Kada je nedavno objavila dopunjeno izdanje svoje kuharice "Mama zna", poduzetnica i velika zaljubljenica u gastronomiju Suzy Josipović Redžepagić razveselila je mnoge. Prvo izdanje ove zbirke recepata već se više od deset godina nalazi na policama mnogobrojnih domova. Nazivaju je i "jedinom kuharicom koja će vam trebati", a sada, s čak 600 recepata za slana jela, za mnoge to i jest. To potvrđuju rasprodani primjerci knjige te prazne police nakon najvećeg zagrebačkog sajma knjiga Interliber, govori i pun lokal u središtu grada u kojem je predstavljena kuharica koju je Suzy održala samo nekoliko dana prije nego što smo je kontaktirali i zamolili za kratak intervju, a govore i brojne objave na društvenim mrežama koje ovih dana dijele zadovoljni kupci.
"Sve ove godine, otkako je ponestalo prvog izdanja iz 2012. do sada, toliko je ljudi zvalo, pitalo, tražilo pa sam znala da postoji velik interes za slanom kuharicom ‘Mama zna‘. Iako sam u planu imala nešto drugo, odluka je ipak pala, prvo nova slana pa druge godine i nešto novo", objasnila nam je na početku razgovora Suzy te natuknula ponešto o svojim planovima.
Provjereni specijaliteti
Dodala je kako svih ovih godina nije mirovala već je i dalje, uz posao organizatorice različitih događaja, rad u televizijskoj emisiji i obiteljske obaveze, napisala i Adventsku kuharicu za TZ Grada Zagreba te je uz potporu fondova EU te u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose napravila i jedinu, prvu u svijetu klimatsku kuharicu o kojoj će se, kaže, više znati početkom godine kada će se održati službena promocija.
U njezinoj aktualnoj, proširenoj kuharici "Mama zna" recepti su za stotine slanih jela pa nam je jasno da nije bilo nimalo lagano sastaviti je. No, Suzy kaže kako su to sve jela koja kuha cijeli svoj život te su testirana nebrojeno puta. Čak i kada radi, dan ne prolazi bez da barem jednom ne uđe u kuhinju i za svoju obitelj pripremi neki svoj specijalitet.
"Kada radim, volim u kuhinji provesti od pola sata do sat vremena i za to vrijeme pripremiti neko jednostavno, a slasno jelo koje moji najmiliji vole. Kad su koji put želje malo kompleksnije, a imam vremena, rado im pripremim jer ih volim uveseljavati. Volim biti zlatna ribica, barem što se jela tiče", otkrila nam je Suzy.
I upravo su takvi i recepti u njezinoj "Mama zna", od onih jednostavnijih za početnike do kompleksnijih za one koji vole kuhati i uvijek traže novi izazov. Suzy kaže da je njezina kuharica tako i pisana, jasno i jednostavno kako bi svi mogli razumjeti svaki korak.
Gradska kuharica
"Početnici sami znaju kako krenuti, možda prvo jaja, neka paštica, salata pa pečeno, možda neka čorbica, a za one naprednije guščja jetra pripremljena na fora način, biftek Wellington ili Chateaubriand. Sve ovisi o tome što je nekome komplicirano - umijesiti kruh ili kore za pitu, ispeći ribu ili meso, a mnogo ljudi ne zna napraviti juhu ili kremasti rižoto", rekla nam je Suzy i dodala kako je riječ o lijepoj, gradskoj kuharici, zagrebačkoj jer je njezina, sa svim receptima koje je naslijedila, pokupila, naučila i koje svakodnevno priprema.
"Ima tu utjecaja Dalmacije, Primorja, Italije, Francuske, Austro-Ugarske, Bosne i Turske, Mađarske, nešto Azije, za svakog ponešto", objasnila nam je.
A nakon što je četiri godine sastavljala, a potom svih ovih godina nakon prvog izdanja dorađivala kuharicu "Mama zna", velika joj je želja napraviti i jednu slatku. Temelje već ima, i to čvrste. Do sada je, naime, skupila materijala za 800 slatkih recepata i trenutačno količinu smanjuje kako bi se kuharica, jednom kad bude objavljena, uopće mogla držati.
Slatki planovi
"Pisala sam je godinama i jedva čekam da izađe jer sam fan slatkog. Život bih dala za mak, cimet, vaniliju, kestene, spoj naranče i čokolade, čokolade i morske soli ili, pak, čokolade i cimeta", dodaje pa zaključuje kako joj inspiracije i energije ne nedostaje, a velika joj je želja da i njezine tri kćeri jednoga dana kuhaju kao ona. Do tada, uz posao, smišljanje i pisanje recepata te igru s unucima, vjerujemo, i sama će nastaviti širiti ljubav kroz dobre zalogaje.
Samo za čitatelje Dobre hrane otkrila je i dva recepta iz nove kuharice koji vam donosimo na linkovima u nastavku.
Ajngemahtec po receptu mame Nade
Rižoto s pečenom bučom i bademima
Njezinu proširenu "Mama zna" kuharicu možete potražiti u Mozaik knjižari i na web shopu, po cijeni od 54,90 eura.