RUČAK U ZADRU

"Vatru palimo već u 6 ujutro i kod nas u pečenjarnici uvijek ima janjetine i odojka s ražnja"

 Jure Miskovic/cropix/cropix/
Obitelj Brkljača iz Zadra opisala nam je posao koji rade, a objasnili su i koja je razlika između pečenjare i pečenjarnice

"Je, po tome je baš Zadar poseban. Prva pečenjarnica najbliža Zadru je tek kod Murtera. Ili ona druga, na Boraji. Nema ih bliže. A u Zadru ih, recimo, samo u Ulici Franka Lisice na Bulevaru ima tri. Pa kod Vidaića, pa Paleka, evo i mi radimo već pola stoljeća…", ispričala je za Zadarski.hr Jadranka Brkljača iz pečenjarnice Brkljača na Smiljevcu u Zadru.

Ona je, naime, ponosna vlasnica lokala koji će uskoro proslaviti velikih 50 godina postojanja. Kaže kako su pečenjarnice simbol Zadra i ovdje ih ima toliko koliko ih nema baš nigdje u Zemlji. Obitelj Brkljača posao je pokrenula još 1974. godine, a Jadranka se sjeća i točnog datuma. Bilo je to, kaže za Zadarski.hr, 11. lipnja. Ima 65 godina i desna je ruka suprugu Mili. On je započeo posao kada je ona imala samo 19 godina i od tada se nije makla od vatre.

"Malo sam nekad masna, malo neuredna, malo mi nekad dim ‘pojede‘ oči, ali to je tako. Sinovi mi kažu da prestanem raditi, ali ja volim. Kao da je prvi dan. Stavljam na ražanj, pečem, siječem… sve", prepričala je samo dio onoga što radi Jadranka.

image
Jure Miskovic/cropix/cropix/

Dodala je i kako od samog početka u ovom poslu nije bilo puno mudrovanja. U ruke je dobila sjekiru, naučila je kako se reže janjetina, pekla, nosila, a nakon svega toga, kaže, najviše je veseli činjenica što su kao obitelj počeli vrlo skromno, a danas iza sebe imaju velik broj zadovoljnih gostiju.

Osim Mile i Jadranke, ovaj posao radi i njihov sin, Sebastijan Brkljača. Zadužen je za vođenje pa tako nadzire nabavku janjaca i odojaka, isporuku kupcima, a dok radi bez prestanka, usput pronalazi trenutak i za razgovor. Tako je novinarski Ladi Burčul iz Zadarskog.hr-a pojasnio razliku između pečenjare i pečenjarnice.

"Nismo pečenjara. U pečenjarama se peku i ćevapi, pljeskavice… A pečenjarnice su mjesta gdje se na ražnju peku samo odojci i janjci. Ljudi dođu, kupe, odu. Zadar je specifičan koliko toga ima, svi hoće pečeno, za ponit, ne žele sjediti", objasnio je Sebastijan i dodao kako s poslom kreću od 6 ujutro, kada pale vatru, a ljudi dolaze kroz cijeli dan.

image
Jure Miskovic/cropix/cropix/

Otkrio je i kako kilogram janjetine u pečenjarnici Brkljača košta 30 eura, a kilogram odojka 17 eura.

"Znate, papršnjake i glave traže kupci da im prodamo odvojeno. To su ipak delicije. Prvi kupci nam stižu prije devet ujutro, oni nose pečeno meso sa sobom na selo, na otoke, na put… Drugi val stiže oko 11 sati, tako, do podne, to su marende. Puno više se prodaje odojak. Janjetina ide za fešte ili nedjeljom. Naša kultura je takva. Nema tog krštenja, svadbe, pričesti, krizme, djevojačke, momačke… bez pečene janjetine. I najlakše je ovako doći po nju, svježe pečenu, isječenu", ispričao je Sebastijan za Zadarski, dok je na ražanj stavljao novog janjca, a usput pakirao ekipi iz zadarske Hitne pomoći novu porciju s "malo pečenog".

Cijelu priču o pečenjarnici Brkljača pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:10