Na otoku Korčuli, neposredno uz marinu Vele Luke, u obiteljskoj kući Devide nalazi se mala, ali jedinstvena proizvodnja okrenuta održivoj budućnosti. Upravo tamo, naime, nastaju Pčelarko omoti, voskom premazane pamučne tkanine koje se koriste u kuhinji za zamatanje svega i svačega, od sendviča i kruha do sira i voća. Iza domaćeg brenda sve popularnije alternative aluminijskoj i plastičnoj foliji stoji Riječanka Marina Devide, majka dvoje djece koja je prije četiri godine počela eksperimentirati s voskom i smolom kako bi u hrvatskim uvjetima stvorila proizvod koji se u inozemstvu koristi kao alat u borbi protiv suvišnog kuhinjskog otpada.
"Prijateljica iz Australije poslala mi je prve omote s voskom koji su me oduševili jer takvog nečeg nije bilo u Hrvatskoj. Odmah sam počela eksperimentirati, ali nikako nisam mogla dobiti željeni efekt ljepljivosti i mekoću omota dok nisam shvatila koji točno postotak voska treba biti u smjesi kojom premazujem tkaninu, koliko treba smole, a koliko ulja od jojobe i kokosa", objasnila nam je Marina Devide u kakvoj se 'smoli' našla.
"Naišla sam na poteškoće jer mi za pripremu treba upravo smola, za koju još nisam našla hrvatskog proizvođača."
Drugi izazov Marini je bila tkanina koju premazuje, jer ona mora biti u skladu s europskim standardima kako bi mogla biti u doticaju s namirnicama.
"Naš proizvod ide izravno na hranu i mora imati europske certifikate kvalitete, što većina naših proizvođača nema. Ne želim kupovati od stranih proizvođača ako baš ne moram, umjesto toga bih radije da što više toga bude hrvatske proizvodnje, makar materijale skuplje platila. Upravo zato su nam gotovo svi uzorci od čakovečkog Čateksa koji ima potreban OEKO-TEX certifikat o kvaliteti", istaknula je.
Kada joj dođe tkanina, Marina je obavezno prvo opere na 40 stupnjeva, ispegla i odreže na potrebnu veličinu. Zatim stavi grijati vosak i ulja te topi smolu na niskoj temperaturi jer na visokima počinje izgarati, pri čemu se gube ljekovita svojstva sastojaka. Na površinu koja se blago grije potom stavi tkaninu, dobro je i ravnomjerno premaže pa pusti da se suši.
"Misao vodilja bila je da omotima nadomjestim ono što mi u svakodnevici nedostaje i ono čime se najviše koristim, od najmanje veličine omota za teglicu kojoj sam izgubila poklopac do najvećeg omota koji je veličine najvećeg lima za pećnicu, tako da njime mogu pokriti hranu", govori nam Marina.
Pritom omot mora biti ljepljiv kako bi držao, a njegova ljepljivost traje oko godine dana, ovisno o tome kako upotrebljavate i održavate omote. Naime, moraju se prati isključivo hladnom vodom i u njima treba čuvati samo ohlađene i općenito hladne namirnice jer se vosak i ulja korištena u njihovoj izradi tope na visokim temperaturama. Ako napravite domaći kruh, Marina preporučuje, potrebno je pričekati da se ohladi. Hranu možete zamotati i skladištiti i u zamrzivaču, ali maksimalno do tri mjeseca, jer inače vosak počne pucati.
"Od namirnica koje omatamo, najviše nas se dojmio sir koji se uopće ne stvrdne unatoč stajanju, što znači da ništa ne bacamo. Zamotati se može i načeto voće i povrće, možete omot oblikovati u vrećicu za držanje grickalica… Budući da se ne mogu prati na visokim temperaturama, u njih se jedino ne smije zamotati sirovo meso ni sirova riba. Kada popusti njihova ljepljivost, iako i dalje održavaju namirnice svježima, omoti ipak gube svoju namjenu da služe kao zamjena za foliju", naglasila je.
Surađuje, primjerice, i s OPG-om Mario Krog čiji je domaći maslac umotan upravo u Pčelarko omot, ali i s brendovima kao što je Oleum Trade, proizvođač prirodnih sapuna.
"Svaki dan sam okružena voskom, medom i lavandom, meni je to igra u kojoj uživam i te vrijednosti želim prenijeti svojoj djeci. Želim da i oni rade što vole i da nađu nešto što ih veseli jer će trud i rad ljudi prepoznati. Upravo su me moja djeca navela da im pokažem primjerom i ponudim najbolje moguće proizvode. Počela sam se mijenjati kad mi se prva kći rodila. To su djeca koja ostaju i njih treba naučiti kako da nastave tradiciju pomaganja i osvještavanja drugih. Želim im pokazati da je O.K. biti drugačiji i pritom tako zaštititi sebe i svijet oko sebe, malim primjerima dobre prakse", govori nam Marina koja zagovara korištenje što manje plastike, kupovanje lokalnih proizvoda i višekratno korištenje čega god je moguće, od blazinica i pamučnih pelena do platnenih vrećica i voskom premazanih omota, čija se izrada Marini Devide pokazala kao puni poslovni pogodak!
"Mislila sam da će mi izrada omota biti hobi, no sada šaljem po dvadesetak paketa na tjedan, što je oko 150 mjesečno. Nije mi na kraj pameti bilo da će imati toliki odjek i da će biti toliko upita! Ljudi prepoznaju da baš uživam u izradi omota. Pritom cijenim što radim i cijenim svoj proizvod, ulažem puno vremena, ljubavi i volje. Radije sama radim na svoj način i želim da krajnji kupac dobije moju cijenu, a ne skuplje kao što bi dobili u dućanima. A kada im stigne paket na adresu, svi se oduševe kada ih zapljusne miris lavande i mora, a onda voska i meda", strastvena je Marina Devide.
Cijene Pčelarko omota kreću se od 20 kuna za najmanji omot do 80 kuna za najveći, dok je startni paket u kojem dobijete tri različite veličine (S, M i L) 105 kuna. Omote je trenutno moguće pronaći u Poklon galeriji Nova Gradiška, a ostalo se može naručiti preko Instagrama i Facebooka na profilima Pčelarko omoti te na webshopu .
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....