Izvor fotografija: iStock
Ako želite oplemeniti okus vaših pečenih krumpira ili pečenog meseka, možda povrća ili ribe, ovo je sedam umaka s kojima nećete pogriješiti!
Pistou umak
- 2 režnja češnjaka
- 1 šalica svježeg lišća bosiljka
- 1 jušna žlica pinjola
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 30 g fino ribanog parmezana
Za pistou usitnite češnjak, bosiljak i pinjole u mužaru ili kuhinjskom blenderu. Zatim dodajte maslinovo ulje i parmezan.
Umak od maslaca i kadulje
- 80 g maslaca
- 6 velikih listova kadulje
Maslac otopite na laganoj vatri i kuhajte ga dok ne počne dobivati smeđu boju. Kad posmeđi, dodajte listove kadulje i pržite ih dok se ne pretvore u čips. Po želji mozete dodati i bosiljak, ružmarin i majčinu dušicu.
Umak od jogurta i kopra
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 2 čašice grčkog jogurta
- 1 stručak kopra
Nasjeckajte kopar i pomiješajte ga s jogurtom. Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem.
Slatko kiselo ljuti umak
- 4 čili paprike
- 5 režnjeva češnjaka
- 2,5 dcl jabučnog octa
- 250 g šećera
- 4 žličice soli
- 2 žlice škrobnog brašna
- 4 žlice vode
Očistite i nasjeckajte paprike (pola jedne narežite na uske trakice i ostavite sa strane). čistite češnjak. Paprike, češnjak, ocat, šećer, sol i vodu stavite u blender i dobro usitnite. Prebacite u zdjelu, dodajte trakice od čili paprika pa pustite na laganoj vatri da zakipi. Povremeno miješajte. Neka se kuha otprilike 5 minuta. U međuvremenu škrobno brašno pomiješajte s vodom (pazite da ne ostanu grudice) pa ulijte uz stalno miješanje u vrelu smjesu. Kuhajte još dok se smjesa ne zgusne. Punite je u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.
Umak od naranče
- 75 ml narančinog soka
- 10 g smeđeg šećera
- 2 žličice gustina
- sol, papar
Na masnoću od prethodnog pečenja stavite sok od naranče i šećer, pa ostavite da zakuha uz stalno miješanje. Gustin pomiješajte s malo hladne vode i ulijte ga u umak. Posolite i popaprite. Opet kratko prokuhajte.
Umak od hrena
- 180 ml vrhnja
- 2 žličice hrena
- sol
- papar
- peršin
- limunov sok
Za umak od hrena pomješajte vrhnje i hren iz staklenke. Dodajte sol, papar, peršin i limunov sok. Dobro promješajte.
Umak od soje i aceta balsamica
- 30 g maslaca
- 15 g umaka od soje
- 5 g balsamico octa
Zagrijte maslac na tavi na niskoj temperaturi. Maknite sa vatre te umiješajte umak od soje i balsamico ocat.
Za više recepata i savjeta bacite oko i na www.brzoifino.hr!
%CODE1%
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....