Za one koji možda ne znaju starter ili divlji kvasac zapravo je fermentirana mješavina brašna i vode, a vjerujte nam; kad ga sami uzgojite sigurni smo kako ćete na kruh gledati s puno više poštovanja nego što to činite danas.
UZGOJ VLASTITOG STARTERA:
1. DAN
Dobro pomiješajte 20 g brašna i 20 g vode da dobijete homogenu smjesu.
2. DAN
Dodajte još 20 g brašna i 20 g vode pa promiješajte. Smjesu treba promiješati još dva puta tog dana.
3. DAN
Dodajte 30 g brašna i 30 g vode. Promiješajte dva puta kroz dan.
4. DAN
Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.
5. DAN
Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.
6. DAN
Oduzmite polovicu smjese i ponovite postupak od trećeg dana.
7. DAN
Finalni izgled startera.
Jednostavan recept za kruh od polubijelog brašna
100 g aktivnog startera 200 g vode 300 g polubijelog brašna T 850 6 g soli |
Pomiješajte brašno i vodu u homogenu smjesu. Tako pripremljena smjesa neka odmori 20 minuta, zatim dodajte starter (kvasac) i sol. Dobro zamijesite kako bi se svi sastojci proželi i ponovno tvorili homogenu smjesu, što znači dva ili tri puta po dvije do tri minute. Zatim u sljedećih 2 sata morate premijesiti kruh svakih pola sata i to na način da sa uzimate tijesto sa sve četiri strane. Pustite tijesto da se digne. Zatim ga oblikujte i pustite da ponovno naraste. Ponovno premijesite i dajte tijestu konačni oblik pa preselite u prethodno pobrašnjenu zdjelu i pustite da se još jednom digne pa stavite peći. Pećnicu prethodno morate grijati minimalno 45 minuta na najvišoj temperaturi s parom (može poslužiti pleh pun vode u dnu pećnice koji će stvoriti vlažnu atmosferu). Smanjite temperaturu za 20-30 °C i stavite kruh prekriven papirom za pečenje te pecite s parom još 15-20 minuta. Uklonite posudu s vodom i papir za pečenje kojim ste pokrili kruh pa pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice i veličini kruha.