KONAČNO ISPECI SVOJ KRUH

UZGOJI SAM SVOJ STARTER: Anita Šumer nam je otkrila kako uzgojiti divlji kvasac. Trebat će vam dva sastojka i malo strpljenja!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Anita Šumer je pekarica čija su krušna umjetnička djela postala prava senzacija, a za čitatelje Dobre hrane otkrila je kako uzgojiti starter i recept za polubijeli kruh.

Za one koji možda ne znaju starter ili divlji kvasac zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode, a vjerujte nam; kad ga sami uzgojite sigurni smo kako ćete na kruh gledati s puno više poštovanja nego što to činite danas.

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

UZGOJ VLASTITOG STARTERA:

1. DAN

Dobro pomiješajte 20 g brašna i 20 g vode da dobijete homogenu smjesu.

Lavre Primož

2. DAN

Dodajte još 20 g brašna i 20 g vode pa promiješajte. Smjesu treba promiješati još dva puta tog dana.

Lavre Primož

3. DAN

Dodajte 30 g brašna i 30 g vode. Promiješajte dva puta kroz dan.

Lavre Primož

4. DAN

Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.

Lavre Primož

5. DAN

Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.

Lavre Primož

6. DAN

Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.

Lavre Primož

7. DAN

Finalni izgled startera.

Lavre Primož

Lavre Primož

Jednostavan recept za kruh od polubijelog brašna

100 g aktivnog startera
200 g vode
300 g polubijelog brašna T 850
6 g soli

Slovenj Gradec, 240118. 
Anita Sumer iz Slovenj Gradeca u Sloveniji uspjesna je pekarica i bavi se pekarskim proizvodima od kiselog tijesta.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Pomiješajte brašno i vodu u homogenu smjesu. Tako pripremljena smjesa neka odmori 20 minuta, zatim dodajte starter (kvasac) i sol. Dobro zamijesite kako bi se svi sastojci proželi i ponovno tvorili homogenu smjesu, što znači dva ili tri puta po dvije do tri minute. Zatim u sljedećih 2 sata morate premijesiti kruh svakih pola sata i to na način da sa uzimate tijesto sa sve četiri strane. Pustite tijesto da se digne. Zatim ga oblikujte i pustite da ponovno naraste. Ponovno premijesite i dajte tijestu konačni oblik pa preselite u prethodno pobrašnjenu zdjelu i pustite da se još jednom digne pa stavite peći. Pećnicu prethodno morate grijati minimalno 45 minuta na najvišoj temperaturi s parom (može poslužiti pleh pun vode u dnu pećnice koji će stvoriti vlažnu atmosferu). Smanjite temperaturu za 20-30 °C i stavite kruh prekriven papirom za pečenje te pecite s parom još 15-20 minuta. Uklonite posudu s vodom i papir za pečenje kojim ste pokrili kruh pa pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice i veličini kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:09