Uz rasadnik

Uz čašu finog vina i ukusne zalogaje uživajte u zalasku sunca na krovnoj terasi novog rovinjskog vinskog bara

Figurativ je novi projekt tima koji stoji iza poznatog rovinjskog rasadnika Skink

Uvijek smo u potrazi za novim mjestima za opuštanje i uživanje, a nedavno smo jedno takvo pronašli u Rovinju, dovoljno daleko od vreve centra grada, a opet dovoljno blizu da ne moramo razmišljati kako ćemo do doma u kasni sat. Radi se o baru Figurativ, iza kojeg stoji obitelj Prgomet, a u kojim se, osim dobrog koktela ili čaše finog vina, može kušati i razna jela.

Andrija Prgomet, kojeg smo prvi put upoznali kada smo radili priču o lišću smokvi iz njegova obiteljskog rasadnika, pojasnio nam je kako je zamislio svoj vinski bar: "Figurativ je koncept koji se spontano i postepeno počeo razvijati prije četiri godine, iz ideje da se našem obiteljskom rasadniku i brendu “Skink” nadoda još jedan “sektor” usluge osim poljoprivrede. Osobno se, osim proizvodnje hortikulture, bavim i ugostiteljstvom. U tome uživam, a odrastao sam u rasadniku pa mi je nekakav prirodan slijed događaja bio otvoriti Figurativ. Smatram da su poljoprivreda i slične djelatnosti baza kvalitetne gastronomske usluge, što upotpunjuje priču našeg poljoprivrednog brenda. Počeo sam prije par godina s turama po rasadniku u kojima bih pričao o mediteranskom bilju i što uzgajamo, nakon čega bi slijedile degustacije autohtonog maslinovog ulja, vina i lokalnih zalogaja na našoj krovnoj terasi. Od početka imam veliku potporu obitelji i prijatelja, među kojima je i Vedran Gulin iz zagrebačkog SOI-ja, s kojim ste me posjetili prije par godina, i koji je uvelike pomogao razviti koncept, ponudu i vizualni identitet".

image

Vedran Gulin iz zagrebačkog SOI-ja i Andrija Prgomet iz rasadnika Skink i vinskog bistroa Figurativ u Rovinju

Marko Miščević/Cropix

image
Figurativ

image
Figurativ

Samo ime Figurativ, objašnjava Andrija, dolazi od engleske riječi “fig” ili smokva, po kojoj je rasadnik najpoznatiji s obzirom na to da tu njeguju više od 60 različitih sorti smokava. Pritom u ovom modernom istarskom vinskom bistrou, osim u okruženju i čaši vina, možete uživati i u različitim zalogajima: "Hrana koju nudimo bazirana je na lokalnim sastojcima, počevši od povrća i voća iz našeg rasadnika. Menu je dosta zabavan i hrana je namijenjena dijeljenju, pa je i sama podjela u meniju napravljena na “manje” i “veće” tanjure. Tu su i razne varijacije popularnih mediteranskih jela poput arancina koje radimo s crnim rižotom od sipe s kremom od mladog luka, gambas al ajillo u koje dodajemo kandirani kumkvat iz rasadnika, parmigiane s Kumparičkinim kozjim sirom, itd. Naravno, smokvu ubacujemo gdje stignemo – u mesni tartar, cacio e pepe, chutney od smokve, carpaccio... Stiže nam i sezona smokvi pa će uskoro biti raznih zanimljivih kombinacija. Gosti se uvijek mogu prošetati rasadnikom i razgledavati bilje, a atmosfera je opuštena, zabavna i ugodna, izvan gužve centra Rovinja. Uskoro otvaramo i lounge dio na travnjaku gdje će se moći popiti piće i pojesti jednostavniji zalogaji s menija", ističe Andrija i dodaje da je tim u kuhinji i ambiciozan i iskusan.

image

Tuna - tostada od grahorica, tuna odležana u smokvinom listu, labneh, svježi krastavci, pesto rosso, chilli

Figurativ

image

tartar - juneći but, suha smokva, lješnjaci, vlasac, maslac colatura di alici, sourdough kruh

Figurativ

image

Arancini od crnog rižota s parmezanom, kremom od mladog luka i vinaigretteom od crnila

Figurativ

"Bazu i smjer menija za dijeljenje postavio sam zajedno s Vedranom, a osmislili i konkretizirali su ga Luka Vukičević, glavni kuhar Figurativa zadužen za gastro ponudu, i Teo Ivanišević, dugogodišnji prijatelj i konzultant kuhinje Figurativa. Vinska lista je bazirana samo na istarskim vinima, za sada broji negdje oko 40 vina. Spritzevi i par koktela bazirani su na domaćim sirupima od bobičastog voća iz rasadnika poput jagoda, malina, borovnica, itd. Kao i bezalkoholni dio gdje nudimo sokove od bobičastog voća te sode od smokvinog lista i mente", govori nam.

Pritom ističe da je rasadnik Skink i dalje primaran te da radi punom parom i to u jutarnjim satima pa do popodneva kada se zatvara, pa se otvara bistro.

"Kako je sve jedna cjelina, gosti se mogu prošetati rasadnikom i nakon zatvaranja. Ponekad se može vidjeti kako tim skuplja začinsko bilje ili bere voće za potrebe kuhinje i bara. Uglavnom funkcionira simbiotički i plan je da tako ostane, a čak se i nadogradi", navodi.

image

Hobotnica - grilani krakovi hobotnice, bijeli grah, krema grašak, ukiseljena tikvica

Figurativ

image

Desert Munchmallow - bjelanjak, krema od skute, dinja, smokva džem, bademi

Figurativ

U Figurativu su imali kratki period takozvanog soft openinga koji restoranima služi da testiraju koncept i ističe da su za sada zadovoljni reakcijama gostiju, kao i mladim timom Figurativa.

"Gostima se sviđa nova i drugačija ponuda u gradu, atmosfera u “Mediteranskom vrtu” i na krovnoj terasi, koncept dijeljenja hrane i, naravno, sama hrana. U kratkom vremenu smo stvorili malu publiku koja nam se vraća i baš smo sretni zbog toga. Treba cijelom bistrou vremena da “prodiše” i dođe do šire publike, a na nama je da održimo kvalitetu hrane i servisa u potencijalno većem obujmu i time zadovoljimo goste. Usto smo upravo u fazi organiziranja javne manifestacije “Ljeto u mediteranskom vrtu” u suradnji s gradom Rovinjom i Turističkom zajednicom grada Rovinja, u kojoj ćemo nuditi razni edu-zabavni i eno-gastro sadržaj. Manifestacija će trajati cijelo ljeto u jutarnjim i večernjim satima te će uključivati razne radionice, tematske večeri i gostovanja. Radujem se cijeloj organizaciji i ubrzo ćemo objaviti program".


image
Figurativ

image
Figurativ

Figurativ radi od 17 sati do ponoći, a ponedjeljkom su zatvoreni. Tijekom spomenute manifestacije eno-gastro sadržaji će se odvijati i u jutarnjim satima tako da će u Figurativu biti aktivni i prije 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 12:04