Kamo za vikend

Vrhunski chefovi pripremaju nezaboravno gourmet putovanje kroz Istru

 Ermess/Getty Images/istockphoto
Rovinj i Bale do kraja mjeseca svibnja nude još jedan dodatni razlog za posjet ovim šarmantnim gradićima!

U sklopu Seasonal Food & Wine događanja, poznati istarski chefovi će od svježih lokalnih namirnica pripremiti različite moderne interpretacije tradicionalnih specijaliteta istarske kuhinje, a uz svaku od njih predložit će i odgovarajuće lokalno vino kako bi gourmet iskustvo bilo potpuno zaokruženo.

Seasonal Food & Wine, koji započinje 19. svibnja i traje sve do 1. lipnja, posjetitelje tradicionalno vodi na gourmet pustolovinu Istrom kroz godišnja doba na tanjuru. Raznoliku ponudu jela koja nastaju iz lokalnih sezonskih i organskih namirnica, kao i ranijih godina, pripremaju poznata imena istarske gourmet scene.

Renomirani chefovi restorana La Serra Anno Domini 547 (Hotel Istra, Otok sv. Andrija), Restaurant Mediterrano (Hotel Monte Mulini), Primi Terreni (Grand Park Hotel Rovinj), Laurel & Berry (Grand Park Hotel Rovinj), Restaurant La Grisa (Bale), Oliveto Restaurant (Meneghetti Wine Hotel & Winery) te Brasserie Adriatic (Hotel Adriatic) predstavit će neka od najznačajnijih jela istarske kuhinje.

Što će se jesti

Tako će se na tanjurima vrhunskih restorana pronaći tartar od jadranske tune, krema od batata i morskih trava, focaccia, mrvljena skuta, divlje šparoge, uštipci od junećih obraza, ravioli punjeni sirom, delicije od boškarina te bijele ribe, ali i semifreddo od lovora, crumble od raži te još mnogo pomno odabranih jela po promotivnim cijenama. Upravo ovakva jedinstvena gastronomska ponuda upotpunjuje prirodne ljepote istarskog poluotoka, a tradicionalna jela pripremljena na moderan način sve su poželjnija na jelovnicima brojnih vrhunskih restorana.

Uz to najbolje ide...

Osim pažljivo osmišljenih menija od tri slijeda, kroz koje su chefovi spojili tradiciju i nove, suvremene tehnike i trendove u kulinarstvu, jela su sljubljena i s okusima autohtonih istarskih vina. Naime, svaka glavna sezonska namirnica upotpunjena je prijedlogom lokalnog vina kako bi se dodatno istaknuli njezini okusi.

Staro u novom ruhu

Čuvati okuse stare Istre kroz kontinuirano unaprjeđivanje moderne gourmet scene, posljednjih godina postaje neizostavni dio sveukupne turističke ponude. Istra se u tom smislu razvija kao gastronomska oaza, a izvanredna kvaliteta prirodnih namirnica te znanje i iskustvo istarskih chefova uvelike pridonose pozicioniranju i podizanju vidljivost istarskog poluotoka u segmentu autohtone lokalne gastronomije. Organizatori, turističke zajednice grada Rovinja i općina Bale, Kanfanar, Svetvinčenat, Vrsar te Udruženja obrtnika Rovinj u suradnji s Maistrom, navode kako je Seasonal Food & Wine tek jedna u nizu gourmet manifestacija koja afirmira i potiče gastro turizam koji je izrazito popularan i daleko izvan granica Lijepe naše.

Više detalja o ovogodišnjem Seasonal Food & Wine-u dostupno je na stranici Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 21:10