Vrhunski umaci za vaš nedjeljni ručak!

7 ideja za umake koji će svako jelo učiniti najsočnijim...

Izvor fotografija: iStock

Ako želite oplemeniti okus vaših pečenih krumpira ili pečenog meseka, možda povrća ili ribe, ovo je sedam umaka s kojima nećete pogriješiti!

Pistou umak

  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šalica svježeg lišća bosiljka
  • 1 jušna žlica pinjola
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 30 g fino ribanog parmezana

Basil pesto in a spoon, with fresh basil leaves.

Za pistou usitnite češnjak, bosiljak i pinjole u mužaru ili kuhinjskom blenderu. Zatim dodajte maslinovo ulje i parmezan.

Umak od maslaca i kadulje

  • 80 g maslaca
  • 6 velikih listova kadulje

Closeup of Butter and Fresh Sage Leaves in the Ceramic Pan

Maslac otopite na laganoj vatri i kuhajte ga dok ne počne dobivati smeđu boju. Kad posmeđi, dodajte listove kadulje i pržite ih dok se ne pretvore u čips. Po želji mozete dodati i bosiljak, ružmarin i majčinu dušicu.

Umak od jogurta i kopra

  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 2 čašice grčkog jogurta
  • 1 stručak kopra

Greek tzatziki sauce. Dill, mint, garlic, lemon. Healthy nutrition

Nasjeckajte kopar i pomiješajte ga s jogurtom. Posolite, popaprite i pokapajte maslinovim uljem.

Slatko kiselo ljuti umak

  • 4 čili paprike
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 2,5 dcl jabučnog octa
  • 250 g šećera
  • 4 žličice soli
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 4 žlice vode

Očistite i nasjeckajte paprike (pola jedne narežite na uske trakice i ostavite sa strane). čistite češnjak. Paprike, češnjak, ocat, šećer, sol i vodu stavite u blender i dobro usitnite. Prebacite u zdjelu, dodajte trakice od čili paprika pa pustite na laganoj vatri da zakipi. Povremeno miješajte. Neka se kuha otprilike 5 minuta. U međuvremenu škrobno brašno pomiješajte s vodom (pazite da ne ostanu grudice) pa ulijte uz stalno miješanje u vrelu smjesu. Kuhajte još dok se smjesa ne zgusne. Punite je u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.

Umak od naranče

  • 75 ml narančinog soka
  • 10 g smeđeg šećera
  • 2 žličice gustina
  • sol, papar

Na masnoću od prethodnog pečenja stavite sok od naranče i šećer, pa ostavite da zakuha uz stalno miješanje. Gustin pomiješajte s malo hladne vode i ulijte ga u umak. Posolite i popaprite. Opet kratko prokuhajte.

Umak od hrena

  • 180 ml vrhnja
  • 2 žličice hrena
  • sol
  • papar
  • peršin
  • limunov sok

Small bowl with horseradish sauce (close-up shot)

Za umak od hrena pomješajte vrhnje i hren iz staklenke. Dodajte sol, papar, peršin i limunov sok. Dobro promješajte.

Umak od soje i aceta balsamica

  • 30 g maslaca
  • 15 g umaka od soje
  • 5 g balsamico octa

Zagrijte maslac na tavi na niskoj temperaturi. Maknite sa vatre te umiješajte umak od soje i balsamico ocat.

Za više recepata i savjeta bacite oko i na www.brzoifino.hr!

%CODE1%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 08:36