Kada su u pitanju palačinke, postoji nebrojeno mnogo recepata po kojima se mogu pripremati, a iako se najčešće držimo onog baznog kojem zatim dodajemo voće ili čokoladu, ponekad volimo skrenuti s puta pa se počastiti onim nešto posebnijim primjercima. Tako smo danas odlučili testirati recepte chefa Raymonda Blanca, Hestona Blumenthala i popularnog Gordona Ramsayja. Ovi su chefovi, naime, načine na koje i sami pripremaju palačinke podijelili u više nego zanimljivim video zapisima te tako otkrili kako do mekih, sočnih, jednostavno neodoljivih američkih, ali i klasičnih palačinki.
Hestonove palačinke sa slaninom i javorovim sirupom
Na popisu sastojaka za palačinke po receptu chefa Hestona Blumenthala, osim klasičnih sastojaka kao što su brašno, šećer i mlijeko, nalaze se i smeđi maslac te tučeni bjelanjci koji će vam pomoći da palačinke budu aromatičnije i prozračnije. No, ono što ih čini zbilja posebnima jest preljev od javorovog sirupa u koji je chef najprije ubacio pečenu slaninu. Iako se na prvu čini pomalo neobično, vjerujemo kako vas recept genijalnog Hestona Blumenthala neće razočarati.
Za sirup:
200 g narezane dimljene slanine
150 ml javorovog sirupa
Za palačinke:
- 25 g maslaca
- 227 g pšeničnog brašna
- 30 g caster šećera ili nekog sitnijeg kristal šećera
- 8 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 srednja bjelanjka
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 1 srednji žumanjak
- 2 zrele banane, narezane na kriške
Prvo pripremite slaninu, tako da je prvo na papiru za pečenje u pećnici započete dok ne postane hrskava što je otprilike 18 minuta na 180°C. Potom je narežite na komadiće, stavite u neku užu posudu, a zatim dodajte javorovog sirupa toliko da prekrije komadiće slanine. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena, a potom procijedite. Zatim na tavici otopite maslac dok ne postane zlatno smeđe boje i počne orašasto mirisati.
Prvo pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i sol i dobro promiješajte. Zatim dodajte mlijeko, smeđi maslac i žumanjak suhim sastojcima i miješajte dok se jednostavno ne sjedine. Na kraju izradite bjelanjke u čvrsti snijeg te ih lagano umiješajte u smjesu.
Stavite jednu kutlaču smjese na neprianjajuću tavu na srednje jaku vatru, kad je tava vruća u središte posude. Ostavite da se ravnomjerno raširi. Pecite između 90 sekundi do 2 minute ili dok se mjehurići ne počnu pojavljivati na površini i dok se rubovi ne osuše. Palačinku okrenite i pecite daljnjih 60 sekundi ili dok ne porumeni.
6. Ponovite s ostatkom tijesta da napravite još 7 palačinki. Za kraj, tople palačinke poslužite s kriškama banane na vrhu i pokapajte malo sirupa koji ste oplemenili slaninom.
Klasične palačinke po receptu Raymonda Blanca
Priprema klasičnih palačinki na drugačiji, ali još uvijek nevjerojatno jednostavan i pristupačan način po receptu chefa Raymonda Blanca također je nešto što bismo svakako voljeli isprobati. Ovaj poznati chef palačinke priprema tako da u smjesu dodaje smeđi maslac te koricu agruma, a zatim je odmara najmanje sat vremena prije pečenja pa je kombinira sa slatkim umakom od limuna i naranče. U nastavku donosimo mjere za palačinke i umak, a postupak pripreme pogledajte u videu.
Potrebno vam je:
- 210 ml mlijeka
- 3 veća jaja
- 15 g šećera
- Prstohvat soli
- Korica jednog limuna
- Korica jedne naranče
- 90 g bijelog brašna
- 30 g neslanog maslaca
Za umak će vam trebati:
- Korica jednog limuna
- Korica jedne naranče
- 30 ml vode
- 150 g šećera
- 45 g neslanog maslaca
- 150 ml narančinog soka
- Pola žličice škroba (npr. kukuruznog ili tapioke)
- Liker od naranče po želji
Provjereni recepti chefa Ramsayja
Ljubitelji lika i djela Gordona Ramsayja okrenuti se mogu i receptima ovog planetarno popularnog chefa. Donosimo video s čak tri recepta za prozračne i lagane palačinke, onaj za palačinke s borovnicama i ricottom, za slane palačinke i palačinke s kokosom i sirupom od manga i limete. Uz sva tri recepta dolaze i važni savjeti te detaljan opis pripreme na Ramsayjev način.
Trebat će vam:
150 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
3 jaja
75 ml vode
120 ml mlaćenice
50 g šećera
malo tamnog ruma (oko 2 jušne žlice)
malo ulja
Prosijte brašno zatim mu dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi pomiješajte jaja i vodu. Tekuće sastojke dodajte suhima i pjenjačom ih povežite. Dodajte pola količine mlaćenice. Pomiješajte pa dodajte drugu polovicu. Smjesa mora biti jednolična i tad je stavljate na neprianjajuću tavu i pecite po minutu sa svake strane.
Karamelizirajte banane. Uzmite dvije banane, prerežite ih uzdužno, a tek potom poprečno na manje komadiće. U tavu stavite 50 g šećera u neprianjajuću tavu. Nemojte miješati samo ostavite da se šećer otopi. Kad ste zadovoljni njegovom bojom dodajte maslac. Kad se maslac otopio ubacite banane sve malo protresite pa dodajte malo ruma. Flambirajte. Sve zajedno protresite, a zatim dodajte sasvim malo vode kako vam umak ne bi bio pregust i ljepljiv. Poslužite banane na pečene palačinke, Dodajte svemu još malo umaka i sladoleda od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....