Pakiranje od 80 g sardina sadrži čak 23 grama proteina, a sardine su izvrstan izvor EPA i DHA, dvije masne kiseline koje je znanost potvrdila za liječenja upalnih procesa. Kao korijen većine upala bolesti, sardine će biti vaš pomoćnik u sprječavanju raznih bolesti. Također, sardine u sebi sadrže Omega 3 kiseline, kalcij, te Vitamin D, ali je ova riba i bogat izvor B12, vitamina.
Zbog velike količine kalcija, sardine vam mogu pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, a zanimljivo je kako samo 50 g sardina sadrži nevjerojatnu količinu od 217 mg kalcija! Već spomenute Omega 3 masne kiseline smanjuju kolesterol i krvni tlak, a proteini i zdrava masnoća sardina savršena su kombinacija koja usporava apsorpciju šećera u krvi.
Čestom konzumacijom srdela možete izgraditi snažan imunitet, a u konzervi se nalaze samo sardina, ulje i malo soli. Stoga vam donosimo dva odlična recepta za pripremu sardine iz konzerve!
Quiche s porilukom i sardinama
Za tijesto 350 g Oštrog brašna Podravka 250 g maslaca 1 žličica Praška za pecivo Dolcela 1 jaje 1 žlica kiselog vrhnja sol maslac za premazivanje kalupa Za nadjev 2 limenke Eva Sardina u maslinovom ulju 350 g poriluka 300 ml slatkog vrhnja 250 g ricotte 30 g naribanog Grana Padana 3 jaja 50 ml maslinovog ulja sol Vegeta Maestro mljeveni crni papar |
Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo i ohlađeni maslac narezan na listiće. Maslac prstima dobro izmiješajte s brašnom. Dodajte razmućeno jaje, kiselo vrhnje i pomoću el. miješalice dobro izmiješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu smjesu. Tijesto dodatno zamijesite rukom, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko 30 minuta.Ohlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga tako da bude sa svih strana veće od kalupa za quiche (O 26 cm). Pomoću valjka za tijesto pažljivo ga prebacite u namašćen kalup i prstima dobro utisnite uz dno i stranice kalupa. Tijesto dobro napikajte vilicom. Tijesto pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C 15 minuta tj. dok se na rubovima ne počne hvatati boja. Slatko vrhnje pomiješajte s ricottom, razmućenim jajima, maslinovim uljem, soli i paprom. Na kraju umiješajte na kolutiće narezani poriluk. Smjesu izlijte na tijesto u kalupu, pa po njoj pospite grana padano i posložite sardine iz limenke. Vratite u pećnicu i pecite na 180°c 25-30 minuta. Posluživanje: Poslužite toplo.
Šarena salata sa sardinama
Sastojci 2 limenke Eva sardina u maslinovom ulju 80 g ljubičastog luka 200 g mini rajčice 50 g rikule 50 g matovilca 50 g rotkvica 1 avokado 25 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žlica soka limuna 25 ml vinskog octa sol Vegeta Maestro crni papar
|
Avokado ogulite, prerežite na pola, odstranite mu košticu, pa ga narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom. Dodajte mu oprane i posušene rikulu i matovilac, mini rajčice prerezane na pola, rotkvice narezane na kolutiće i ljubičasti luk narezan na tanje ploške. Prelijte maslinovim uljem, vinskim octom, dodajte ocijeđene sardine, posolite, popaprite i lagano izmiješajte. Posluživanje: Odmah poslužite.
Polpete od sardina
2 konzerve Eva sardina u vodi ili ulju, procijeđene 300 g krumpira 1 žlica kremastog svježeg sira 2 žlice maslinovog ulja 50 g zobenog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica sol, papar, svježi peršin |
Krumpir kuhajte u slanoj vodi, kad je krumpir kuhan, procijedite ga i stavite sa strane da se ohladi. Dok se krumpir kuha, procijedite sardine, istresite ih u posudu i usitnite vilicom. Sardinama dodajte krumpir pa sve usitnite, ali tako da ostane komadića krumpira. Dodajte svježi sir, maslinovo ulje, zobeno brašno i začine. Sve dobro izmiješajte dok se ne sljubi pa među dlanovima oblikujte polpete. Stavite ih na tanjur pa u hladnjak na 30-ak minuta, da se stvrdnu. Nakon toga zagrijte gril tavu pa ih stavite da se peku. Pecite ih po 2 minute sa svake strane, pa ponovite po 2 puta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....