KOJA ZAPRAVO NIJE NIMALO TAJNA

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Tajna veza traminca i Iloka - najistočnijeg hrvatskog grada!

 Danijel Soldo / Hanza Media
Jedno od najtoplijih kontinentalnih vinogorja nije uobičajeno za ovu sortu koja voli hladnije položaje, a usprkos tome tu daje neke od najuspješnijih vina.

Veza zapravo nije nimalo tajna, jer danas baš svatko zna da iz najistočnijeg hrvatskog grada stižu izvrsni traminci. Međutim, zašto se ova aromatična sorta u ovako ozbiljnoj količini skrasila baš u Iloku i zašto baš tu daje takve rezultate jest tajna. Ima naravno traminca po svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske, kao što ga nalazimo i po svim vinskim državama srednje i istočne Europe, zatim u vrlo ozbiljnim količinama u Italiji, a u konačnici najveću (globalnu) slavu je stekao u Francuskoj, točnije u pokrajini Alzas.

Ilok 270711.
Ilocki podrumi slijede tradicuju proizvodnje vina koja seze u 15 stoljece. U podrumima je temperatura 12-14 stupnjeva bez obzira na godisnje doba. Sa 230 zaposlenika godisnje se proizvede oko 4 milijuna litara vina. Ledena berba Ilockog traminca iz 2007. godine najtrofejnije je i najvise nagradjeno vino u Hrvatskoj.
Na slici: Ilocki podrumi.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / Hanza Media

Postoje dvije sorte traminca, mirisni i crveni, iako ga je uživo teško razlikovati jer grozd mirisnog, to jest u originalu gewurtztraminera, je također crvene boje kad je potpuno zreo. Neki izvori tvrde da se radi o istoj sorti, ali o različitim klonovima, dok drugi tvrde da su sorte različite. U rasadnicima ih razlikuju kao dvije sorte, ali u svakom slučaju obje jednako ili slično mirišu i iste su boje. Misteriozni odnos Iloka i traminca prije svega leži u činjenici da to vinogorje uopće nije uobičajeno za ovu sortu, a usprkos tome tu daje neke od najuspješnijih vina. Traminac kao sorta je poseban po nekoliko parametara i zbog kojih voli dobro osunčane položaje, ali u što je više moguće hladnijem podneblju. Naime, traminac s lakoćom kao malo koja druga sorta prikuplja sladore, zbog čega vinari znaju prekidati fermentaciju da alkoholi ne ispadnu previsoki, pa vino često bude polusuho ili poluslatko čak i kad je redovna berba u pitanju.

Ilok 270711.
Ilocki podrumi slijede tradicuju proizvodnje vina koja seze u 15 stoljece. U podrumima je temperatura 12-14 stupnjeva bez obzira na godisnje doba. Sa 230 zaposlenika godisnje se proizvede oko 4 milijuna litara vina. Ledena berba Ilockog traminca iz 2007. godine najtrofejnije je i najvise nagradjeno vino u Hrvatskoj.
Na slici: Ilocki podrumi.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / Hanza Media

Zatim, traminac kad je zreo ima vjerojatno najniže kiseline od svih bijelih sorti uopće, zbog čega nikad ne bismo trebali susresti kiselkasti traminac. Treće, kao i svaka aromatič- na sorta osjetljiv je na klimatološke uvjete, to jest u hladnijim vinogorjima daje intenzivnije i bogatije arome. Paradoks Iloka i traminca leži u činjenici da je Ilok jedno od najtoplijih kontinentalnih vinogorja što bi trebalo limitirati arome, ipak, vina mirišu intenzivnije nego drugdje. Vinogradi se nalaze na praporastom tlu koje potencira više sladore u grožđu od recimo ilovače tipične za sjevernije krajeve, ali previsoki se alkoholi sprječavaju pravodobnom intervencijom u rokove berbe i selekciju grožđa. Problem preniskih kiselina u Iloku ostaje nerješiv, ali konačno vino ipak odiše svje- žinom i nema poteškoća s tupošću, dapače.

Ilok 270711.
Ilocki podrumi slijede tradicuju proizvodnje vina koja seze u 15 stoljece. U podrumima je temperatura 12-14 stupnjeva bez obzira na godisnje doba. Sa 230 zaposlenika godisnje se proizvede oko 4 milijuna litara vina. Ledena berba Ilockog traminca iz 2007. godine najtrofejnije je i najvise nagradjeno vino u Hrvatskoj.
Na slici Ledena berba Ilockog traminca iz 2007 godine.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / Hanza Media

Vinarije poput Iločkih podruma dokazale su to bezbrojnim priznanjima na brojnim natjecanjima, ali prije svega omiljenošću njihovih traminaca na tržištu. Iločki podrumi nisu jedini u Iloku koji rade izvrsne tramince, ali su jedni koji rade traminac u toliko stilova. Onaj bazični s oznakom kvalitetno je najpovoljniji i obično je suh, funkcionira kao svakodnevno vino za one kojima su graševine ili rizlinzi prekiseli. Ambiciozniji s oznakom vrhunsko je vino za uz hranu. Pod etiketom Principovac dolazi raskošni mirisni nektar koji je sam za sebe gastronomski doživljaj, a kao predikatna vina rade se izborne i ledene berbe koje daju neke od najfinijih slatkiša kad je vino u pitanju, uopće. Raspon njihovih traminaca nudi pravi mali masterclass ove sorte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 02:11