Prvi put u povijesti prestižni magazin Decanter organizira Festival pjenušaca. Osluškujući potrebe tržišta i vodeći se za činjenicom da je samo prošle godine u Veliku Britaniju uvezeno 191 milijun boca javila se koliko potreba toliko i želja da se upriliči događanje ovakvog tipa. Naime, ovaj susret proizvođača vrhunskih pjenušaca nije otvorenog tipa i može se sudjelovati samo ako je jedno ili više vaših vina osvojilo zlato ili sjajnije odličje na posljednjem Decanter World Wine Awards, ako je jedno ili više vaših vina dobilo visoku preporuku u nedavnom Decanter Panel Tastingu, ako je o vašem vinogradu ili vinu upriličen editorijal u magazinu Decanter ili ako ste od izuzetnog značaja na vinskom tržištu.
Plešivička vinarija Tomac, imala je čast primiti poziv za sudjelovanje na spomenutom susretu i baš sutra putuju u London. Podsjetimo se kako je jedinstven Tomčev pjenušac Amfora Brut Nature 2010. ušlo u izbor 75 vina koja su obilježila 2016. godinu uredništva magazina Decanter. Riječ je o izboru u kojem vina ne ocjenjuju sommelieri, nego ljudi koji uređuju i pišu najugledniji svjetski vinarski časopis poznat po dodjelama zvjezdica za iznimnu kvalitetu vina koje su najbolja preporuka vinoljupcima za kupnju.
Na fotografiji: pjenušac Amfora Brut Nature
Radi se o doista vrlo posebnom pjenušcu koji je rađen od 50% chardonnaya i miješanih sorti iz starih plešivičkih vinograda, a zanimljivo je da svaka godina nije pogodna za pravljenje ovog pjenušca. Proizvodi se samo u godinama u kojima berba daje vino izbalansiranih šećera, kiselina i tanina. Vino fermentira i macerira u velikim amforama šest mjeseci, a zatim odležava u velikim hrastovim bačvama još 18 mjeseci. Podsjetimo i da je vinarija Tomac prva koja je napravila pjenušac s vinom iz amfore koristeći 'méthode traditionelle' svojstvenu za proizvođače francuske regije Champagne. Zanimljivo je spomenuti i da se svaka amfora ručno proizvodi i to samo na području Kavkaza. Starih majstora za izradu amfora preostalo je tek nekoliko, a izvan granica Gruzije postoji tek desetak vinara koji imaju amfore za dozrijevanje vina dok je obitelj Tomac jedna od njih.
Na fotografiji: Tomislav Tomac
Tomčeva amfora u Decanterovom magazinu opisana je ovim riječima: “Ovo je vino pomalo rustično, s oksidiranim elementima, s naznakama zagorenog karamela i naranče, i nijansama jesenjeg voća, što je sve oživljeno oštrom kiselinom. Radi se o kompleksnom stilu koji pomiče granice. Na završetku se osjeti svježi udar marmelade i likoricije, kao i čvrsti dodir tanina.”
Na fotografiji: Martina i Tomislav Tomac
Prije odlaska na put uspjeli smo kratko popričati s Martinom Tomac: "Iznimna nam je čast da smo pozvani. Idemo u London s našom Amforom ali i Diplomatom. Ondje će biti svi važniji vinski kritičari, do čijeg mišljenja izuzetno držimo i jako nam je važno čuti njihove dojmove. Isto tako veseli nas što ćemo i mi kušati druga vina i malo ih usporediti s našima, vidjeti gdje smo zapravo na svjetskoj sceni. Bit će vinarije iz cijelog svijeta Amerike, Novog Zelanda, Australije..., a mi smo jedini proizvođači koji nemamo distributera pa priželjkujemo kako ćemo možda ondje naći pravu osobu za nas."
Zamolili smo je i za komentar budući da su prvi proizvođači pjenušca iz amfore: "Da, moramo vidjeti što ćemo s tim. Vjerujem kako ćemo o zaštiti stila razmišljati kad se vratimo iz Londona. Sve je pomno osmišljeno i promišljeno izvedeno. Kad smo prije nekoliko godina bili u Champagni posjetili smo nekoliko proizvođača i nitko nije imao amfore dok smo mi već tada radili pjenušac tako da mi je drago da danas imamo sljedbenike stila kojeg smo osmislili. " zaključila je Martina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....