Vinska priča koja osvaja svijet

Vina Puklavec

piše: Mateja Domitrović

snima: Borko Vukosav

Slovenci su poznati po odličnim vinima, a jedna od poznatijih su svakako vina Jeruzalem Ormož. Ljutomersko- ormoški vinogradi smjestili su se u Prlekiji između rijeka Drave i Mure, točnije u slikovitom mjestašcu Jeruzalem. Sama povijest vinarije seže u 1930 g. kada je Martin Puklavec bio tajnik tamošnje vinarske zadruge i idejni začetnik izgradnje vinskog podruma koji je danas uvelike poznat. Sama vinarija uzgaja grožđe na 1100 hektara od čega je 650 hektara u vlasništvu obitelji Puklavec koja je prije pet godina uložila oko 12 milijuna eura u razvoj vinarije i napravila jednu od najmodernijih kleti u Europi.

Ekipa Dobre hrane se u Jeruzalem prvi put uputila u travnju kada smo sadili mladi vinograd, sortu šipon, a drugi put u lipnju i tada smo imali priliku uvjeriti se u kvalitetu njihovih vina i u nevjerojatan trud i energiju koju je obitelj Puklavec sa svojim suradnicima uložila kako bi cijelu ovu vinsku priču digli na još višu razinu. I u tome su uspjeli, njihova vina danas se izvoze u razne zemlje kao što su Velika Britanija, Danska, Rusija, Poljska, Finska, Belgija, Nizozemska, Hrvatska…

No, kao što kaže sam vlasnik Vladimir Puklavec, najvažnije od svega je što su uspjeli napraviti vina koja ljudi vole piti, vina o kojima se priča i vina koja ljudi prepoznaju na prvu.

– Svaki vinogradar mora vjerovati u svoje vinograde, mora biti optimist, skrbiti za svoje trsove i nadati se najboljemu plodu. A mi vjerujemo u naše vinograde, u naše trsove i jeruzalemsku zemlju – kaže gospodin Puklavec.

Obišli smo nekoliko lokaliteta te samu vinariju i arhivski podrum gdje smo kušali bijeli pinot iz 1971. godine i to je uistinu bio doživljaj. Naravno, tu se nije stalo, trebalo je probati nekoliko njihovih najboljih etiketa koje smo odmah prepoznali kao vina koja se tako lako piju, koja nimalo ne muče i koja vrijedi imati u kućnoj vinoteci. Ova regija je regija bijelih vina (98%), svježih, voćnih, pitkih, od kojih su najbitnija sauvignon, šipon, chardonnay, sivi pinot, laški rizling i žuti muškat, no tu su i crne sorte: crni pinot i frankovka.

Najviše polažu na sauvignon i šipon, sorte koje posebno promoviraju i žele približiti što većem broju ljubitelja vina, kaže Mitja Herga, glavni enolog koji sa svojim kolegom i nekadašnjim studentom Rokom Jamnikom kreira sva vina i brine o njima. Njihova filozofi ja je proizvesti svježa, elegantna vina, a moderna tehnologija kojom raspolažu pomaže im da stvore vrhunska vina od najboljeg što im je sama priroda dala.

Isto tako, važna im je sorta furmint, lokalna sorta kojom se posebno diče jer je prilično rijetka i koju žele približiti vinskoj publici kao nešto svoje, izvorno, a njihov furmint odlikuje se izrazitom voćnosti s izraženim aromama jabuke i kruške. Ono što je zanimljivo da vinarija ima vlastiti rasadnik i svake godine uzgoje oko 240.000 novih trsova. Svaki zasađeni mladi vinograd plod će dati za dvije do tri godine, a berba se obavlja ručno i te tradicije se ne misle odreći.

Tradicija im je jako važna pa se stoga obitelj Puklavec i odlučila nastaviti ono što je Martin Puklavec davno započeo. I s obzirom na to da su se upisali na vinsku kartu Slovenije te da su uspjeli ući i zadržati se na svjetskom tržištu, može se reći da su ispunili svoje želje i davno kreiranu viziju kojoj je cilj proizvoditi odlična, nezaboravna vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 11:23