VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

VINO ZA SVAKU PRILIKU: Koje vino kupiti za dar, a koje za proslavu?

 Getty Images/iStockphoto
Za poklon treba dati vino koje se može dulje čuvati jer ne možete znati kada će se otvoriti, a imajte na umu da je idealan cjenovni razred u rasponu od 100 do 250 kuna

Jedna od najsigurnijih kupnji prilikom posjeta prijateljima i rodbini je dobra boca vina. Nekoliko je tipova prilika zbog kojih se poklanja boca ili paket vina. Prva je poklon osobi do koje vam je stalo, bilo prijatelju, intimnom partneru ili poslovnom partneru. Druga je vino za uz ručak, večeru ili drugu priliku u kojoj očekujete da će se vaša boca odmah otvoriti, a treća je vino za proslavu i tulum. Za poklon treba dati vino koje se može dulje čuvati jer ne možete znati kada će se otvoriti. Ako osobu kojoj poklanjate poznajete dobro i znate kakav tip vina voli, savjet vam ne treba, ako niste sigurni u nečije sklonosti odabir potražite među odležanim crnim vinima, odležanim i/ili maceriranim bijelim vinima ili pak desertnim vinima najviše vrijednosti.

Restaurant or bar table with plate of appetizers and wine. Two people talking on background. Toned picture

Dobra crna vina mogu trajati godinama, bijela nešto kraće, osim ako su macerirana, tada im je životni vijek jednak crnima, a visoki predikati i prošeci mogu trajati doslovno desetljećima. Tu se misli na ledene berbe i izborne berbe prosušenih bobica. Cjenovni razred vina za poklon se kreće od 75 kuna do nekoliko stotina ili čak tisuća, aidealna zona u kojoj se mogu naći najbolja vina po razumnim cijenama kreće se od 100 do 250 kuna za bocu. Vino za ekskluzivne prilike može se naći u zoni do 1000 kuna, sve preko toga (a ima ga prilično) je plaćanje poreza na status, to jest pokušaj ostavljanja dojma na okolinu i poruka o vašim visokim primanjima. Razlike u kvaliteti vina od, recimo, 350 kuna i 3500 kuna često su zanemarive. Vino za uz ručak ili večeru birajte prema jelu koje očekujete da će se posluživati i tražite ih u zoni od 50 do 150 kuna, a kako slijede božićni dani, tražite punija i snažnija bijela iz berbi 2015. i 2016. te razvijena crna vina od starosti minimalno tri godine.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Vino za dragocjene trenutke s intimnim partnerima birajte prema partnerovim sklonostima i nemojte štedjeti jer takvih nam prilika u životu zaista premalo. Ne kvarite ih s jeftinim vinima. S proslavama je obratno, tražite dobre i pouzdane vinare koji kvalitetom ne podbacuju niti kad su u pitanju bazična vina, ali nikad ne bacajte novac na vino koje će se piti od najrazličitijeg profila ljudi, od kojih je nekima u konačnici potpuno svejedno što im je u čaši i važno samo da udara. Postoji niz dobrih bazičnih vina u kojima možete uživati, a nad kojima zbog pristupačne cijene od 40 kuna nećete plakati ni kad društvo od njega počne raditi bambus.

VINO ZA POKLON

Saints Hills Dingač 2014. 219 kn (Miva)

Dolazi iz najcjenjenijeg vinograda Hrvatske, od najvažnije i najzastupljenije crne sorte plavac mali. Dizajna koji će ostaviti pozitivan dojam i na one koje o ovom vinu ne znaju ništa. Može ga se konzumirati odmah, a može ga se i čuvati barem još pet do šest godina. Spada na sam vrh domaće produkcije kad su u pitanju crna vina, a s gastronomske strane široko je upotrebljiv jer ova berba zbog za Dingač netipične elegancije pokriva sve, od sočnih steakova do moćnih pašticada. Ukratko, poklanjate li ovaj izvrsni plavac, zasigurno ćete ostaviti dojam.

VINO UZ RUČAK

Galić Bijelo 9 2015. 106 kn (Vrutak)

U vinariji Galić bijela vina rade maestralno, po najvišim standardima. Ova kupaža tri sorte, graševine, chardonnaya i sauvignona najbolji je prilog tome. Dolazi iz berbe 2015., a bez obzira na dob, nalazi se u fantastičnoj kondiciji. Vino je u ustima puno svježine i slasti, a na nosu atraktivnih aroma slatkih začina, živih agruma i egzotičnog tropskog voća. Na retro okusu slijede njegove najznačajnije karakteristike, mineralnost i dugačko trajanje. Vino je to koje će s lakoćom pratiti riblje ručkove i očistiti intenzivan okus bakalara s nepca, jednako će dobro uravnotežiti perad, osobito intenzivan okus purećeg mesa, a savršeno će ići uz teletinu.

VINO ZA PROSLAVU

Iločki podrumi Graševina kvalitetna 2017. 30 kn (Konzum klik)

Iločki podrumi trenutačno nude fantastičan omjer cijene i kvalitete, dakle puno više isporučuju kvalitete nego što koštaju i to je slučaj sa svim njihovim vinima, bez obzira na cjenovni rang. Vjerojatno bilježe najbolju godinu u povijesti vinarije po pitanju kvalitete jer trenutačno se ne može odabrati pogrešno vino na polici supermarketa ako nosi njihov znak. Graševina im je udarno vino po pitanju količina, a drugo iza traminca po pitanju statusa i za svrhu proslave teško da se u ovom trenutku može naći bolje rješenje. Pristupačne cijene, a kvalitete koja neće uvrijediti nikog. Zbog zrelijih i cvjetnih elemenata voljet će je i oni koji graševinu ne piju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 01:41