Njegov Souvignon berbe 2016. prošle je godine osvojilo broncu na Decanteru, a zahvaljujući i vinariji Štampar autohtona sorta pušipel neće pasti u zaborav, nego, dapače, od nje proizvode vina vrhunske kvalitete.
Vinarija Štampar započela je s radom 1913. godine. Koliko se u tom razdoblju promijenio način rada i karakteristika vina?
Godine 1913. imamo prvi zapis na ulazu u podrum na freski, tako da su se naši preci i prije bavili vinom, ali i ostalom poljoprivredom. Od onda pa do danas jedino što je ostalo isto su sorte pušipel i graševina. Pristup proizvodnji se modernizirao, podiglo se novih nasada, sagradili smo podrume i počeli s proizvodnjom pjenušaca i crvenog vina. Danas su naša vina čisti odraz terroira našega gornjeg Međimurja.
Prošle ste godine osvojili broncu na Decanteru za Sauvignon berbe 2016. Što se od tada promijenilo u vašoj vinariji?
Sauvignon je kod nas u Međimurju našao pravi dom što se tiče klime i tla i mogu slobodno reći kako smo bili svjesni da oduvijek proizvodimo vina te sorte. Ovo nam je veliko priznanje za ono što radimo te dokaz našim konzumentima i ljubiteljima naših vina.
Koja je najbrojnija sorta u vašim vinogradima?
Pušipel. Nacionalno i kroz programe EU, radimo na podizanju kvalitete i afirmiranja ove jedine važne autohtone sorte u Međimurju. Svojstva su mu niži sladori od prosječne sorte i više kiseline. Pušipel je lagano i pitko vino, živahnog karaktera i decentnih voćno citrusnih aroma pomiješanih s grafitnim mineralnim tonovima, a predikatna vina (kasne i ledene berbe) visoko su koncentriranih sladora i jednako koncentriranih kiselina
Od 2015. godine ste predsjednik udruge Hortus Croatiae. Ispričajte nam malo o toj udruzi i koji su njezini ciljevi?
Udruga je osnovana 1992. i danas ima 30 članova, od kojih 24 vinara. Naša udruga brine se za organizaciju manifestacije Urbanovo, koja se 18.,19. i 20. svibnja ove godine odvija 19. put do sada. Udruga se brine za zajednički nastup na sajmovima, za to da zajednički odlučujemo o dugogodišnjim i kratkoročnim planovima, da svake godine organiziramo jedno stručno studijsko putovanje za naše vinare u Hrvatskoj te u jednu poznatu vinsku regiju Europe.
U vinariji proizvodite samo mirna vina ili pravite i pjenušce?
Uglavnom proizvodimo mirna vina, a od berbe 2013. i pjenušce.
Imate li podatke o tome piju li se vina iz Međimurja samo u kontinentalnoj Hrvatskoj ili i uz obalu mora?
Većina ih se pije na kontinentu, no u posljednje vrijeme sve više piju i na obali jer su naša vina zaista lagana ljetna vina. Treba spomenuti da se krenulo i s izvozom.
Privatno, volite li više piti crna ili bijela vina?
Bijela.
Kako se snalazite u kuhinji?
Pomažem supruzi, ali baš se ne snalazim.
Meso ili riba?
Meso.
Zima ili ljeto?
Ljeto.
Čime si zasladite dan?
Čokoladom.
Planovi za budućnost?
Dovršiti hotel iznad vinarije i njegovati Vina Štampar stalno podužući kvalitetu. Vjerujem da će se rezultati toga pokazati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....