Mošinsky

Zagrebački restoran za koji mnogi nisu čuli nudi jela od divljači, ali ne iz uzgoja, nego samo iz ulova

Iako u njihovu gradu, među Zagrepčanima je relativno nepoznat, baš kao i Hotel Republika, u čijem se sastavu nalazi. Hotelski gosti za doručak imaju kulen od divlje svinje, kobasice od divlje svinje i jelena, bresaolu, među dnevnim jelima uvijek je jedno od divljači, a u à la carte ponudi restorana divljač zauzima 50 posto

Ne bi baš mnogo Zagrepčana znalo odgovoriti na pitanje gdje se u njihovu gradu nalazi Hotel Republika, baš kao što većina nije upućena ni u to gdje je restoran Mošinsky. (A čak i među onima koji znaju ne bi se našlo mnogo onih koji bi znali kako restoran nosi ime po zaslužnom zagrebačkom gradonačelniku s kraja 19. stoljeća i početka 20. stoljeća, Adolfu Mošinskom).

Mošinsky Bar & Restaurant smješten je dakle u Hotelu Republika, u Nazorovoj ulici, i u vlasništvu je tvrtke kćeri Hrvatskog lovačkog saveza (koji je udruga), čije su prostorije kao i Lovački muzej u susjednoj zgradi u istome dvorištu.

image

Chef Ivan Krajačić i Martina Zadro

Berislava Picek/Cropix

Upravo je ta povezanost s krovnom udrugom lovaca ono po čemu je taj restoran specifičan: uz svakodnevna jela, gablece, od kojih je jedno uvijek od divljači, restoran ima à la carte ponudu na kojoj divljač zauzima 50 posto. Ali ono što ga zapravo razlikuje od većine drugih restorana sa sličnom ponudom jest to što je sve meso divljači iz ulova, a ne iz uzgoja. Dakle vrhunsko, posve prirodno hranjeno, s nula antibiotika ili neke druge ljudske intervencije (osim prihrane divljači u lovištima kako bi lakše prevladala teška razdoblja godine). Meso divljači kupuje se isključivo od lovačkih društava, odnosno iz licenciranih klaonica. Upravo je stoga dio jela od divljači dostupan samo na upit, jer se strogo vodi računa o sezoni lova i lovostaju. Zato ćete ovdje uvijek moći pojesti gulaš od vepra, na kojega nije propisan lovostaj, dok ćete jelena u lovostaju dobiti samo dok je nešto mesa još preostalo od sezone. Čak i u sezoni, dok je vrijeme rike, odnosno parenja, jelen se ne lovi radi mesa jer je ono tada prepuno hormona i ne valja za jelo.

image
Berislava Picek/Cropix

Dio jela od divljači dostupan je samo na upit, jer se vodi računa o sezoni lova i lovostaju. A lovišta imaju i strogo propisanu kvotu dopuštenog ulova

Osim toga, lovišta imaju stroago propisanu kvotu dopuštenog ulova, pa je taj izvor i time ograničen. A treba imati na umu i da otkošteni ramstek odraslog jelena teži oko četiri kilograma, i to je to. Jedina iznimka u ovom je restoranu fazan, koji se nabavlja iz uzgajališta, a od kojega je juha jedno od popularnijih jela. Čak i gosti Hotela Republika koji ovdje doručkuju u buffet ponudi imaju i nareske od divljači - kulen od divlje svinje, kobasice od divlje svinje i jelena, bresaolu…

Voditeljica hotela i restorana Martina Zadro netipičan je glavni menadžer. Rodom iz Stare Gradiške, agroturizam je upisala u vrijeme pandemije, a orijentirala se na kuharstvo. Osim što je u nešto više od godine dana koliko ovdje radi osmislila meni, naravno u suradnji s profesionalnim kuharima (konzultant je bio specijalist nacionalne kuhinje Ivica Genzić), te pojedinim jelima dala duhovite nazive, gospođa Zadro i osobno sveže pregaču i sudjeluje u kuhinji, koju vodi chef Ivan Krajačić. Mora se, reći će, velik je problem nedostatak osoblja, jedva se nekako pokrijemo.

Unatoč svemu, ne miruje i neprestano uvodi novosti, pa je tako sad na meniju i jelenja pašticada.

Jela koja su pripremili za nas samo su dio popularne ponude ovog jedinstvenog restorana. U nastavku vam donosimo jedan od njih, asve druge možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, koji je u prodaji.

image

Pašteta od sporo pečenog vepra i pašteta od fazana

Berislava Picek/Cropix

ŠUMSKA TIBLICA
pašteta od sporo pečenog vepra (za četiri osobe)

Trebat će vam:
1 kg lopatice vepra
0,5 dl maslinova ulja
sol, papar
2 velike žlice svinjske masti

Priprema:

Lopaticu u komadu istrljati maslinovim uljem, solju i paprom. Staviti u duboki protvan i podliti vodom tako da četvrtina mesa bude pokrivena. Preko mesa staviti namočeni papir za pečenje pa još dobro zatvoriti protvan aluminijskom folijom. Peći 8 sati na 120 °C. Meso natrgati pa usitniti štapnim mikserom dok je toplo. Dodati mast i još malo promiksati. Kad se ohladi, staviti u hladnjak preko noći u poklopljenoj posudi da se stegne. Poslužiti uz tostirani kruh kao toplo-hladno predjelo.

SOLI NA REP
pašteta od fazana (za četiri osobe)
Trebat će vam:
1 fazan
1 crveni luk
1 dl maslinova ulja
1 velika žlica senfa Dijon
0,3 dl konjaka
1 velika žlica majoneze
1 velika žlica kiselog vrhnja
50 g maslaca
50 g kapara
sol, papar

Priprema:

Skuhati juhu od fazana pa kuhanog fazana izvaditi iz tekućine. Fazan ima sitne i oštre kosti pa ga je potrebno temeljito i strpljivo otkostiti. Luk usitniti i dinstati na maslinovom ulju. Dodati senf i konjak. Flambirati. Dodati otkošteno meso fazana, kapare i maslac. Dobro promiješati. Staviti smjesu u blender. Dodati kiselo vrhnje, majonezu, sol i papar. Izblendati. Staviti u posudu, zaštititi prianjajućom folijom i staviti u hladnjak preko noći da se stegne. Poslužiti uz tostirani kruh kao toplo-hladno predjelo.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 08:02