Najljepši rođendan

Vinarija Zlatno brdo na obljetnicu otvorila posebnu Graševinu, a premijerno se kušao i Pinot crni 2018

U zagrebačkom hotelu Amadria Park Capital vinarija Zlatno Brdo obilježila je tri uspješne godine postojanja i već šest medalja s najprestižnijeg svjetskog vinskog natjecanja - Decanter

U elegantnom i opuštenom ambijentu zagrebačkog hotela Amadria Park Capital okupili su se profesionalci iz HORECA sektora i sommelieri kako bi uživali u jedinstvenom iskustvu kušanja vina prepoznate baranjske vinarije Zlatno Brdo povodom njihova trećeg rođendana.

image

Ana Matijević

Rene Karaman/Press

Na samom početku okupljenima se obratila Ana Matijević, koja je uz podršku oca Gorana odlučila stvoriti modernu vinariju, kako je više puta istaknula, s vinima kakva se rijetko nalaze na tržištu. Potom je iskusni sommelier Tomo Jakopović u svom prepoznatljivom stilu pružio uvid u svako vino koje je bilo predstavljeno. Gosti ove proslave uživali su u šampionskim vinima, redom su to bile Decanterom nagrađivane etikete - Zlatno Brdo Graševina 2022, 2021 te 2018, zatim Zlatno Brdo Gold Cuve 2020, Cuve Zlatno Brdo i Cabernet Sauvignon 2017.

image

Goran Matijević i Tomo Jakopović

Goran Jakus/Press

Poseban trenutak slavljeničkog domjenka bila je premijera dvaju novitet. Prvi je bio Zlatno Brdo Pinot crni 2018 i posebno izdanje Zlatno Brdo Graševina iz bagrema. Riječ je o novom projektu ove vinarije čija je graševina odležala u bačvama od bagrema što je rezultiralo" izuzetno modernim vinom s izbalansiranim kiselinama punog tijela". Opće oduševljenje izazvala je i boja ovog vina, a raritet je upravo to što su posebno za ovu prigodu otvorene prve butelje. Na temu odležavanja vina u bačvama od bagrema nadovezao se, prilikom predstavljanja, poznati hrvatski proizvođač bačava Siniša Srnec, koji je i proizveo bačve od akacije u kojima je u podrumima Zlatnog Brda odležavala ova graševina.

image

Antonija i Siniša Srnec s Goranom Matijevićem

Goran Jakus/Press

Okupljenima je rečeno i kako je u njihovim vinogradima upravo završena berba 2024. i da potvrđuje kako nas i u budućnosti očekuju odlična vina Zlatnog Brda. A podsjetimo i na dobro poznatu činjenicu da se Zlatno Brdo srebrom za Graševinu 2022 priključilo elitnom krugu vinarija koje su tri puta za redom nagrađivane Decanterom za vina iste sorte. Stoga će i u budućnosti nastaviti inovativni pristup sofisticiranom vinogradarstvu te provoditi redukciju prinosa grožđa koja je ključna pri ostvarivanju jedinstvenog okusa.

image
Press
image
Goran Jakus/Press
image

Zlatno brdo

Press

Ukratko, riječ je o prilagodbi arhitekturi trsa, a kako za vrhunska vina vrijedi poznata krilatica "manje je više", u slučaju vinarije Zlatno Brdo to se i potvrdilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:33