Pekare su nas preplavile, to je činjenica, ali nemali broj kupaca nezadovoljan je masovnom ponudom. Zastrašeni dugotrajnom ili kompliciranom pripremom kruha, ljudi ipak pristaju na kompromisna rješenja. Nepotrebno. Jer jako malo stvari može pobijediti svježi, topli, mirisni kruh. Danas nemojte kupovati kruh, odvojite malo vremena i napravite svoj.
Mi smo ovaj kruh napravili od raženog brašna koje smo pomiješali s malo glatkog brašna. Vi raženo brašno možete zamijeniti pirovim, heljdinim ili zobenim brašnom. Također, iako u ovaj kruh ide med, on neće biti sladak. Budući da koristimo suhi kvasac, nikako nemojte preskočiti korak u kojem se tijesto na toplome mora dizati minimalno 30 minuta. Idealno bi bilo kada biste nabavili brašno direktno iz mlina, ali ako niste u mogućnosti, kao što nismo bili ni mi, dovoljno je nabaviti kupovno visoke kvalitete.
Napomenimo sljedeće, raženo brašno se često koristi za pripremu integralnih namirnica koje nerijetko imaju zbijeniju strukturu od namirnica pripremljenih s pšeničnim brašnom. To nije slučaj s ovim kruhom, budući da smo dodali malo pšeničnog brašna, a kruh vrlo ''rijetko'' umijesili, unutrašnjost mu je ispala savršeno meka i prozračna. Ukoliko ste odlučili koristiti svježi kvasac, recept možete slijediti u potpunosti, ali količinu kvasca treba prepoloviti. Također, u tom slučaju, kruh ostavite da se duže diže. Mi smo kruh prije pečenja, a nakon stavljanja u kalup za kruh, posipali sa sušenom majčinom dušicom. Vi majčinu dušicu možete zamijeniti sa suncokretovim sjemekama, sjemenkama lana ili, možda, sezamom.
Ovaj kruh vam zamotan u lanenu krpu može stajati minimalno tri do četiri dana, a divan je za jutarnji doručak uz džem i maslac ili za izradu sendviča za popodnevni brunch, a dobro ljubi i sir.
Sastojci:
400 g raženog + 50 g glatkog brašna 1 žličica soli 30 g suhog kvasca 1 velika žlica meda ili melase 425 ml mlake vode timijan |
Priprema:
Brašno začinite solju i dodajte mu suhi kvasac i med. Ulijte vodu i sve dobro izmješajte. Začinite suhim timjanom. Ostavite kruh da se diže na toplome oko pola sata. Smjesa će vam biti prilično rijetka, ali nemojte da vas to zabrine, kruh će se polako peći i do kraja ispeći. Smjesu ulijte u kalup za kruh koji ste pretkodno premazali s malo ulja ili maslaca. Pecite 20 minuta na 230 stupnjeva, a zatim još 15 minuta na 200 stupnjeva.