To se pamti

Za posebnu večer u jednom od najljepših zagrebačkih restorana Meneghetti je otvorio vinsku arhivu

 Privatni album
Novi chef zagrebačkog steakhousea Marble sa svojim je timom ovim povodom kreirao jelovnik inspiriran jesenskim namirnicama

Steakhouse Marble, smješten u novozagrebačkom kvartu Središće, prvi je na zagrebačkoj sceni otvorio sezonu gostovanja. Posvećen steakovima i odležanom mesu, a specifičan po custom-made grillu i po tome što na licu mjesta, usred restorana, ima dry age komoru u kojoj u svakom trenutku odležava oko 1500 kg steakova različitih pasmina i rezova, ovog je tjedna u goste zagrebačkoj publici doveo vinsku kuću Meneghetti.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Marble je, naime, u jesen ušao s dinamičnim kalendarom događanja, ali i nekim promjenama. Njihovom se kulinarskom timu početkom mjeseca pridružio perspektivni mladi chef Luka Džamarija, koji sa sous chefom Kristijanom Ilibašićem vodi Marble kulinarsku brigadu. Zajedno s Goranom Petrićem, sommelierom i managerom restorana Marble, kreirali su jedinstvena jela i osmislili wine pairing u 7 sljedova za drugu po redu vinsku večeru, ovaj put s renomiranom istarskom vinarijom Meneghetti.

image

Goran Petrić

Privatni album
image

Kristijan Ilibašić i Luka Džamarija

Privatni album

Vinska kuća Meneghetti za ovu je priliku predstavila impresivnu vinsku arhivu i u centar pozornosti stavila svoje dvije najcjenjenije etikete - White i Red. Gosti su tako imali priliku vidjeti kako se velika vina poput Meneghetti White (Chardonnay i Pinot Blanc) i Meneghetti Red (Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc) iz raznih godina berbi razvijaju kroz pažljivo odležavanje.

image

Sous chef Kristijan Ilibašić

Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Gosti su uživali u pjenušcu Meneghetti Reserva 2017 koji je za start bio sljubljen sa škampom posluženom na grančici ružmarina, zatim u Wagyu tartaru s jakobovom kapicom na brioche pecivu uz Meneghetti White 2022, kremastom rižotu s koštanom srži i comte sirom uz Meneghetti White 2019 te neočekivanom steaku od buče s crnim češnjakom i indijski oraščićima, koji je osvojio i najveće skeptike, uz Meneghetti White 2017. Pažljivi odabir namirnica i jela kreirana samo za ovu priliku naglasila su raskoš ovih impresivnih odležanih bijelih vina.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

"Crveni" dio večere bio je u znaku Meneghetti Red etikete i kreativnih mesnih jela. Hrskavi goveđi obrazi s heljdom, kukuruzom i goruščicom uz Meneghetti Red 2019 osvojili su goste, a glavna atrakcija večeri je bio steak show kada je Cowboy steak rezan i posluživan pred gostima uz varijacije repe, jus i crni ribiz. Cowboy steak je poslužen uz kultni Meneghetti Red 2015, dok su za desert posluženi carrot lemon cake i Meneghetti Sweet 2022. BIlo je tu još i iznenađenja ove vinske kuće, ali svakako najveća je da Steakhouse Marble do kraja godine priprema još dva gostovanja internacionalnih vinarija uz chefove iznenađenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. listopad 2024 10:12