U CENTRU GRADA

Zagreb je dobio novo mjesto gdje se pizze prodaju na komad i odlične su. Dobra vijest je da se uskoro otvaraju još tri takva

Posjetili smo novootvoreni Grandma Fogg i ostali ugodno iznenađeni ponudom pizza ‘al taglio‘

Kada smo nedavno pisali o novom mjestu koje se tada tek trebalo otvoriti, rekao nam je ovih dana jedan od vlasnika, Saša Višnjić, napravili smo pravu pomutnju. Susjedi, prijatelji i kolege novinari odmah su se počeli raspitivati što se točno to otvara na adresi Vlaška 95 i ovih dana napokon zadovoljili svoju znatiželju. Otvorena je Grandma Fogg, nova pizzerija u centru grada, nimalo nalik onima kakve Zagrepčani poznaju i vrlo nalik onima na kakve ćete u Rimu naići na gotovo svakom koraku. A opet tako drugačija.

image
Darko Tomas/Cropix

Grandma Fogg, jasno je već na prvi pogled, što zbog uređenja, a što zbog imena, novi je projekt ekipe koja stoji iza već godinama uspješnog Mr. Fogg kafića u zagrebačkoj Martićevoj ulici te omiljene pizzerije ‘preko mosta‘, Mrs. Fogg.

"Tek smo u početku i još uvijek sami sebi tražimo greške. Kroz publiku u Mrs. Fogg, koje sada već ima poprilično, neprestano učimo, što nam je i u ovom projektu dosta pomoglo. Dvije godine smo istraživali tržište i proizvode koje želimo ovdje koristiti i sad smo napokon, nakon dugo promišljanja, puno prijeđenih kilometara i pojedenih pizza, bili spremni otvoriti. Reakcije ljudi govore nam da je ta odluka bila dobra", rekao nam je Saša Višnjić.

image

Vlasnici Saša Višnjić i Domagoj Kralj

Darko Tomas/Cropix

Cijela ideja je, kako nam je ispričao, ponuditi Zagrepčanima nešto drugačije, a zapravo prilično poznato i nostalgično. U Grandma Fogg tako nude pizzu ‘al taglio‘, kako je nazivaju Talijani. Točnije, pizzu koja se peče u velikim pravokutnim posudama, reže na pravokutnike i prodaje po komadu. Talijani je uglavnom i važu pa tako usred Rima kupiti možete, primjerice, 100 grama ili pola kilograma pizze, ali u Grandma Fogg za sada nemaju tu praksu.

"Nismo klasična pizzerija, ljudi ovdje mogu uzeti komad pizze i pojesti ga u hodu ili sjesti u neki od kafića oko nas pa u pizzi uživati uz piće. Osim toga, mogu uzeti i više komada i ponijeti kući. Ali, moram reći, kada je jedete tako još toplu, zagrijanu u našoj posebnoj peći, vjerojatno će vas barem na trenutak podsjetiti na onu kakve su nekada radile naše bake."

image

Za interijer su zaslužni Nerisa i Argon Razzi iz brenda VaAr18

Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

KAKVA JE PONUDA? A CIJENE?

Za sada nude nekoliko različitih, ali prilično klasičnih kombinacija, od margherite, preko pizze s mozzarellom i šunkom, capricciose, pepperoni pizze, zatim pizze sa špekom i šunkom pa sve do one sa slaninom i friariellima (ili brokulinima). Cijene po komadu kreću se od 3,20 (za 245 grama) do 5,90 eura (za 310 grama), porcije su prilično velike i zasitne, pa je tako jedan komad jednak polovici klasične pizze, ali nakon što ga pojedete, ne osjećate težinu, a niti grižnju savjesti.

Za to je zaslužan Foggov službeni chef i pizzaiolo te suvlasnik Domagoj Kralj, kojeg smo upoznali prije dvije godine, kada nam je predstavio slastan panuozzo sendvič u Mrs. Fogg pizzeriji. Već smo tada primijetili njegovu preciznost i posvećenost detaljima, što i nije čudno jer, osim što je pizzaiolo, Domagoj je i tehnolog. Za Grandma Fogg sam je razvijao sve recepture, pa čak i osmislio brašno koje će mu najbolje odgovarati za ovakav tip pizze.

