Bistro Beštija
Masarykova ul. 11/1, 10000, Zagreb
091 324 0120
Zagrebački haustori skrivaju važne gastronomske adrese. Na jednoj od njih je i Beštija, jedan od brojnih ZG bistroa. Na Fejsu ga promoviraju kao restoran za modernu europsku kuhinju, što god to značilo, i prikupio je 4000 lajkova. Instagram profil @bestija_zagreb ima 3500 pratitelja. Te se brojke ne mogu zanemariti.
Na subotnjoj špici tijekom adventa mali je lokal bio doslovce prekrcan, stolovi za ručak izmijenili su goste više puta, a za mjesto se čekalo u redu. Beštija je skromnog interijera, ali bogate ponude hrane i pića. Jelovnik se žanrovski ne da odrediti, a nudi klasike poput goveđe juhe ili guščje jetre, lešo junetinu s restanim krumpirom, ali i kare od jelena te sarmu s veprovinom.
Za predjelo sam probao brokulu sa žara s paškim sirom i emulzijom od lješnjaka i limete. Jednostavno jelo, dobro osmišljeno i izvedeno, u kojem je sir fino zasolio hrskavo povrće, a emulzija donijela potrebne kiseline.
Rižoto od divljači sa sušenim rajčicama i gljivama trebao je poslužiti za procjenu tehničke spremnosti kuhinje. Lijepom aromom, pravilno skuhanom rižom, kremastom konzistencijom i solidnom veličinom porcije, školski je zadovoljio najvažnije kriterije.
Teleći ili juneći jezik rijetko ćete naći na jelovnicima naših restorana, a u Beštiji su ga tog dana nudili pohanog. Hrabri tanjur poslužen je uz dodatak kreme od pastrnjaka, s malo miješanih zelenih salata, gratiniranim krumpirom i odličnom reduciranom kvasinom. Baš svi sastojci dobro su ukomponirani, a komadi pohanog jezika topili su se u ustima. Ova zanemarena iznutrica zaslužuje veću prisutnost u lokalnoj gastronomiji jer trpi različite načine pripreme i niske je nabavne cijene.
Trgana creska janjetina intrigirala me od trenutka kada sam je zapazio na meniju. Jelo je, nažalost, upropašteno velikom količinom razvodnjenog, preslanog umaka od pečenja u kojem je meso plivalo, a ni šenon ni cvjetača nisu vješto odabrani prilozi. Koncentrirani umak i pire od krumpira možda bi bolje funkcionirali uz kockice karameliziranog celera.
No, veća je šteta cijelom ručku učinjena prepečenim desertom. Čokoladni brownie, dostojno ukrašen na velikom tanjuru, zagorio je do gorčine koju u ustima izaziva uništena čokolada. Izuzetno ljubazan i pažljiv konobar, po prigovoru je, i uz ispriku, odlučio ne naplatiti ga.
Izbor vina ponešto je skučen, no dovoljan, a toče se i na čaše. Tu su i craft piva te desetak koktela uključujući i sve popularniji Zagreb Mule koji, nažalost, ne miješaju sa zagrebačkim džinom (Luftbremzer). Baš takve nedosljednosti, i pokoja lako ispravljiva greška, glavne su mane koje bi trebalo ukloniti iz Beštije - inače vrlo dobrom malom dvorišnom restoranu koji sažima tradiciju i street food u simpatične kombinacije. Možemo li to nazvati modernom europskom kuhinjom? Možda, ali uz preciznije kuhanje i posvećenost svakom jelu. Do tada nešto manja ocjena, odnosno pedagoška sedmica za hranu.
KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje
HRANA: 7/10
USLUGA: 9/10
AMBIJENT: 7/10
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....