Siniša Lasan jedan je od najcjenjenijih sommeliera u Hrvatskoj, osim što nosi titulu trostrukog prvaka Hrvatske (2014., 2017., 2019.) uspješno je položio i treći stupanj Advanced, a danas je krenuo i s vrlo zanimljivim i edukativnim formatom pod nazivom "Vinska Karantena". Ideja je naravno educirati zaljubljenike u vino i predstaviti perjanice vinarija, organoleptički ih opisati te potaknuti konverzaciju među vinoljupcima.
Ova sjajna ideja, prilika je za sve one koji žele razumjeti ono što piju, ovim putem učiti uz najboljeg hrvatskog sommeliera i tako nadograditi svoje znanje i možda ukrasti "show" za jednom od nadolazećih obiteljskih večera svojim vinskim monolozima.
"Vino nas čini sretnima i smatram da nam je u ovakvim trenucima toga i više nego potrebno. Žao mi je što su se vinski sajmovi morali otkazati, no koristim priliku da ovim putem predstavim što više vinarija" rekao je Siniša Lasan
Ovog puta gospodin Lasan je prezentirao perjanice vinarije Rizman čiji se vinogradi nalaze na području Komarne, najmlađem hrvatskom vinogorju, na kojem djeluje sedam vinarija koje imaju ekološke certifikate.
Predstavljena su vina koja su trenutno na tržištu, a to su Pošip 2019., zatim njihov rose Rusola 2019. godine s velikom promjenom u njihovom stilu i nešto svjetlijom bojom no što je to bilo svojstveno za ovu vinariju. Zatim, Brime 2016., Tribidrag 2017. Primus plavac mali 2016.godina te St. Michael kao apsolutna perjanica vinarije. Radi se o syrahu koje je odležalo 14 mjesecu u novim francuskim bačvama.
Svaka generacija ima jednog Mihovila, a na samom vrhu vinograda su kao prvi objekt sagradili su kapelicu koja nosi ime sv. Mihovil.
"Ova etiketa identičnog naziva St.Michael predstavlja jedan prirodan slijed. Ideja ove etikete je proizvoditi vino u samo najboljim godinama isključivo od jedne sorte iz jednog dijela (plota) naših vinograda, po našem izboru. Utkavši u nju maksimum našeg rada u vinogradu i podrumu, satkanu od najboljih plodova izabrane berbe, želimo u ovoj etiketi stvarati vino dostojno naziva obiteljske kolekcije. U maloj i ograničenoj ediciji, svaka boca je posebno numerirana i kao takva predstavlja pojedinačnu vrijednost za svakog ljubitelja vina. Naš izbor, naša obiteljska kolekcija, od jedne sorte iz jednog vinograda."
Povijest
Inače, tradicija vinogradarstva u obitelji Štimac datira s početka 20. stoljeća, a prve vinograde zasadio je pradjed današnjeg naraštaja obitelji Štimac, Mihovil Mijo Popich, poznat pod nadimkom Rizman.
Nakon bolesti peronospore koja je poharala vinograde, Rizman je bio prisiljen, kao i većina stanovništva južne Dalmacije, iseliti se u Ameriku da bi se 1918. godine vratio i nastavio sa sadnjom novih loza. Tada je obrađivao osam tisuća loza, a prerađivao ih u konobi u Opuzenu, gdje je ujedno i proizvodio i prodavao vino.
Položaj
Položaji su na brdovitim brežuljcima nadmorske visine od 250 metara pa sve do razine mora. Iako tek nekoliko kilometara udaljeni od poznate doline Neretve, sastav tla i mikroklimatski uvjete su drugačiji s obzirom na blizinu mora. Tlo je skeletno na nagibima i do 30%, sastavljeno uglavnom od kamena vapnenca s malim udjelom zemlje. Svi njihovi položaji okrenuti su prema južnoj i jugozapadnoj strani te godišnje uživaju više od 2600 sati sunca. Izloženost vjetrovima i prozračnost svih položaja značajno olakšavaju njihov ekološki pristup, a blizina mora onemogućuje nagle promjene atmosfere.
Sorte
Njihove glavne sorte su plavac mali, pošip i syrah uz nešto tribidraga.
Siniša Lasan je odjavio svoju prvu epizodu "Vinske karantene" s pozitivnom porukom koja upućuje na učenje i uživanje u vinu te pozivu na zajedništvo da se teški trenuci prebrode što prije te kako svatko može doprinijeti pomoći svojim djelovanjem. Mi jedva čekamo novu epizodu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....