"To je zapravo pizza iz pleha, najpoznatija takva je pizza romana u Italiji, ali naša je puno drugačija. Odlučili smo se na malo kompliciraniji pristup, ali nam takav sustav omogućava da svugdje možemo imati gotovo istu kvalitetu, što nam je jako važno. Sve radimo s puno ljubavi i od trenutka kad se probudimo pa sve do kada idemo spavati, mi vam razmišljamo samo o toj pizzi", rekao nam je Domagoj s velikim osmijehom na licu i gotovo u jednom dahu.

image
Darko Tomas/Cropix

DOBRO TIJESTO I KVALITETNI SASTOJCI SU KLJUČ

Kako nam je objasnio, u posljednje dvije godine testirao je različite duljine fermentiranja, hidratacije, dodavao i oduzimao, borio se s brašnom, istraživao sve što se istražiti dalo i, iako on sam kaže kako mjesta za napredak još uvijek ima, napravio odličnu podlogu koju zatim nadograđuje kvalitetnim i pomno biranim sastojcima. Tijesto u Granma Fogg, kako saznajemo u razgovoru s Višnjićem i Kraljem, zapravo je prilično velika stvar. Posljednjih mjeseci, u završnoj fazi, bili su tako u više nego intenzivnoj potrazi za najboljim omjerom meke unutrašnjosti i hrskave korice i, ako pitate nas, pronašli recepturu koja funkcionira više nego dobro. Na rub tijesta, naime, dodaju ribani parmezan koji pečenjem postaje hrskav, a komadu pizze daje i novu dozu aromatičnosti pa jelo dobiva još jedan sloj okusa.

"Išli smo toliko daleko da smo čak dali izraditi svoje plehove, sezonirali ih nekoliko puta, isprobali neviđeno puno tijesta, sve to kako bi kupcima ponudili najbolju kvalitetu, jer to nam je uvijek, pa i sada najvažnija stavka. Tijesto ima i tijela, ima blago slatkasti aftertaste, meni je fino i zadovoljan sam, iako sam prema sebi jako strog i nikad neću pustiti i reći, ‘ma dobro je‘, nego stalno razmišljam kako ga još nadograditi. Pogotovo kako bi moglo funkcionirati i kada ja neću biti prisutan."

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

OTVARAJU NA JOŠ TRI LOKACIJE

Ideja je, zapravo, od samog početka bila osmisliti proizvod koji će se dobro ponašati u svim uvjetima i koji će lako moći koristiti i u ostalim poslovnicama. U planu im je, naime, otvaranje još tri Grandma Fogg pizzerija, u City Centru West, zatim u Španskom te u Buzinu, gdje se nalazi i njihova proizvodnja i priprema i gdje planiraju imati samo dostavu. Nakon toga, kažu, voljeli bi se širiti i izvan Zagreba. No, za sada kreću oprezno, osluškuju potrebe i želje kupaca i već planiraju nove kombinacije.

"Ne radimo još ekskluzivne stvari jer želimo publiku prvo upoznati s proizvodom i zato nudimo jednostavnije kombinacije i nadjeve, da ljudi probaju, a ne da nam pizze ostaje pa da je bacamo, to nema smisla", objasnio nam je Domagoj, a Višnjić dodao: "Domagoj već ima spremno oko 30 različitih kombinacija za pizze, a voljeli bismo naglasiti i da umake i dodatke poput pesta radimo sami. Ima tu zbilja puno posla, ali i puno gušta."

image
Darko Tomas/Cropix

Kako su nam rekli, nadjeve će prilagođavati sezoni, dodavati neke nove okuse i vraćati one koji će se kupcima svidjeti najviše. Za našeg boravka u Grandma Fogg uočili smo da su Zagrepčani uglavnom predani klasici, ali voljni su poslušati preporuku i isprobati nove kombinacije. Budući da je Domagoj za nas pripremio i tri nova, ekskluzivnija nadjeva, s mortadelom od vepra s tartufima, stracciatellom i pinjolima, zatim s burratom, bademima i pestom te vegansku varijantu s rajčicom, bademima i acetom balsamicom, dio smo ponudili i znatiželjnim kupcima i reakcije su bile više nego pozitivne. I naše, i njihove.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

OVO JE TEK POČETAK

Osim pizza, uskoro u ponudu planiraju uvesti i sendviče, koje će također rezati na pravokutnike, a koji bi, kako nam je rekao Domagoj, mogli biti pravi hit jer takvih u gradu još nema.

"A kad se malo ufuramo i do kraja smislimo najbolju ambalažu za naš proizvod, krećemo i s dostavom, voljeli bismo postaviti i terasu i uvesti još nekoliko noviteta. Ma, imamo toliko planova za Grandma Fogg, ovo je tek početak", rekli su nam na kraju razgovora Višnjić i Kralj, a mi im, rastežući ustima mozzarellu s pizze i istovremeno brišući slatkasti umak od rajčica iz kuteva usana, poželjeli puno sreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 11:17