko korone mnogi gosti procijenili da posjete podrumima u Istri nisu opasne. Gosti u rujnu su uglavnom vinoljupci i znalci pa je to dodatna inspiracija. Da nije bilo zatvaranja granica, zadnjih mjesec dana bilo bi gotovo za pohvalu s obzirom na to da znamo da nas očekuju neizvjesne jesen i zima.

Siguran sam da će u Istri biti izvanrednih boca iz koronske berbe te da će podrumi biti puni. Kako ćemo se s tim bocama sutra nositi u kontekstu globalne pandemije i težeg plasmana, ostaje nam za vidjeti. Uvijek je bolje u zalihama imati dobrog vina nego prosječnog, a tako će, po svemu sudeći, biti kod nas", zaključio je na kraju vinar Ivica Matošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 01:48