PECI BOLJE!

(MALO TKO MOŽE ODOLJETI SLANOJ I HRSKAVOJ KORICI) VOLITE FOCACCIU? Ovi savjeti i recept će vam trebati prije sljedećeg pečenja!

 

Jedna od najomiljenijih vrsta kruha zasigurno je focaccia. Ovaj divni meki kruh obilno zaliven dobrim maslinovim uljem svoje korijene vuče s područja između Barija i Bologne, ali je ipak je najviše povezujemo sa sjeverozapadnim dijelom Italije - točnije Ligurijom. Malo tko će odoljeti slanoj i hrskavoj korici, a dobra vijest je kako je focacciu vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće.

Brašno

Legenda talijanske kuhinje Marcella Hazan predlaže korištenje brašna tipa 00 koja bi vam trebala dati nježniju i mekšu strukturu, dok će mješavina glatkog i oštrog brašna dati nešto robusniju teksturu, isto tako možete probati i kombinaciju tipa 00 i običnog glatkog brašna u omjeru 50:50 koja bi također trebala vrlo dobro funkcionirati.

Kvasac

Neke vrste focaccie ne zahtijevaju kvasac, ali takve nemaju pahuljastu strukturu u sredini kakvu obično očekujemo tako da ga nemojte zaboraviti u pripremi.

Tekućina

Baš sve varijante focaccie na koje naiđete zajednički nazivnik im je maslinovo ulje, a količina naravno može varirati. Funkcija mu je da lijepo vlaži tijesto i daje bogat okus tako da ipak koristite ono bolje kvalitete. U pravilu nećete pogriješite ako vam se tijesto čini presuho i dodate "još malo vode", ali u principu je bolje da rad jer tijesto mora biti savitljivo i elastično. Pripazite da se radi o toploj vodi.

Uljite radnu površinu

Iako inače radnu površinu posipate brašnom u ovom slučaju je nauljite. Ovdje je poanta u "vlažnim" sastojcima pa bi je dodatno dodavanja brašna moglo učiniti žilavom.

Pečenje

Vruća peć daje najbolje rezultate baš kao recimo i pizza ispečena u pećnici na kamenu. Također, možete staviti malu posudicu s vodom kraj focaccie kako bi se zrak dodatno vlažio, a korica bila lijepo hrskava.

Recept

Sastojci:

375g glatkog brašna
375g brašna tipa 00
1 čajna žličica morske soli (nikako ne koristiti krupnu sol)
8 g suhog kvasca
130 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja (100ml za tijesto; za premaz je 30ml + 30ml vode i 1 žličica cvijeta soli)
400 ml vode
2 žlice kukuruzne krupice (po izboru)

Priprema:

Brašno stavite u veliku zdjelu za miješanje sa solju i kvascem. Dobro pomiješati kako bi se sjedinilo, zatim napravite rupu u sredini i dodajte 100ml maslinovog ulja i 300ml vode. Promiješajte i dodajte još vode (više od 100 ml) dok ne dobijete vrlo mekano, ali ne previše ljepljivo tijesto.

Mijesiti dok tijesto ne bude mekano i elastično. Ako radite s multipraktikom vrlo vjerojatno će vam odgovarati ako tijesto izradite pri srednjoj brzini kojih 7 minuta, dok će vam "na ruke" trebati između 10 i 12 minuta. Nakon toga ostavite tijesto da se diže sat i pol, ali pripazite kako je to mjesto zaklonjeno od propuha!

Pleh za pečenje posipajte s prstohvatom kukuruzne krupice te lagano prstima namjestite tijesto u pleh (dio s krupicom nije obavezan). Premažite tijesto s maslinovim uljem i pustite da se diže još sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 220°C

Prstima ponovno utisnite rupice. Zatim pomiješajte 30 ml preostalog ulja s 30 ml vode pa izljite po cijeloj focaci. Također, sad trebate posoliti focacciu s cvijetom soli. Ako želite ovo je trenutak kad ćete focacciu bogatiti maslinama, lukom ili nečim trećim.

Pecite oko 25 minuta, ili dok ne poprimi zlaćanu boju, a focaccia je najukusnija kad se jede vruća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2024 18:09