Vinograd vas traži cijelog, podrum također, i kada zasadite lozu čiji je životni vijek najmanje četrdesetak godina, shvatite da je u obitelj stigla prinova za koju ćete se trebati brinuti do kraja svog života. Neku je vinsku povijest Jasna imala iza sebe, naime, njezini su se bavili vinom kao obitelj stotinjak godina unatrag, međutim nakon rata i konačne reintegracije Podunavlja od svega nije ostalo ništa i trebalo je početi graditi iznova, od sadnje novih vinograda do gradnje primjerenog podruma. Odlučna kakva jest, nije dvojila da je učinila pravu stvar, međutim negdje joj se u kutku srca skrila zebnja koja joj prvih godina nije dala mirno spavati.

Hoće li sve to na kraju uspjeti? Mnogo je odluka trebalo donijeti, od odabira sorti i uzgojnog oblika, preko kapaciteta podruma i opreme u koju da investira, do stila vina koji će raditi ili dizajna boca. Uslijedile su stotine malih svakodnevnih odluka, koje zapravo olakšavaju period čekanja do prve boce zgotovljenog vina. Traže koncentraciju na svakodnevne stvari i olabave pritisak odgovornosti koji imaš prema sebi i svojima. Među svim tim odlukama bila je i ona da se između ostalih sorti zasadi i graševina. Odluka nije odveć čudna kad znamo da je graševina tržišni lider u Hrvatskoj, no treba li svijetu još jedna boca graševine, pitala se Jasna u nekom trenutku. Treba, odgovorila si je istodobno, jer moja će graševina biti drukčija. I bila je u pravu. Ne samo graševina nego i druga njezina vina već su u prvim berbama pokazala potencijal za dobre stvari.

U onoj kišnoj 2010., koju mnogi žele zaboraviti, ona je kao nova vinarka proizvela izvrsna vina i čak za tri svoje etikete dobila oznaku “vrhunsko” od Zavoda za vinarstvo. Vinskoj kritici po medijima i blogovima njezina su se specifična vina također sviđala i nemir koji je cijelo vrijeme pred svojim najbližima brižno skrivala polako je počeo iščezavati. Graševina i chardonnay pokazali su joj se kao najbolji u ovom kratkom radoblju koliko vinarija postoji i s njima je odlučila raditi ambicioznije stvari. Etiketu sa selekcijom najboljih vina jednostavno je označila oznakom “premium” i poslala to vino svijetu na prosudbu, konkretno u Veliku Britaniju, na najveće ocjenjivanje vina na svijetu - DWWA.

Kao i svi koji šalju vina na natjecanje, potajno se nadala dobrim ocjenama, ali umjesto njih, bronci, srebra ili zlata, stiglo je ono čemu se nije nadala ni u najluđim snovima. Stigla je vijest koja je odjeknula kao eksplozija - da je njezina graševina iz 2013. godine, specifična i neobična, proizvod jednog novajlije, proglašena najboljim bijelim vinom Hrvatske te je osvojila najprestižniju platinastu medalju i visokih 95 od mogućih 100 bodova.
.jpg)
Sve se promijenilo preko noći, telefon nije prestajao zvoniti, a poruke s čestitkama nisu prestajale stizati. Interes za njezina vina je porastao i Jasna je sada konačno znala da će avantura završiti sretno. U međuvremenu se sin Branimir također odlučio baviti enologijom kao životnim pozivom, sve je odjednom sjelo na svoje mjesto i sada sve izgleda kao da drukčije nije ni moglo biti. Graševina koja je pobijedila zapravo je iz linije Premium, ono vino čiji je potencijal Jasna prepoznala još u berbi 2010., jednoj od njezinih prvih. Nedavno je Jasna organizirala degustaciju za kupce i medije na kojoj je dala na prosudbu sve tri graševine koje je proizvela pod tom etiketom, iz berbi 2010., 2013. i 2015. Na tom posebnom kušanju, na kojem se moglo isprobati i neke druge revolucionarne proizvode, o kojima će se više pisati drugi put, postalo je jasno da Graševina Premium Jasne Antunović nije slučajno osvojila prestižnu nagradu jer ono je vino iz 2010. i dalje u jednako fantastičnoj formi danas, devet godina nakon berbe, šampionska berba 2013. i dalje sjaji punim sjajem, a posljednja, iz 2015., pokazuje da je pred njom još puno godina razvoja.

Tri Jasnine graševine vina su kolekcionarske vrijednosti, u koje možete i trebate investirati danas i čuvati ih godinama za neke posebne prilike i najbolje prijatelje. Tri Jasnine graševine mijenjaju percepciju sorte i cijele regije, jer kao što je Enjingi svojedobno s uspjehom svojeg Venja probudio vjeru tržišta u domaća vina, tako je danas Jasna ljestvicu podigla još više - digla je graševinu na razinu ravnopravnu najboljima na svijetu.
ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM 2010. 92
Zlatne, ali iskričave boje. Živo i atraktivno vino, razvijeno, a istodobno posjeduje svojevrsnu lepršavost. S puno dunje na nepcu, naglašenih kiselina kao u kasnih sorata jabuka, citrusi dominiraju na retrookusu, ima i dodir tercijarnosti, vino se prekrasno razvija. Još tri do pet godina i bit će na vrhuncu.
ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM 2013. 94+
Stil kasne berbe na prvi dojam. Prelijepo vino s intenzivnom svježinom, puno slasti na nepcu, dodirom plemenite plijesni, s nešto mednih tonova u tragovima i malo tipične kamilice za zrelu graševinu na nosu. Najviša klasa vina s vijekom trajanja od još najmanje desetak godina.
ANTUNOVIĆ GRAŠEVINA PREMIUM 2015. 91+
Prelijepa graševina duboke zlatno žute boje. U ustima živa i intenzivna, savršenog balansa između zrelosti i živosti. Na nosu iznimno slojevita, s pregršt citrusnog voća, pa malo slatkog livadnog cvijeća i kamilice, pa u pozadini sa svježinom zelene jabuke. Okus je prilično elegantan, a istovremeno vrlo dugačak i krepak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....